Len jeden z 50 pozitívne testovaných je skutočne infikovaný. Zdravých ľudí tak nútia do karantény
22 | 03 | 2021 I Ingrid Vrabcová

Väčšie testovanie by malo Nemecku umožniť postupné otváranie ekonomiky. Interpretácia výsledkov testov však zostáva nejasná.


Podľa Inštitútu Roberta Kocha (RKI) v závislosti od pomeru počtu chorých ľudí k počtu obyvateľov a podielu skutočne infikovaných sú správne iba dve percentá pozitívnych výsledkov. 98 percent je falošne pozitívnych a núti tak zdravých ľudí do karantény, kým sa nepotvrdia výsledky testov, informuje nemecký portál epochtimes.de.


„Efektívne testovacie prístupy sú v centre boja proti SARS-CoV-2-,“ – uváda  Inštitút Roberta Kocha (RKI) . Vďaka širokej dostupnosti rýchlych antigénových testov a samotestov však čoraz viac vyvstáva otázka, ako by sa mali interpretovať výsledky testov.


Poslanec Osuský nakazil Covidom svoju manželku, proti Covidu zaočkovanú lekárku. Ako je to možné?
Poslanec SaS Peter Osuský sa vo februári nakazil Covidom. „Zákonodarca SaS nechtiac nakazil aj svoju manželku Milenu, ktorá je doktorka. Na tom by nebolo nič neobvyklé, ak by jeho žena nebola v tom čase už niekoľko týždňov po očkovaní druhou dávkou... Čítať ďalej
20 | 03 | 2021 | Petra Demková

Na jednej strane nie sú testy ako testy a vykazujú rozdiely. Na druhej strane ich informatívna  hodnota „závisí vo veľkej miere od podielu infikovaných medzi testovanými osobami ,“ – vysvetľuje RKI. Výsledok testu má potom podstatne nižšiu výpovednú hodnou, než sa predpokladalo. Ak napríklad klesá podiel infikovaných v spoločnosti, taký je cieľ všetkých opatrení proti koronavírusu, klesá pravdepodobnosť, že pozitívny výsledok rýchleho antigénového testu skutočne poukazuje na infekciu.



Chýbajúce štatistické ukazovatele

Na určenie presnosti predpokladaných výsledkov hromadného testovania, vrátane rýchlych testov a samotestovania, sú potrebné tri ukazovatele: citlivosť, špecifickosť a prevalencia (pomer počtu chorých ľudí k počtu obyvateľov). Posledný údaj RKI nazýva tiež predtestovou pravedpodobnosťou.


Citlivosť aj špecifickosť ukazujú, aký dobrý je test, dopĺňa RKI. Citlivosť je podiel ľudí s pozitívnym výsledkom testu medzi infikovanými. Podobne špecifickosť predstavuje podiel ľudí, ktorí mali negatívny test medzi neinfikovanými. Obidve hodnoty závisia od konkrétneho testu a môžu sa u jednotlivých výrobcov testov líšiť.


Vakcína proti Covid-19 v pilulke? Vedci hovoria, že čoskoro
22 | 03 | 2021 | Diana Zaťková

Prevalencia zase naznačuje podiel ľudí, ktorí, rozpoznaní alebo nezistení,  sú skutočne infikovaní koronavírusom. Táto hodnota je spoločenská premenná, ktorá podlieha neustálym výkyvom, objasňuje ďalej RKI.



98 percent testov je falošne pozitívnych

98 percent všetkých pozitívnych výsledkov testov je nepravdivých. Čím menej ľudí je skutočne infikovaných, tým menej presné výsledky budú. Ak s prevalenciou 1 000 infikovaných na 10 000 ľudí pozitívny výsledok testu necelých 82 percent naznačuje infekciu, táto hodnota klesne na 2 percentá, pričom bude iba 5 infikovaných ľudí na 10 000 ľudí.


Naopak, s 5 infikovanými ľuďmi na 10 000 ľudí je 98 percent pozitívnych výsledkov testu falošne pozitívnych. To znamená, že 98 percent tých, ktorí mali najskôr pozitívny test, musí ísť do karantény neoprávnene, kým nebude k dispozícii (správny) negatívny výsledok testu PCR. Aj pre tieto testy platí, že čím je prevalencia nižšia, tým sú výsledky presnejšie, dodáva epochtimes.de.


Nám Sputnik položil koalíciu. Nemci s Rusmi vďaka nemu rozbiehajú očkovaciu turistiku
Nemecká letecká spoločnosť Lufthansa plánuje novú formu turistiky. Na moskovskom letisku Domodedovo chce zaistiť exkluzívne "Corona Lounge" pre bohatých nemeckých záujemcov o vakcináciu Sputnikom V. Nemci dokonca nemusia opustiť tranzitný... Čítať ďalej
22 | 03 | 2021 | Diana Zaťková