Ferenčák: „Matovičova vláda vstúpi do učebníc dejepisu - ako vláda rozvratu štátu a politického chaosu“
23 | 03 | 2021 I Robert Bačinský

„Vláda nepochopila nič. Nenašla konštruktívny spôsob komunikácie s primátormi a starostami. Nepochopila ich význam a potenciál.  Možno aj toto vojde do dejín dejepisu, ako sila spoločnosti, keď vládna moc zlyhala,“ píše vo svojom facebookovom statuse poslanec a primátor Kežmarku Ján Ferenčák.


V uplynulých dňoch sme boli svedkami festivalu chválospevov, hladkania si ega a akéhosi ročného zúčtovania Matovičovej vlády. Ministri rezortov sa predbiehali v deklaráciách splnených predvolebných sľubov.

"Ľudské aj odborné dno, osobné animozity, nezáujem o občanov," popisuje súčasnú koalíciu Pavol Slota
"Tak ako v minulosti prišiel Igor Matovič s návrhom na rozdeľovanie financií z fondu obnovy podľa preferencií získaných vo voľbách, dnes opäť ukázal ako chápe rovnováhu moci a riešenie kríz," píše Pavol Slota. Čítať ďalej
23 | 03 | 2021 | Ivan Brožík


Poslanec a zároveň komunálny politik Ján Ferenčák im však nastavil zrkadlo reality. „Premiér ukázal svojim partnerom, ako vie riešiť krízové situácie. Svoj nejasný prísľub odchodu podmienil odobratím postov štyrom najväčším koaličným oponentom Sulíkovi, Kolíkovej, Ciganíkovej a nakoniec aj Šeligovi a odobratie jedného ministerstva SaS. Presne na výročie svojej vlády ukázal, ako vníma politický kompromis a ruku podanú na dohodu, tak ako sme zvyknutí komunikovať my v samospráve,“ píše Ferenčák vo svojom statuse.
Vyhrážky, trestnoprávne postihy a chaos.

Ako primátor Kežmarku, vidí Ferenčák reálne výsledky vlády inak. „Ako predstaviteľ samosprávy musím ročné hodnotenie činnosti vlády z hľadiska regionálnej politiky a samosprávy hodnotiť kriticky,“ píše ďalej. „Vláda narušila krehký vzťah so samosprávou, ekonomicky jej nepomohla, naopak celoplošnými manévrami ju finančne ešte ohrozila, vláda uvažovala o zmene postavenia samospráv, čím by narušila jej autonómnosť a samostatnosť, vyhrážala sa trestnoprávnymi postihmi primátorom a starostom, ktorí majú priamy mandát od ľudí a odmietli nezmyselné príkazy, spôsobila chaos v dátach, na základe čoho boli lockdownom postihované okresy, ktoré vôbec nemali byť v zóne najhorších a chaos v dátach sa prejavil pri otváraní škôl. Raz platilo jedno, raz druhé, čo spôsobovalo nervozitu detí a rodičov,“ kritizuje Ferenčák.
Zhrnuté a podčiarknuté.

„Vláda ani po roku nenašla konštruktívny spôsob komunikácie s primátormi a starostami. Nepochopila ich význam a potenciál a zbytočne si z nich urobila nepriateľov. A to napriek tomu, že práve primátori a starostovia zabrali a v ťažkých časoch prevzali na seba zodpovednosť popri kolabujúcej vláde a chránili životy ľudí. Možno aj toto vojde do dejín dejepisu, ako sila spoločnosti, keď vládna moc zlyhala,“ zhrnul a podčiarkol rok Matovičovej vlády primátor a poslanec Ferenčák.

Matovič sľuboval otvorené vládnutie. Avšak realita je iná...
Igor Matovič pred rokom sľuboval, že bude vládnuť otvorene a bude počúvať ľudí. Dnes má jeho vláda 83% nedôveru občanov. Jeho demisiu si želá 82% verejnosti. Z otvoreného vládnutia zostali tiež len sľuby. Portál hnonline.sk si všíma, že pred... Čítať ďalej
23 | 03 | 2021 | Michal Filek