Karol Lovaš: "Igor, biblický osol"
21 | 03 | 2021 I Ivan Brožík

"Sú pred nami dve cesty. Ľahšia a ťažšia. Ako v rozprávke. Urobiť z Igora Matoviča biblického osla môže byť pre viacerých lákavé. A výhodné. Uprednostnil by som druhú cestu. Opraviť pokazené." Citát - publicista, bývalý novinár, vysokoškolský pedagóg a kňaz - Karol Lovaš.


"Pre zúčastnených by to nebolo bez hanby. Na tú nás už privykli. Zaslúžia si ju. Nemusí byť však trvalá. Nakoniec môže byť len prechodnou záležitosťou. Igorovi Matovičovi to svojím spôsobom dlžia. Bez neho by totiž neboli v žiadnej vláde. A po ňom dlho zrejme ani nebudú." Píše v úvode svojho statusu na sociálnej sieti Karol Lovaš.

Reprofoto FB (@Karol Lovaš)

Na "ľahšiu cestu" nemáme

"Aristoteles vravieval žiakom, že keď chcú urobiť niečo dôležité, nech sa predtým dobre vykúpu, najedia a vyspia. A nech potom urobia, čo chcú urobiť.
Slovensko si nemôže dovoliť ľahšiu cestu. Také nie sú. Potrebuje nádej. A aspoň štipku príčetnosti tých, ktorí sa môžu stať jej nositeľmi."

"Osudové časy potrebujú osudové rozhodnutia. Bez ohľadu na osobnú hanbu," píše ďalej Karol Lovaš a čitateľovi ponúka aj svoj text na portáli nazory.pravda.sk. Prvý medzititulok a následný text uverejňuje redakcia HD bez akýchkoľvek obsahových zásahov.

Matovič po voľbách chytil jackpot. Ak pustí kreslo premiéra, už sa doň nevráti, myslí si Hlina
Nezhody v koalícii sa nedarí už takmer dva týždne upokojiť. Čo bude po strede, dokedy má odstúpiť Igor Matovič, zatiaľ nikto nevie. Nad súčasnou situáciu sa v statuse na sociálnej sieti zamýšľa expredseda KDH Alojz Hlina. Čítať ďalej
21 | 03 | 2021 | Jozef Uhlárik

Igor - biblický osol

"Politika je umenie možného. Nie iba chceného. Po skúsenostiach s vládami, v ktorých vedľa seba sedeli ľudia z rôznych častí politického spektra, bola tá súčasná od začiatku plná vnútorných limitov."

"Vidieť v rámci jednej koalície Annu Záborskú a Janu Bittó Cigánikovú, to je skoro ako sci-fi. Vydržala presne rok. Vzhľadom na zoskupenie a kvalitu koaličných poslancov až prekvapujúco dlho."
Amaterizmus a zlyhania nemožno naložiť na iného

"Kvality Igora Matoviča pritom všetci dobre poznali. Paradoxne, patrí medzi najkonzistentnej­ších slovenských politikov. S jeho sebadeštrukčnými sklonmi mali skúsenosti koaliční partneri ešte z čias opozície. Matovič nie je tímový hráč. Vždy hral a hrá na seba. Vedeli to. Napriek tomu sa dnes z neho usilujú urobiť symbolického biblického osla, na ktorého by naložili všetko. Vrátane svojho amaterizmu a svojich zlyhaní."

"Ako sa vraví: „Aký išol, takú našol.“ To je najväčší problém dnešnej vlády. Igor Matovič mohol byť takým, akým je, aj preto, že jeho partnermi sú Veronika Remišová, Richard Sulík a Boris Kollár."
Vnútorný rozklad štátu v priamom prenose

"V priamom prenose sledujeme vnútorný rozklad štátu. Obraz Slovenska v zahraničí začína pripomínať 90. roky: Rozdelená spoločnosť. Utrápení ľudia stojaci často na pokraji vlastných síl a životných podmienok. Na jednej strane tí, ktorí si uvedomujú, že nie sú len divákmi, ale že to divadlo sa ich životov dotkne viac, než by chceli. Na druhej strane ľudia, ktorí si pomaly začínajú zvykať na nové časy. A zvyk je železná košeľa."

