Slovensko je v očkovaní tretie najhoršie z celej EÚ: Môže za to malý počet objednaných vakcín
24 | 03 | 2021 I Timotej Dudka

Slovensko je s 39 percentami zaočkovanej populácie tretie najhoršie z celej  EÚ. Za nami sú už len Chorvátsko a Bulharsko, informuje portál HN.


"Takéto pomalé očkovanie je dôsledkom zmeny kľúča na prerozdeľovanie vakcín v rámci EÚ. Podľa nového systému budú najviac vakcín dostávať krajiny, ktoré si ich aj najviac objednali," píšu HN.  Portál upozornil na fakt, že keby Slovensko objednalo maximum dostupných vakcín, očkovanie by prebiehalo jednoznačne rýchlejšie.

Marek Krajčí, ktorý v čase objednávok vakcín pôsobil vo funkcii ministra zdravotníctva, zdôraznil, že krajina by mala dostať také množstvo vakcín, ktoré by umožnilo sa do leta zaočkovať každého, kto bude mať záujem. "Podľa mňa je už teraz jasné, že sme boli príliš opatrní a mali sme ako EÚ zaobstarať viac vakcín," upozornila šéfka zdravotníckeho výboru Jana Bittó Cigániková.

Analytici sa obuli do Krajčího: Od Pfizeru odmietol tri milióny vakcín, koľko od Moderny?
Okrem troch miliónov vakcín od spoločností Pfizer/BioNTech sa Slovensko mohlo rovnakým spôsobom vzdať aj vakcín od spoločnosti Moderna. Analytici tento krok považujú za osobné zlyhanie bývalého ministra zdravotníctva Mareka Krajčího, píše portál... Čítať ďalej
17 | 03 | 2021 | Timotej Dudka