K smrti Lučanského si dám predvolať aj novinárku Tódovú a Kotlebu, prezradil Radačovský
22 | 03 | 2021 I Jozef Uhlárik

Od smrti generála a bývalého policajného prezidenta Milana Lučanského uplynuli takmer tri mesiace. Hoci to tak možno nevyzerá, vyšetrovanie naďalej prebieha. Potvrdil to na sociálnej sieti splnomocnený zástupca rodiny Miroslav Radačovský. Chce, aby k veci vypovedala aj novinárka Monika Tódová.


Smrť Milana Lučanského vo väzbe v prešovskej väznici na konci minulého roka vyvolala na Slovensku veľký ohlas. Ľudia a opoziční politici sa dožadovali čo najdôslednejšieho vyšetrenia.

Po troch mesiacoch však veci okolo tejto tragickej udalosti akoby utíchli. Nie je to však tak. V prípade prebieha i naďalej vyšetrovanie. Potvrdil to v statuse splnomocnený zástupca rodiny Miroslav Radačovský. V stanovisku tvrdí, že na vypočutie schce zavolať aj Moniku Tódovú a Mariana Kotlebu.
Neznížim sa na úroveň mediálnych molochov

„Nemôžem a nechcem sa znížiť na úroveň mediálnych molochov masírujúcich verejnú mienku, podporovaných súčasnou vládnou mocou a ich sympatizantov. A bez vykonania dôkazov a ich vyhodnotenia, komentovať zákonným spôsobom prebiehajúce vyšetrovanie. Vyššie citované subjekty už dopredu rozhodli, a takto to aj medializujú, že generál Lučanský bol páchateľom trestných činov, že si dňa 9. decembra 2020 sám ublížil na zdraví a že dňa 29.12.2020 spáchal samovraždu,“ začína status europoslanec Radačovský
Vyšetrovanie prebieha v súlade so zákonom a s profesionálnym prístupom orgánov

„Orgány činné v trestnom konaní, za mojej účasti ako splnomocneného zástupcu poškodených, ešte len vykonávajú a vyhodnocujú dôkazy na objektívne a zákonné preukázanie toho, ako sa okolnosti dňa 9.12.2020 a dňa 29.12.2020 skutočne odohrali. Nebudem sa preto ku konkrétnemu vykonávaniu dôkazov vyjadrovať,“ konštatuje.

Dodáva: „Môžem však len vo všeobecnosti uviesť, že vyšetrovanie prebieha v súlade so zákonom, s profesionálnym prístupom orgánov činných v trestnom konaní.“
Tódová s Kotlebom pôjdu na paškál

Podľa Radačovského sa vykonalo a ešte sa bude vykonávať množstvo dôkazov, o vykonaní ktorých rozhodne vyšetrovateľ. Vykonajú sa aj dôkazy, ktoré navrhuje vykonať on ako zástupca poškodenej strany.

„Viaceré znalecké posudky a odborné expertízy ešte vypracované nie sú a niektoré už vypracované sú. Bolo vypočutých množstvo svedkov a niektorých je ešte potrebné vypočuť. Bude sa vykonávať rekonštrukcia kritických udalostí, prípadne vyšetrovacie pokusy a tieto sa objektívne a zákonným spôsobom vyhodnotia,“ vysvetľuje ďalej Radačovský, ktorý s určitosťou navrhuje výsluch novinárky Moniky Todovej a Mariána Kotlebu ako člena takzvanej vyšetrovacej komisie.

Radačovský: Vo veci generála Lučanského sa koná, no nebudem vynášať zo spisu
11 | 03 | 2021 | editor01hd

Provládna novinárka Tódová bude mať čo vyšetrovateľovi vysvetľovať

Radačovský chce predvolať Moniku Tódovú preto, že vo viacerých mediálnych výstupoch bez pochybností konštatovala, že generál Lučanský si poranenie spôsobil sám.

„Jednoznačne konštatovala, že spáchal samovraždu, ako aj ďalšie skutočnosti, ktoré, podľa nej, preukazujú protiprávne konania generála Lučanského. Dokonca sa dotýka svojimi vyjadreniami aj rodiny Lučanských. Je preto potrebné, aby o týchto okolnostiach, nepochybne dôležitých pre trestné konanie, vypovedala ako svedkyňa pod následkom trestnej zodpovednosti pred orgánmi činnými v trestnom konaní,“ uvádza na margo novinárky Tódovej a jej vyjadreniam Radačovský.

Zaujímalo by ho, odkiaľ tieto pre vec podstatné vedomosti má, či bola ich bezprostrednou pozorovateľkou, prípadne nech uvedie mená ďalších svedkov, ktorí tieto závažné poznatky majú.


Kotlebu je potrebné zbaviť povinnosti mlčanlivosti

„To isté sa vzťahuje na Mariana Kotlebu, ktorý sa mediálne prezentoval v tom zmysle, že v postavení člena vyšetrovacej komisie má určité pochybnosti o okolnostiach ublíženia na zdraví Milana Lučanského, avšak ich nemôže uviesť, pretože je viazaný mlčanlivosťou. Je potrebné, aby vypovedal ako svedok a mlčanlivosti bol zbavený. Budem navrhovať aj výsluchy ďalších osôb aj zo strany komisie, ale aj zo strany politikov, ktorí podľa ich medializovaných vyjadrení majú vo veci jasno, že generál Lučanský si ublížil na zdraví sám a že spáchal samovraždu,“ prezradil Miroslav Radačovský, ktorý bude takýto postup voliť pre nič iné, len preto, aby sa vec objektívne a predovšetkým zákonným spôsobom objasnila.

Radačovský: Mediálna smršť voči generálovi Lučanskému je znakom ľudí na úrovni živočíchov, ktorí sa dokážu živiť len tým, čo už nežije
16 | 02 | 2021 | sefredaktor