Do desať dní spoznáme verdikt Ústavného súdu SR k podaniam ohľadne pandémie
24 | 03 | 2021 I Ivan Brožík

Ústavný súd (ÚS) SR sa na dnešnom zasadnutí zaoberal podaniami skupiny opozičných poslancov a generálneho prokurátora na posúdenie ústavnosti predĺženia núdzového stavu vládou SR. Obe veci spojil na spoločné konanie a zároveň tieto návrhy prijal na ďalšie konanie v celom rozsahu.


Ústavný súd rozhodne o predmetných návrhoch v merite veci do desiatich dní od ich doručenia.“ Cituje portál davdva.sk vyjadrenie jeho hovorkyne Martiny Ferencovej.

Opozičná strana Smer-SD a generálny prokurátor SR Maroš Žilinka napadli ako protiústavné uznesenie zo 17. marca, ktorým vláda opakovane predĺžila núdzový stav o ďalších 40 dní.

Návrh skupiny poslancov bol ÚS doručený 22. marca. Sudcom spravodajcom v tejto veci sa stal Martin Vernarský. Návrh generálneho prokurátora doručili na ÚS SR 23. marca. Vec bola náhodným elektronickým prideľovaním spisov pridelená sudcovi spravodajcovi Rastislavovi Kaššákovi. Toľko informácia portálu davdva.sk.

AKTUÁLNE: Generálny prokurátor Žilinka sa pre núdzový stav obrátil s podaním na Ústavný súd SR
Generálny prokurátor SR Maroš Žilinka navrhuje preskúmať ústavnosť obmedzení základných práv a slobôd v súvislosti s predĺžením núdzového stavu. Čítať ďalej
23 | 03 | 2021 | Diana Zaťková