Eduard Chmelár: Zrušenie maturít je kampaň strany SaS zameraná na prvovoličov!
23 | 03 | 2021 I Petra Demková

„...keď sa pozriem na prvé maturitné otázky v slovenčine spred 153 rokov, garantujem vám, že 90 percent dnešných absolventov vysokoškolského štúdia by nedokázalo splniť vtedajšie kritériá na maturanta. Dnešné vedenie rezortu už aj tak dosť biednu úroveň školstva ešte znižuje. Branislav Gröhling je jedným z najnekompetentnejších ministrov súčasnej vlády,“ napísal Chmelár na Facebooku.


„Vzdelanie sa nemôže stať obeťou demagogickej kampane SaS zameranej na prvovoličov,“ pomenoval známy politológ svoj príspevok. „Opätovné zrušenie maturít je totálnym zlyhaním súčasného vedenia ministerstva školstva. Navyše včerajšie vyjadrenie šéfa rezortu Branislava Gröhlinga, že maturity nie sú dôležité a mali by sa fakticky zrušiť, považujem za absolútne nekompetentné, demagogické. Vnímam ich ako prípravu SaS na predvolebnú kampaň zameranú na prvovoličov,“ ide rovno k veci Chmelár.

Rozklad vlády bude pokračovať, Sulík avizuje ďalšie demisie
Vládny kabinet je evidentne v rozklade. Vyhlásil to šéf koaličnej SaS Richard Sulík, ktorý skončil vo funkcii ministra hospodárstva. Tvrdí, že si nepamätá, kedy by vo vláde chýbali naraz traja ministri. A to nie je celý výpočet, číslo ešte... Čítať ďalej
23 | 03 | 2021 | Ivan Brožík

Ide o prežitie

Teraz už podľa Chmelára ide naozaj o prežitie vzdelávacieho systému na Slovensku. „Chcem zdôrazniť, že všeobecné vzdelanie je hodnota sama osebe, že nás nemá pripraviť len ako materiál pre fabriky a urobiť z nás výrobné sily, ale má zušľachtiť plnohodnotnú osobnosť človeka a skvalitniť mu život,“ napísal.

Politológ a vysokoškolský učiteľ vymenúva dôvody, pre ktoré má skúška dospelosti zmysel. „Spoliehanie sa na informačné technológie a rezignácia na rozvoj pamäte, ktorá nám okrem iného umožňuje okamžité spájanie a pochopenie súvislostí je evolučný krok späť. Navyše, maturita ako samostatná skúška je dôležitou prípravou na systém vysokoškolského štúdia. Ak prijmeme logiku, že je nepotrebná, smerujeme aj k spochybneniu štátnej záverečnej skúšky na univerzitách. Už teraz sa uchádzajú o štúdium na vysokých školách čoraz menej a menej pripravení študenti s obrovskými medzerami v poznatkoch. Vďaka čomu dochádza k postupnému znižovaniu kritérií,“ upozorňuje politológ.

Maturita voľakedy sa pritom s tou dnešnou už vôbec nedá porovnávať. „Pritom keď sa pozriem na prvé maturitné otázky v slovenčine spred 153 rokov, garantujem vám, že 90 percent dnešných absolventov vysokoškolského štúdia by nedokázalo splniť vtedajšie kritériá na maturanta. Dnešné vedenie rezortu už aj tak dosť biednu úroveň školstva ešte znižuje. Branislav Gröhling je jedným z najnekompetentnejších ministrov súčasnej vlády a mal by čím skôr odstúpiť. Rezort školstva by nemal byť laboratóriom jeho výstredných pokusov,“ zakončuje svoj príspevok na sociálnej sieti Eduard Chmelár.

Čarnogurský ml.: Sme jediný štát kde maturity stopla politická nekompetentnosť vlády
Minister školstva Branislav Gröhling v pondelok oznámil, že maturitné skúšky, tak ako ich poznáme, sa nebudú konať ani v tomto školskom roku. Na túto informáciu zareagoval aj právnik Ján Čarnogurský mladší. Ten sa v statuse na sociálnej sieti... Čítať ďalej
23 | 03 | 2021 | Jozef Uhlárik