V hniezde OĽaNO rýchlo rastú Durayovskí nacionalisti novej generácie
24 | 03 | 2021 I Ivan Brožík

"Slama im trčí z klobúka, krpce majú špinavé od blata, za prvým humnom o ich existencii nikto netuší, ale správajú sa ako majstri sveta,“ hovorí o niektorých ľuďoch z OĽaNO politológ Radoslav Štefančík.


"Ak sme si mysleli, že časy slovných prestreliek slovenských a maďarských národniarov či vyťahovanie maďarskej karty je minulosťou, nováčik v parlamentnej lavici Juraj Gyimesi nás vyviedol z omylu." Píše na túto tému web plus7dni.puska.sk.
Malí samozvaní polobohovia

"Pred pár dňami 40-ročný poslanec za Matovičovo OĽaNO poriadne napálil ministra zahraničných vecí Ivana Korčoka, keď sa poza jeho chrbát stretol v Komárne s maďarským ministrom zahraničných vecí Pétrom Szijjártóom. Náš šéf rezortu diplomacie vyhlásil tieto rokovania o našom zákone o občianstve „za neprijateľné. Pretože ide o našu výsostnú vnútroštátnu záležitosť“. Lenže to nie je jediná provokácia „maďarského bojovníka“.

Machala: „Slováci takéto tvrdé zaucho a životnú skúsenosť potrebovali“
Bývalý poradca expredsedu NR SR Andreja Danka Lukáš Machala vo svojom komentári zhodnotil, čo priniesol našej krajine prvý rok vládnutie vládnej zostavy okolo premiéra Igora Matoviča. Uviedol, že v roku 2021 sme sa ocitli v „šlamastike“, za ktorú... Čítať ďalej
22 | 03 | 2021 | Gabriel Matta

Rúško na tvári v maďarských farbách

"Jeho rúško zdobia farby vlajky našich južných susedov - červená, biela, zelená. Aj bez tohto vizuálneho prvku, ktorý sa v slovenskej národnej rade pekne vyníma, je každému jasné, za koho „kope“. S uhrančivým pohľadom sa na svojich sociálnych sieťach prihovára väčšinou v maďarčine a neváha burcovať národnostné vášne. Lebo v čase, keď väčšina sveta bojuje s pandémiou, Juraj Gyimesi svojím statusom „Bojujeme ďalej“ sleduje celkom iné ciele. Obvinenia, že vyvoláva nepokoje na oboch stranách Dunaja, však projektový manažér z Kráľovského Chlmca absolútne odmieta."
Keby to nebolo tak drzé a sebavedomé

„Úprimne povedané, toto meno som začal evidovať až po medializácii jeho neokrôchaného správania voči ministrovi zahraničných vecí. Keby to nebolo také drzé a sebavedomé, možno by som si ho dodnes nevšimol. Ale svojím počínaním len ukázal, akých amatérov má OĽaNO vo svojich radoch. Slama im trčí z klobúka, krpce majú špinavé od blata, za prvým humnom o ich existencii nikto netuší, ale správajú sa ako majstri sveta,“ zhodnotil politológ Radoslav Štefančík."

Poslanec OĽANO Gyimesi rokuje s maďarskými stranami. Koho vlastne zastupuje?
21 | 03 | 2021 | editor01hd

Na dvoch národných stoličkách

"Zhrňme si teda kauzu, ktorá sa začala asi pred dvoma týž­dňami. Matovičova vláda schválila novelu zákona o štátnom občianstve a podporila návrh ministerstva vnútra, ktorý umožňuje získať dvojaké občianstvo tým občanom Slovenska, ktorí majú v druhej krajine aspoň päťročný registrovaný pobyt. Pre Maďarov žijúcich na Slovensku to znamená, že nemôžu dostať maďarské občianstvo bez straty slovenského pasu. A to sa politikom maďarskej národnosti nepozdáva."
Politická arogantná svojvôľa

"Poslanec za OĽaNO Juraj Gyimesi, áno, tej vládnej strany, ktorej minister návrh podal, sa namiesto rokovania s vlastnými vybral na stretnutie so šéfom diplomacie vlády Viktora Orbána do Komárna. Zakrátko sa ocitol na tlačovej besede slovenskej mimoparlamentnej SMK. Pustili sa hlavne do štátneho tajomníka Martina Klusa, ktorý sa podľa nich o Maďaroch na Slovensku vyjadruje neúctivo a považuje ich „za bezpečnostné riziko“.

http://www.hlavnydennik.sk/2021/03/21/nadisiel-cas-zalozit-domobranu/
Nepríčetná "príčetnosť"

„Z mojej strany a zo strany predstaviteľov SMK išlo iba o reakciu na Klusove slová. Pokiaľ ide o moje pôsobenie v NR SR, ako jediný poslanec sa venujem téme ochrany práv a právom chránených záujmov národnostných komunít. Pričom sa prirodzene zasadzujem aj za ich rozšírenie. Je mi ľúto, ak to niekto v rámci politického boja zneužíva a považuje za rozdúchavanie národnostných vášní. Na dôvažok, ak sa takzvaná maďarská karta využíva v tejto napätej situácii,“ reagoval Gyimesi pre PLUS 7 DNÍ s tým, že „nikto príčetný predsa nemôže považovať menšinovú politiku - najmä ak nejde proti záujmom Slovenskej republiky - za rozdúchavanie národnostných vášní“.

