Maďarská karta ožíva - minister zahraničia Korčok sa odmietol stretnúť s maďarským partnerom
05 | 03 | 2021 I sefredaktor
Minister zahraničných vecí Ivan Korčok odmietol stretnutie s maďarským ministrom zahraničných vecí  Péterom Szijjártóom, ktorý chcel rokovať o novele zákona o štátnom občianstve.  Szijjártó, ktorý pricestoval na Slovensko v stredu, sa tak stretol len so zástupcami maďarskej menšiny v Komárne, kde v súvislosti s prebiehajúcim sčítaním ľudu požiadal Maďarov v SR, aby sa prihlásili k maďarskej národnosti, informuje TASR.

 
Maďarský veľvyslanec na koberec

 

Korčok považuje aktivity maďarskej strany za zasahovanie do vnútorných záležitostí Slovenska a predvolal si maďarského veľvyslanca, aby konanie vysvetlil. V súvislosti s novelou zákona o štátnom občianstve vyzval na zdržanlivosť,  keďže prebieha legislatívny proces. a ide výsostne o slovenskú záležitosť ."

 
Aktivity  poslanca Gyimesiho (OĽANO)

"Ukazuje sa však, že to pre maďarskú stranu a poslanca György Gyimesiho (OĽANO) nie je dosť. Je jasné, že ide o to, aby sa čo najviac slovenských Maďarov zúčastňovalo volieb v Maďarsku," zdôraznil Korčok.

 
Prekročené všetky medze

 

Gyimesi podľa ministra  v tejto veci porušuje programové vyhlásenie vlády a ide proti koaličnej dohode. Poslanec s maďarským ministrom podľa Korčoka v stredu prekročili všetky medze, keď o novele rokovali.

 
Nemá mandát

Korčok zdôraznil, že zákon o štátnom občianstve nie je predmetom bilaterálnych vzťahov a Gyimesi nemá mandát na takéto rokovania. Korčok na novelizácii spolupracoval s premiérom Igorom Matovičom aj ministrom vnútra Romanom Mikulcom (obaja OĽANO).

 
Maďarsko cielene rozširuje počet svojich občanov v zahraničí na etnickom základe

 

Zákon o štátnom občianstve sa má upraviť tak, aby naši občania žijúci aspoň päť rokov v zahraničí a po získaní občianstva iného štátu neprišli o to slovenské. V súčasnosti platné znenie bolo prijaté v roku 2010, keď Maďarsko prijalo zákon, ktorý cielene rozširuje počet svojich občanov v zahraničí na etnickom základe.