Nemecko a Nórsko sa dohodli na spoločnom nákupe ponoriek za niekoľko miliárd dolárov
24 | 03 | 2021 I Ingrid Vrabcová

Po rokoch náročných rokovaní sa Nemecko a Nórsko napokon dohodli na spoločnom nákupe ponoriek od výrobcu Thyssen Krupp Marine Services (TKMS). Nórsko kúpi štyri ponorky typu U212CD za 4,4 miliardy eur, Nemecko dve, cena známa nie je. Nemecké ministerstvo obrany potvrdilo úspešné zavŕšenie rokovaní, informuje businessinsider.de.


Obe krajiny sa na spoločnom projekte dohodli už vo februári 2017. Rokovania však zaťažili názorové rozdiely týkajúce sa technologických detailov, ale aj  pandémia koronavírusu.


Rokovania trvali s rôznymi úskaliami až tri roky, no napokon sa obe strany dohodli. Nórsko a Nemecko vyrokovali so spoločnosťou Thyssen Krupp Marine Systems (TKMS) kúpu celkovo šiestich ponoriek.


Uzatvorenie zmluvy potvrdilo nemecké ministerstvo obrany. Nórsko odoberie štyri, Nemecko dve ponorky nového typu U212CD. Nórske ministerstvo obrany oznámilo, že za ne zaplatí zhruba 4,4 miliardy eur.  Koľko zaplatilo Nemecko, zatiaľ známe nie je. Podľa informácií Business Insider je vraj suma vyššia ako za štyri nórske ponorky. Dôvodom je, že Nemecko má v cene zahrnutú aj DPH, Nóri nie.


NATO označilo Rusko za hrozbu
NATO označilo Rusko za hrozbu pre euroatlantickú bezpečnosť, vyplýva to zo spoločného vyhlásenia ministrov zahraničia aliancie. Čítať ďalej
24 | 03 | 2021 | Ivan Brožík

Názorové rozdiely, ale aj vplyv pandémie

„Rokovania boli veľmi intenzívne, ale nakoniec  sme spolu s Nórskom a spoločnosťou ThyssenKrupp Marine Systems dospeli k dobrej, únosnej dohode,“ – vyhlásil pre Business Insider Benedikt Zimmer, nemecký štátny tajomník pre zbrojársky priemysel, kybernetické/informačné technológie a plánovanie.


Na verejnosť prenikla informácia, že najmä finančné predstavy spoločnosti ThyssenKrupp robili až do konca rokovaní značné problémy. Skutočnosť, že v čase koronakrízy  bolo možné rokovať iba virtuálne, a nie osobne, sťažovala dosiahnutie dohody medzi nórskou a nemeckou stranou.



Nemecká vláda dúfa, že nákupom ponoriek vyšle signál v rámci NATO

Dodací termín ponoriek sú štyri roky. Nórsko dostane prvú ponorku v roku 2029, Nemecko v poradí tretiu a piatu. S dodaním sa počíta v roku 2033. Podľa nemeckej vlády sa nákupom majú nielen zlepšiť schopnosti Budeswehru, ale aj medzinárodná spolupráca v rámci NATO. Súčasne sa posilní výroba ponoriek ako jednej z kľúčových oblastí nemeckého priemyslu.


Strategickému bombardéru sa nečakane aktivoval katapult. Traja piloti nešťastie neprežili
Traja členovia posádky ruského strategického bombardéra Tu-22M3 zomreli po tom, čo sa na letisku pri meste Kaluga nečakane spustil katapult lietadla, informuje portál RT. Čítať ďalej
24 | 03 | 2021 | Marek Molnár

„Uzavretie tejto dohody ukazuje, že je možná úzka nadnárodná spolupráca,“ uviedol štátny tajomník Zimmer. „Dúfame, že to vyšle nielen pozitívny signál ostatným partnerom, ale bude viesť aj k užšej spolupráci v námornom priemysle na národnej a nadnárodnej úrovni.“



Možný záujem o kúpu zo strany Holandska a Poľska

Nemecké ministerstvo obrany dúfa, že aj ďalší partneri v NATO , napríklad Holandsko a Poľsko, sa v budúcnosti rozhodnú pre ponorky typu U212CD od TKMS. Argumentuje sa nielen úspechmi nemeckého zbrojárskeho priemyslu, ale aj strategickou spoluprácou či výmenou technológií.


Nórsko a Nemecko v zásade dosiahli dohodu na projekte už vo februári 2017. V tom čase bol za dodávateľa vybraný aj Thyssen Krupp, rokovania však boli zdĺhavé v neposlednom rade aj kvôli zosúladeniu technologických požiadaviek Nórska a Nemecka.


Dohoda musí ešte prejsť rozpočtovým výborom nemeckého Bundestagu. Výboru sa predloží v júni. Rezort obrany je optimistický a verí, že dohoda sa schváli, uzatvára businessinsider.de.


Srbský prezident Vučič tvrdí, že na rozdiel od iných má s Putinom dobré vzťahy
Srbský prezident Aleksandar Vučič zdôraznil, že jeho krajina bude aj naďalej spolupracovať s Ruskom. „Srbsko bude naďalej hájiť svoje záujmy a záujmy svojich obyvateľov," uviedol. Dodal, že má dobré vzťahy s ruským prezidentom Vladimirom Putinom,... Čítať ďalej
24 | 03 | 2021 | Marek Molnár