Nemecké ministerstvo obrany varuje pred vojenskými schopnosťami Ruska a dominanciou Moskvy
21 | 03 | 2021 I Ingrid Vrabcová

Rusko sa usiluje o destabilizáciu a oslabenie NATO. Moskva považuje Spojené štáty a NATO za hlavnú hrozbu pre svoju národnú bezpečnosť, píše epochtimes.de.


Po slovných útokoch amerického prezidenta Joea Bidena na ruského prezidenta demonštroval Vladimír Putin, že sa zastrašovať nenechá, čo napokon dokazuje roky aj vo vojenskej oblasti. Nemecké ministerstvo obrany v internom materiáli varuje pred vojenskými schopnosťami Ruska a dominanciou Moskvy v eskalácii.



Armáda ako politický nástroj moci

Rusko naďalej stavia na jadrovom zastrašovaní, ako aj na substrategických a konvenčných schopnostiach svojej obrany voči hrozbám. Armáda slúži Moskve ako politický nástroj moci na udržanie svojho vplyvu voči susedným krajinám.  Neustála expanzia v oblasti jadrových zbraní slúži na demonštráciu dominancie v eskalácii.



Vyše 6 375 jadrových hlavíc

Okrem toho Moskva intenzívne investuje do udržania schopnosti druhého jadrového úderu z mora a do prioritnej modernizácie potenciálu jadrových zbraní. Rusko má už okolo 6 375 jadrových hlavíc. To znamená, že Moskva v tomto výrazne predbehla USA a tento potenciál neustále rozširuje.



Moskva sa usiluje o destabilizáciu a oslabenie NATO

Ako vyplýva z interného materiálu nemeckého ministerstva obrany, Rusko považuje USA a NATO za hlavnú hrozbu pre svoju národnú bezpečnosť. Moskva sa usiluje o destabilizáciu a oslabenie NATO.



Hybridný vplyv na presadzovanie zahraničnopolitických cieľov

Nemecké ministerstvo obrany uvádza, že Rusko využíva celú škálu vojenských a civilných schopností, ako aj možnosti hybridného vplyvu na presadzovanie svojich zahraničnopolitických cieľov a rozširovanie svojho naratívu. Podľa odborníkov ministerstva hybridný vplyv zahŕňa médiá, politikov, predstaviteľov hospodárstva či mimovládne organizácie, ale aj kyber aktivity.



Hypersonické rakety

Ruská armáda má k dispozícii aj vysoko presné, ťažko zachytiteľné hypersonické rakety s dlhým doletom, ktoré boli úspešne použité v sýrskej občianskej vojne. Moskva navyše investuje vo vojenskej oblasti do podporného vesmírneho obranného systému.



Efektívna armáda

V materiáli nemeckého ministerstva sa tiež poukazuje na silu ruskej armády, ktorá pri porovnateľne malom vynakladaní finančných prostriedkov prináša najväčší možný úžitok. 840 000 vojakov je dobre vycvičených a dá sa rýchlo premiestniť. „Konvenčné ruské ozbrojené sily sú schopné dosiahnuť vynikajúcu efektívnosť z hľadiska času a priestoru,“ konštatujú odborníci z nemeckého rezortu obrany. Moskva ovláda účinné striedanie symetrického a asymetrického priebehu konfliktov a vojen.



Čína predbieha Rusko

Slabinou sú v súčasnosti obmedzené možnosti celosvetového a udržateľného námorného nasadenia. Stále tiež chýbajú „ozbrojené“ drony, ktoré sú zatiaľ v testovacej fáze. Napriek modernizácii ozbrojených síl však Čína čoraz viac predbieha Rusko, a to v rámci globálneho vplyvu, pokiaľ ide o predaj zbraní a vojenskú spoluprácu, uzatvára epochtimes.de.