„Pán Gyimesi bol pozvaný na tlačovú besedu, lebo urážka našej komunity zo strany pána Klusa je spoločnou záležitosťou všetkých Maďarov,“ povedal Róbert Králik, tlačový tajomník strany SMK."

"Hlúposť či zámer slovenskej vlády ohrozuje našu národnú existenciu. Budapešť je na koni," hovorí Blanár
Neohlásená prítomnosť maďarského ministra zahraničných vecí v Komárne nebola náhodou. Mala z pohľadu Budapešti Slovensku ukázať, že Bratislava na ňom nerozhoduje. A v Karpatskej kotline ani nikdy nebude rozhodovať. Čítať ďalej
18 | 03 | 2021 | Ivan Brožík

"Ochranca života"

"Ako sa v Gyimesim vyznať? Je rozvedený, do kostola nechodí, chváli sa promiskuitným životom, ale zahlasuje za interrupčný zákon. Kandiduje ako poslanec za slovenskú stranu, ale vystupuje ako hrdý Maďar. Výhrady nerieši s vlastnými poslancami, ale so stranou SMK."
Krátkozraký "maďarizmus"

"Na sociálnej sieti sa najradšej vyjadruje v rodnej reči, čo je podľa politológa síce jeho právo, ale zároveň krátkozraké, pretože väčšinu voličov od seba odháňa. Skrátka, svojou politikou oslovuje hlavne maďarskú menšinu a má veľkú šancu stať sa po Durayovi najneobľúbenejším Maďarom na Slovensku. A to ešte nedávno Slováci pokojne dali vo voľbách hlas Bugárovmu Mostu-Híd."
Premiér často hrá za druhú stranu

"Slovenský premiér a Gyimesiho stranícky šéf Igor Matovič sa po kauze stretnutia Gyimesiho s Pétrom Szijjártóom postavil na stranu maďarského ministra. Nemá vraj rád, „ak niekto o ľuďoch, ktorí svojimi činmi dokazujú, že sú priateľmi Slovenska, šíri pravý opak“. Dodal, že jeho vzťah s „Petrom“ aj s maďarským premiérom Viktorom Orbánom je dostatočne priamy na to, aby sa mohli kedykoľvek otvorene rozprávať aj o zákone o dvojakom občianstve. Zdá sa, že v pestrom OĽaNO si môže každý riešiť veci po svojom."

Korčok zúri: Maďari sa nám pletú do vnútorných záležitostí!
Na Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR si predvolali maďarského veľvyslanca. Má vysvetliť konanie maďarskej strany pri stredajšej návšteve maďarského ministra zahraničných vecí Pétera Szijjártóa v súvislosti s novelou... Čítať ďalej
04 | 03 | 2021 | Diana Zaťková

Nie všetci dajú na nacionalizmus

„Veď oni zákon o dvojakom občianstve a jeho novelu predložili do parlamentu. Prioritne si mal teda Gyimesi sadnúť so svojimi kolegami a hľadať riešenie. Ale on s nikým nerokuje, ani v rámci koalície, ani klubu, a začne kričať. Sleduje jeden cieľ - byť na titulnej strane a nie riešiť problém,“ hodnotí bývalý poslanec a exminister pôdohospodárstva Zsolt Simon, ktorého štve, že Gyimesi sa pasuje za jediného zástupcu Maďarov. „A to vôbec nie je pravda, nie každý občan maďarskej národnosti súhlasí s jeho počínaním.“
Záujem oboch krajín

"Maďarsko-slovenské vzťahy sú desaťročia citlivá záležitosť a v záujme oboch krajín je nájsť v tom druhom korektného suseda a partnera, ktorého rozhodnutia rešpektuje. „Občianstvo sa vo svete cudziemu štátnemu príslušníkovi spravidla poskytne vtedy, ak na danom území žije niekoľko rokov. Pritom dĺžka pobytu je len jedna, ale nie jediná podmienka na udelenie štátneho občianstva,“ pripomína Radoslav Štefančík."
Slovensko je založené na občianskom princípe

"Vie si predstaviť, že ak sa naši Maďari rozhodnú žiť v Maďarsku a ostanú tam trebárs päť rokov, nadobudnutím nového občianstva by to staré stratiť nemali. „Ale nevidím dôvod, aby teraz paušálne všetci príslušníci maďarskej menšiny v okolitých štátoch Maďarska získali maďarské občianstvo bez straty toho pôvodného len preto, lebo Viktor Orbán potrebuje poistiť svoje doživotné pôsobenie vo funkcii predsedu vlády. Náš štát je založený na občianskom princípe, nemali by sme sa pre pár maďarských nacionalistov vracať o 120 rokov dozadu.“ Povedal pre portál plus7dni.puska.sk politológ Radoslav Štefančík.

(Medzititulky red. HD.)

Maďarská karta ožíva - minister zahraničia Korčok sa odmietol stretnúť s maďarským partnerom
05 | 03 | 2021 | sefredaktor