Matovič sľuboval otvorené vládnutie. Avšak realita je iná...
23 | 03 | 2021 I Michal Filek

Igor Matovič pred rokom sľuboval, že bude vládnuť otvorene a bude počúvať ľudí. Dnes má jeho vláda 83% nedôveru občanov. Jeho demisiu si želá 82% verejnosti. Z otvoreného vládnutia zostali tiež len sľuby. Portál hnonline.sk si všíma, že pred verejnosťou zostalo skryté napríklad obstarávanie ruskej vakcíny, bežné sú stranícke akcie OĽaNO na Úrade vlády, novela zákona o verejnom obstarávaní otvára priestor klientelizmu a korupcii, šéfov okresných úradov vybralo OĽaNO z radov svojich priaznivcov....


"Budeme vládnuť otvorene a budeme ľuďom vždy hovoriť úplnú pravdu.“ To sú slová Igora Matoviča, ktoré, podľa hnonline.sk, po svojom nástupe do funkcie adresoval verejnosti. A aká je realita?

"Premiér sa na takmer dva týždne úplne odmlčal. Vystúpiť na verejnosti sa rozhodol presne na výročie prevzatia moci. Straníckym tlačovým vyhlásením na Úrade vlády, bez možnosti klásť novinárske otázky. Keďže novinári nedostali šancu sa nič opýtať, verejnosť sa nedozvedela, na akú funkciu si súčasný premiér trúfa, ani prečo žiada odchod Kolíkovej, ktorú začiatkom januára označil za nezastupiteľnú," uviedli HN-ky.
Odchod Krajniaka doteraz nevysvetlili

Nevysvetlené zostali aj požiadavky na výmeny v Národnej rade. „Zásadou otvoreného vládnutia je aj odpovedať na otázky médiám, a nie iba tlmočiť, čo sa mi zachce,“ uviedla pre HN riaditeľka nadácie Zastavme korupciu Zuzana Petková.

Nejasný zostáva aj odchod ministra práce Milana Krajniaka. Dôveryhodné vysvetlenie tohto kroku neprišlo doteraz a nevedeli ho objasniť ani koaliční partneri. Podľa Petkovej ide o dôkaz, „že nekomunikujú otvorene nielen s verejnosťou, ale ani medzi sebou“.

Premiér nepredstúpil pred médiá ani po rokovaniach s odborníkmi vo februári a opatrenia boli prijaté bez toho, aby ich komunikoval verejnosti. V súvislosti s pandemickými riešeniami vláda nezverejňuje prerokúvaný materiál ako uznesenia o zákaze vychádzania ešte pred schôdzou, ako je to zvykom v prípade iných materiálov. Médiá sa k nim často dostanú až po tlačových konferenciách. Informujú o tom HN-ky. Najvypuklejším problémom bol však utajovaný nákup vakcíny Sputnik V, o ktorej vraj Matovič neinformoval ani koaličných partnerov a dodnes nie sú známe podrobnosti ohľadne tohto kontraktu.




Čaká nás štrajk! Zamestnanci dopravných podnikov už melú z posledného
Zástupcovia zamestnancov dopravných podnikov, ktoré prevádzkujú MHD v mestách Bratislava, Košice a Prešov, vstupujú v utorok (23. 3.) do štrajkovej pohotovosti. Keďže im štát doteraz finančne nepomohol, hrozí rušenie liniek i prepúšťanie, informuje... Čítať ďalej
23 | 03 | 2021 | Diana Zaťková


Učebnicový príklad

Pre politológa Tomáša Koziaka je to učebnicovým príkladom porušenia princípov otvoreného vládnutia. Podľa Petkovej v tomto smere patrí k ukážkovým príkladom novela zákona o verejnom obstarávaní pod taktovkou podpredsedu vlády zo Sme rodina Štefana Holého.


„Otvára priestor klientelizmu a korupcii. Pán Holý ju pripravil takpovediac za zatvorenými dverami a odmietol našu snahu o zmenách rokovať,“ skonštatovala. Podpredseda vlády pre legislatívu odmietol sprístupniť aj analýzu, ktorú robil ešte pred nástupom do funkcie ako právnik pre železnice. „Boli tam podozrenia z predraženia,“ podotkla Petková s tým, že tak zostali nevyvrátené. Upozorňuje aj na výber prednostov okresných úradov v réžii OĽaNO. „V podstate ich určila stranícka komisia z priaznivcov hnutia,“ uzavrela. Na druhej strane však vyzdvihla rezorty životného prostredia, financií či spravodlivosti, kde sa robili otvorené výberové konania.



Okrem toho, že po nedeľnej tlačovej konferencii zostalo množstvo nezodpovedaných otázok, pohoršenie vyvolal aj fakt, že stranícke vyhlásenie sa konalo priamo na Úrade vlády. Voči takejto forme sa kriticky stavia aj politológ Grigorij Mesežnikov. Ten vníma vystúpenie premiéra s členmi hnutia OĽaNO v pozadí najmä ako demonštráciu jednoty. Tá však podľa neho nepatrí na pôdu exekutívy.


Blaha: Slovensko je vďaka Matovičovej vláde jednou z najhorších krajín a oni riešia Ficove rúška
Robert Fico si na tlačovke vypočul otázku redaktorky TV Markíza, či už dostal pokutu za to, že 17. novembra nemal na proteste rúško. Nie, Robert Fico nemôže za vaše pokašľané životy," odkazuje na margo rúšok Ľuboš Blaha. Vo Švédku, či Nórsku... Čítať ďalej
23 | 03 | 2021 | Michal Filek