Chmelár: Kríza bude trvať dovtedy kým bude trvať táto vláda
12 | 03 | 2021 I Michal Filek

Politický analytik Eduard Chmelár na facebooku komentuje dramatické udalosti včerajšieho dňa. Na mušku si zobral "memorandum" vládnych strán, ktorým akože odvrátili rozpad koalície, ale aj zadržanie šéfa SIS Pčolinského. Predčasné voľby sú podľa neho nevyhnutné. Skôr, či neskôr. 



"Demisia Mareka Krajčího nie je riešením, ale oddialením riešenia krízy. Tá bude trvať dovtedy, kým bude premiérom Igor Matovič. Neverím, že si to vzbúrenci neuvedomujú. Ak ich napínanie svalov, že s týmto ... človekom sa vládnuť nedá, nevydržalo ani dva týždne - následne obrátili o 180 stupňov a Richard Sulík avizoval „dobrú dohodu“ - potom ich tzv. memorandum dobrého vládnutia nevydržalo ani dve hodiny," píše Chmelár.


Zabudli ste, ako sa dohodli?


Čudovať sa tomu vraj môžu len pravicoví analytici v našich médiách. Čo vlastne čakali? Nebolo už takýchto zdrapov papiera – pardon, „dohôd“ – viac než dosť? Už zabudli na to, ako sa Igor s Richardom dohodli na tom, že nebudú riešiť svoje problémy cez médiá? Musíte mať strašnú chuť na lup z koristi, aby ste vydržali toľké poníženie.


"Predčasné voľby budú. Skôr či neskôr. Všetko ostatné sú táraniny a politický folklór. O čom bola dnešná (štvrtok, pozn. HD) tlačová konferencia na úrade vlády? O tom, že Marek Krajčí vie plakať krajšie ako Igor Matovič? No áno, človeku ho prišlo až ľúto, bol zlatý, taký ľudský, dobrák, macko atď., atď, atď. - nech sa páči, môžete si ho adoptovať."


Podľa Chmelára je však toto  jeden z najdôležitejších rezortov z hľadiska fungovania štátu a pohrebné reči sú pri takejto príležitosti nevkusné.


Prezidentka dočasne postavila mimo službu šéfa SIS 
11 | 03 | 2021 | sefredaktor



"Rád by som predstaviteľom OĽaNO pripomenul, že zomrelo vyše 8 000 ľudí, nie Marek Krajčí. Povedať v čase, keď všetci vieme, že proces schvaľovania ruskej očkovacej látky sa z politických dôvodov náročky preťahuje, že Krajčí odstúpi až po registrácii vakcíny Sputnik V, je také absurdné, ako keby Craig Ramsay povedal, že odstúpi z postu hlavného trénera slovenského hokejového mužstva, ale až potom, čo sa staneme majstrami sveta. Pripomína to postupné (ne)odstupovanie Miroslava Lajčáka z postu ministra zahraničných vecí – proste k tomu takýmto spôsobom nedôjde."


Kým nepríde lup


Myslí si však, že koaliční partneri sa budú usilovať udržiavať túto deravú bárku dovtedy, kým nepríde očakávaný lup z Bruselu. A to aj za cenu, že škandály budú pribúdať.


"Ak som včera večer napísal, že celá táto pretvárka im vydrží do najbližšieho škandálu, tak nebolo treba dlho čakať. Zadržanie šéfa SIS pre podozrenie zo zločineckej činnosti nemá vo svete obdobu, možno v nejakej stredoafrickej diktatúre, ale v demokratickom štáte nikdy. Je pritom komické pozorovať šéfa Smeru-SD, ktorý so skrivenou tvárou obhajoval najväčších smeráckych darebákov ako „politických väzňov“, preháňal a vykrikoval, že tu vládne „fašizmus“ - ako vzápätí nemá žiadne pochybnosti o tom, že v prípade Pčolinského ide o „najnebezpečnejšiu korupciu“."


Rovnako neúprimné vraj je rozhorčenie šéfky Progresívneho Slovenska Ireny Biháriovej, ktorá zrazu vidí všetku zodpovednosť na vláde, ale božechráň sa dotknúť jej prezidentky, ktorá mala ako hlava štátu k dispozícii všetky zvodky a informácie o problematickej minulosti Vladimíra Pčolinského, a napriek tomu ho do funkcie vymenovala.


"Je veľa horúcich hláv, veľa "generálov bez vojska", ale málo koncepčne uvažujúcich ľudí. Nečudujte sa mi, že strácam chuť komentovať túto arénu nízkych pudov. Poďme sa konečne baviť o podstatných veciach alebo o systémových riešeniach," uzatvoril Chmelár.


 

Chmelár o koaličnej kríze: 6 miliárd eur je 6 miliárd dôvodov prečo pokračovať
11 | 03 | 2021 | sefredaktor