Zrušenie maturít je totálne zlyhanie ministra a nezmysel, hnevá sa Dagmar Mičeková
24 | 03 | 2021 I Jozef Uhlárik

Minister školstva Branislav Gröhling zrušil maturitné skúšky aj v tomto školskom roku. Jeho krok sa však vôbec nepáči mnohým rodičom. Vrátane Dagmar Mičekovej, ktorá sa o svoje pocity podelila v blogu.


Skutočnosť, že minister školstva Branislav Gröhling je vyučeným kaderníkom, už niekoľkokrát zverejnila v statuse na sociálnej sieti aj expolitička Anna Belousovová. A kroky, ktoré robí šéf rezortu školstva skutočne niekedy vyzerajú tak, akoby ich robil človek, ktorému viac pasuje skrášľovať ženám ich vlasovú pokrievku hlavy ako viesť ministerstvo. Teraz to vo svojom blogu na portáli pravda.sk napísala aj Dagmar Mičeková, ktorá ho začína vetou: Keď je ministrom kaderník s ukončenou obuvníckou učňovkou.
Maturita vlastne nie je dôležitá a zakončiť tak štyri roky snaženia a učenia nie je potrebné

„Opätovné zrušenie maturít. Žart? Nie! Realita dnešných dní. Ministerstvo školstva pod vedením Branislava Gröhlinga sa rozhodlo, že maturita vlastne ani nie je dôležitá a zakončiť tak štyri roky snaženia a učenia nie je potrebné,“ píše hneď v úvode svojho blogu Dagmar Mičeková a poukazuje na to, že už viacero fundovaných odborníkov vyjadrilo názor, že je to totálne zlyhanie ministra a nezmysel. Maturitná skúška je overenie si vedomostí, schopností a zručností, ktoré študenti počas štúdia nadobudli. Ide o vyvrcholenie náročnej cesty.

„Dnes je doba, kedy chcú byť všetci vysokoškolákmi a záujem o remeslá prudko klesol. Bývalý rektor vysokej školy Eduard Chmelár v televíznej diskusii uviedol: Už teraz sa uchádzajú o štúdium na vysokých školách čoraz menej a menej pripravení študenti s obrovskými medzerami v poznatkoch, vďaka čomu dochádza k postupnému znižovaniu kritérií,“ cituje Mičeková známeho historika a politického analytika.

Eduard Chmelár: Zrušenie maturít je kampaň strany SaS zameraná na prvovoličov!
„...keď sa pozriem na prvé maturitné otázky v slovenčine spred 153 rokov, garantujem vám, že 90 percent dnešných absolventov vysokoškolského štúdia by nedokázalo splniť vtedajšie kritériá na maturanta. Dnešné vedenie rezortu už aj tak dosť biednu... Čítať ďalej
23 | 03 | 2021 | Petra Demková

Generáciu mladých ľudí, ktorá si už prvou veľkou prekážkou neprešla, posielame do života

Podľa portálu portalvs.sk máme na Slovensku 35 vysokých škôl, 117 fakúlt a 4991 študijných programov. „Málo? Veľa? Aj laická verejnosť vie, že ich kvalita je rôzna. Spochybňovaním dôležitosti maturity vysielame signál, že až taká dôležitá nie je a latku školskej úspešnosti a dôležitosti kvality štúdia posúvame ustavične nižšie,“ konštatuje blogerka, ktorá sa vzápätí pozerá na maturitu z hľadiska psychológie osobnosti.

„Adolescencia patrí medzi kritické etapy života človeka a jej vyvrcholením je dospelosť. Napomôcť k ukončeniu jednej vývinovej etapy a vstupe do novej pomáhajú tzv. prechodové iniciačné rituály a maturita je práve jeden z nich,“ prízvukuje Mičeková.

Úspešným zvládnutím úlohy či skúšky, v tomto prípade maturity, sa podľa Mičekovej mení status z dieťaťa na mladého dospelého, rešpektovaného ostatnými dospelými. „A toto mimoriadne dôležité jasné ukončenie jednej vývinovej etapy a vstupe do druhej bude chýbať už ďalšej skupine mladých ľudí. V dnešnej zmätenej dobe, plnej pretlaku rôznych informácií sú rituály nesmierne dôležité. Dávajú mladým ľuďom jasný signál kam sa v rámci spoločnosti majú zaradiť, čo za spoločenský status im patrí a aké životné role s ním súvisia,“ píše v závere Dagmar Mičeková.

Dodáva: „A práve generáciu mladých ľudí, ktorá si už prvou veľkou prekážkou neprešla, posielame do života. Maturitnú skúšku sme obmedzili len na priemer známok. Budú z nich lekári, ekonómovia, politici. Naozaj to chceme?“

Čarnogurský ml.: Sme jediný štát kde maturity stopla politická nekompetentnosť vlády
Minister školstva Branislav Gröhling v pondelok oznámil, že maturitné skúšky, tak ako ich poznáme, sa nebudú konať ani v tomto školskom roku. Na túto informáciu zareagoval aj právnik Ján Čarnogurský mladší. Ten sa v statuse na sociálnej sieti... Čítať ďalej
23 | 03 | 2021 | Jozef Uhlárik