Strategickému bombardéru sa nečakane aktivoval katapult. Traja piloti nešťastie neprežili
24 | 03 | 2021 I Marek Molnár

Traja členovia posádky ruského strategického bombardéra Tu-22M3 zomreli po tom, čo sa na letisku pri meste Kaluga nečakane spustil katapult lietadla, informuje portál RT.


O smrteľnej nehode informovali v utorok ruské médiá a krátko na to ju potvrdilo ministerstvo obrany. Katapult sa aktivoval počas predletových príprav a mal za následok smrť troch pilotov.

"Nadmorská výška bola príliš nízka na to, aby sa aktivovali padáky, a traja členovia posádky utrpeli pri pristátí smrteľné zranenia," uvádza sa vo vyhlásení ministerstva.

Nie je jasné, či došlo počas nehody k zraneniu niekoho iného, keďže lietadlá tohto typu majú zvyčajne na palube štyroch členov posádky.

Taliban hrozí „reakciou“, ak USA do mája nestiahnu vojakov
Taliban varoval Bidenovu vládu, aby dodržala dohodu z Trumpovej éry a do 1. mája stiahla svoje jednotky z Afganistanu. V prípade porušenia dohody skupina varuje pred „odvetou“, informuje portál RT. Čítať ďalej
20 | 03 | 2021 | Marek Molnár


Tupolev-22M3 je moderný variant ikonického strategického bombardéra z doby sovietskej éry, ktorý je v prevádzke od 70. rokov. Lietadlo bolo opakovane modernizované. Najnovšia aktualizácia, predstavená v roku 2018, dostala vlastné označenie M3M. Najnovší variant prúdového lietadla sa môže pochváliť vylepšenou avionikou, ako aj digitálnou navigáciou a komunikačným vybavením.

Incident v Kaluge je prvou veľkou nehodou lietadla Tu-22M3 od januára 2019. Vtedy sa v Murmanskej oblasti počas mimoriadne nepriaznivého počasia zrútil bombardér rovnakého typu. Lietadlo počas nešťastného pokusu o pristátie explodovalo v plameňoch a okamžite zabilo troch členov posádky.

Bidenove vyhlásenie, že Putin je „vrah“, je skutočne neprijateľné, tvrdí Erdogan
Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan skritizoval americkú hlavu štátu Joea Bidena za to, že označil ruského vodcu Vladimira Putina za „vraha“. Uviedol, že takéto vyhlásenia o hlave štátu „sa nehodí k prezidentovi“, informuje portál... Čítať ďalej
20 | 03 | 2021 | Marek Molnár