Vládnu nám psychopati, hulváti, bezohľadní asociáli a bývalí mafiáni, tvrdí Chmelár
24 | 03 | 2021 I Jozef Uhlárik

Na Slovensku zúri nielen pandémia, ale i vládna kríza. Padli jej za obeť šiesti ministri, no ani to ju nespomalilo. A to aj preto, že premiér Matovič, odstúpenie ktorého by možno mnohé vyriešilo, sa na tento krok nechystá. K celej situácii sa vyjadril i politický analytik Eduard Chmelár.


Neúspešný prezidentský kandidát Eduard Chmelár si myslí, že hroziace predčasné voľby sú vždy posledným riešením, ale nikdy nie najlepším. Situácia na Slovensku je naozaj mimoriadne dramatická nielen vzhľadom na prebiehajúcu pandémiu.
Stratili sme šancu na kvalitnú správu štátu

Súčasná kríza podľa Chmelára nespôsobila katastrofálny stav zdravotníctva a školstva, ona ho len prehĺbila a obnažila jeho skutočnú podobu. „To, že namiesto výberu najlepších sme dlhé roky uprednostňovali pochybné menšie zlo. To, že sme vytvorili podmienky, v ktorých politika priťahuje gaunerov, zlodejov, bláznov a iných skorumpovaných špinavcov, ktorí si dokážu získať pozornosť médií. To, že vôľa ľudu sa neodráža v práci parlamentu, ale zaniká za dverami koaličných rád ako dym. To všetko si dnes vyberá svoju daň: v tomto systéme sme stratili šancu na kvalitnú správu a riadenie štátu,“ hovorí politický analytik.

Podľa potrebujeme opraviť strašne veľa vecí. „My dnes potrebujeme doslova a do písmena zachrániť štát a kompletne ho zrekonštruovať. Nemáme kvalitné inštitúcie. Či už hovoríme o úradoch, školách alebo nemocniciach. A z toho vyplýva extrémne vysoká nedôvera obyvateľov v štátne inštitúcie,“ konštatuje Chmelár. Tvrdí, že sa rozpadáva aj domáce podnikateľské prostredie a zároveň máme jedny z najnižších investícií do vzdelania, vedy a kultúry v Európe.


Problém tejto vlády nie je len v tom, že je nekompetentná, ona je aj vysoko nemorálna

„Problém tejto vlády nie je len v tom, že je nekompetentná, ona je aj vysoko nemorálna. Vládnu nám psychopati, hulváti, bezohľadní asociáli a bývalí mafiáni. Ukážte mi štát, v ktorom by bez mihnutia oka prešlo, že predseda vlády, predseda parlamentu a minister školstva ukradli a opísali svoje diplomové práce. A ešte sa tým verejne chvastajú. Ukážte mi štát, v ktorom by minister obrany nadával ľuďom do opíc. A po smrti mladého vojaka, ktorý zomrel na základni vinou ľudskej ľahostajnosti, sa vyškieral konšpirátorom namiesto toho, aby kondoloval rodine zosnulého," píše Chmelár.
Ukážte mi štát...

"Ukážte mi štát, v ktorom predseda parlamentu predáva štátne funkcie. Ukážte mi štát, v ktorom by minister hospodárstva navrhoval, aby bezdomovcovi, ktorý nenosí rúško, udelili pokutu vo výške polovice jeho dávky v hmotnej núdzi. Ukážte mi štát, v ktorom si predsedníčka poslaneckého klubu vládnej strany dovolí cynicky povedať, že dôchodcovia musia na vakcínu počkať, lebo netvoria ekonomické hodnoty. Čo je riešenie, ktoré má svoje korene v nacistickej eugenike,“ pridáva Chmelár.

Chmelár: "Vládne nám tlupa kanibalov?"
Eduard Chmelár priniesol na svojom facebooku jazykovedné okienko. Mali by sme sa vraj naučiť rozlišovať medzi obeťou a obeťou. Čítať ďalej
18 | 03 | 2021 | Michal Filek

Všetci, koalícia aj opozícia, chcú zachrániť predovšetkým seba, nie tento štát

Najväčšou motiváciou vládnej koalície je podľa Chmelára udržať sa pri moci a vyžrať čo najviac z koryta očakávanej finančnej pomoci z EÚ. Lebo väčšina z nich sa už do vlády nikdy nedostane.

Opozícia je podľa neho zasa spotená od strachu, že slučka vyšetrovacích orgánov sa sťahuje a mieri ku krku ich lídrov. „Všetci chcú zachrániť predovšetkým seba, nie štát,“ vraví smutne Chmelár. Podľa neho potrebujeme vládu národnej záchrany. „Tou by však nebola úradnícka vláda s obmedzeným mandátom do predčasných volieb. A obávam sa, že by ňou nebola ani nová vláda, ktorá vzíde z tých predčasných volieb,“ vysvetľuje politický analytik.
Prezidentka Čaputová sa strašne mýli

Chmelár je nešťastný z pasívneho prístupu prezidentky Zuzany Čaputovej. „Strašne sa mýli, keď tvrdí, že nemôže robiť nič. Prezidentka má vďaka svojmu úradu obrovskú podporu v spoločnosti a tú môže využiť dvojakým spôsobom. Buď sa bude aj naďalej sústreďovať iba na zlepšovanie svojho imidžu, alebo nazbiera odvahu pre štátnický čin, ktorým vojde do dejín,“ konštatuje.
Slovensko potrebuje vládu národnej záchrany

Čo teda politický analytik navrhuje? „Nemám na mysli vládu v demisii, ktorá by bola totálne závislá od prezidentky a bez jej súhlasu by nemohla nakúpiť ani toaletný papier. Nemám na mysli ani úradnícku vládu do predčasných volieb, o ktorej sníva líder opozičného Hlasu-SD Peter Pellegrini. Mám na mysli skutočne širokú vládu národnej záchrany, ktorú by viedol skúsený manažér, ktorá by získala podporu naprieč celým politickým spektrom a ktorá by dovládla do konca súčasného funkčného obdobia parlamentu,“ vysvetľuje Chmelár.

Dodáva, že úlohou novej vlády by bolo vyriešiť problémy slovenskej spoločnosti. A tých potrebných reforiem je naozaj veľa.

Chmelár: Kríza bude trvať dovtedy kým bude trvať táto vláda
Politický analytik Eduard Chmelár na facebooku komentuje dramatické udalosti včerajšieho dňa. Na mušku si zobral "memorandum" vládnych strán, ktorým akože odvrátili rozpad koalície, ale aj zadržanie šéfa SIS Pčolinského. Predčasné voľby sú podľa... Čítať ďalej
12 | 03 | 2021 | Michal Filek

Ak sú predčasné voľby nevyhnutné, tak jedine preto, lebo sú najpoctivejším riešením

Podľa Chmelára sem patrí zásadná volebná reforma. Zmena volebných obvodov, volebného systému i financovania volieb. Reforma územnosprávneho členenia (návrat k modelu štyroch krajov), zásadné reformy v zdravotníctve, školstve a justícii, čo možno privedie politické elity k poznaniu, že potrebujeme úplne nové ústavné základy a vytvorenie takzvanej druhej republiky.

„Potrebujeme urobiť závažné politické reformy, z ktorých najdôležitejšia je volebná reforma. Taká, ktorá pomôže štátu a demokracii, nie mocenským záujmom partokracie a oligarchie,“ dodáva Chmelár. Myslí si, že od vstupu do EÚ nemáme žiadnu víziu, žiaden vytýčený cieľ, bez ktorého nemôže byť žiaden štát životaschopný, nieto úspešný.

„Ak sú predčasné voľby nevyhnutné, tak jedine preto, lebo sú najpoctivejším riešením tejto patovej situácie, v ktorej musí byť každému príčetnému človeku jasné, že nech sú lídri súčasnej koalície na akýchkoľvek postoch, nebudú schopní dlhodobo spolupracovať,“ hovorí analytik.
Ak sa nezmeníme, zahynieme

„Ak sa budeme odbavovať len na zbulvarizovaných témach, márniť čas trollovaním, hejtovaním, zosmiešňovaním a ponižovaním súperov namiesto toho, aby sme vyslali tých najlepších z nás, spojili sily a vytvorili v týchto dramatických podmienkach historickú vládu národnej záchrany, zahynieme. Tento štát v takejto podobe nemôže fungovať ďalej. Buď ho zreformujeme, zrekonštruujeme, doslova založíme druhú republiku, alebo sa staneme poslednou generáciou otcov likvidátorov, ktorí si nedokázali udržať vlastný štát,“ konštatuje na záver úvahy ako zachrániť náš štát Eduard Chmelár.

Chmelár: Prezidentka, ktorá nedokáže využívať svoje právomoci a vplyv na riešenie krízy, je iba bábkou v hre mocných
01 | 03 | 2021 | sefredaktor