"Ospravedlňujú neospravedlniteľné. Tak sa to voči našim predsa patrí. Sme u nich svedkami dokonalého štokholmského syndrómu. Príliš nebezpečná záležitosť zvykať si na neštandardné veci."

"Nová diagnóza vo vláde Igora Matoviča sa volá Veronika Remišová", píše Renáta Zmajkovičová
"Trochu vpred a rýchlo späť," píše Renáta Zmajkovičová, bývalá vplyvná politička Smeru. Parafrázuje tým jedno z Leninových literárnych veľdiel? Čítať ďalej
20 | 03 | 2021 | Ivan Brožík

Dve možné cesty

"Sú pred nami dve cesty. Ľahšia a ťažšia. Ako v rozprávke. Urobiť z Igora Matoviča biblického osla môže byť pre viacerých lákavé. A výhodné. Uprednostnil by som druhú cestu. Opraviť pokazené.
Hra na našich a vašich pokračuje. Len strany sa vymenili. Spôsoby zostali."

"Ukazuje sa, že poraziť niekoho vo voľbách a získať moc nie je to najťažšie. Zvládol to aj Igor Matovič. Vo finále mu na to stačilo klamstvo o vile exministra Počiatka vo Francúzsku, ktorá Počiatkovou vilou (pravdepodobne) nikdy nebola. Kto by to však dnes riešil?"

"Udržať si moc, to je skutočná výzva. Majú s ňou čo robiť skúsení politici. Tu sa ukazujú limity obyčajných ľudí a ich spojencov."
Nestačia ľudia pozbieraní z ulice

"Aktuálna kríza je príležitosťou urobiť z politiky znovu záležitosť politikov. Nie ľudí pozbieraných z ulice, ktorých spája asi toľko, čo Annu Záborskú a Janu Bittó Cigánikovú. Na porazenie Roberta Fica to stačilo. Na vládnutie a krízový politický manažment v dobe covidovej je to žalostne málo."

"Slovensko je na pokraji síl. Dostali ho tam tí, ktorí uverili vo vlastnú dokonalosť. Uveriť bezvýhradne a neomylne v seba je ten najhorší koncept ľudskej viery. Dejiny nás učia, že ešte nikdy a u nikoho sa neskončil dobre. Igor Matovič precenil svoje schopnosti. Precenili ich aj koaliční partneri. Premiérove i svoje."

Netešme sa, Matovič neodíde, naopak, môže ísť do čela parlamentu
Politický analytik Ján Baránek predpokladá trojkoalíciu bez Sulíkovej SaS. Lenže aj bez Matoviča, s čím líder OĽaNO rátal asi najmenej. Čítať ďalej
20 | 03 | 2021 | Ivan Brožík

Zaslúžia si hanbu

"Sú pred nami dve cesty. Ľahšia a ťažšia. Ako v rozprávke. Urobiť z Igora Matoviča biblického osla môže byť pre viacerých lákavé. A výhodné. Uprednostnil by som druhú cestu. Opraviť pokazené."

"Pre zúčastnených by to nebolo bez hanby. Na tú nás už privykli. Zaslúžia si ju. Nemusí byť však trvalá. Nakoniec môže byť len prechodnou záležitosťou. Igorovi Matovičovi sú to svojím spôsobom dlžní. Bez neho by totiž neboli v žiadnej vláde. A po ňom dlho zrejme ani nebudú."
Poučenie z histórie

"Aristoteles vravieval žiakom, že keď chcú urobiť niečo dôležité, nech sa predtým dobre vykúpu, najedia a vyspia. A nech potom urobia, čo chcú urobiť."

"Slovensko si nemôže dovoliť ľahšiu cestu. Také nie sú. Potrebuje nádej. A aspoň štipku príčetnosti tých, ktorí sa môžu stať jej nositeľmi. Osudové časy potrebujú osudové rozhodnutia. Bez ohľadu na osobnú hanbu." (Napísal pre nazory.pravda.sk. Karol Lovaš.)

(Medzititulky red. HD.)

Poslanci žiadajú Čaputovú, Kollára a Matoviča, aby okamžite informovali o stave Slovenska
Poslanci parlamentu pokračujú v piatok v rokovaní. V úvode štvrtého dňa 25. schôdze sa venujú uzneseniu, ktoré predložil opozičný Smer-SD. Podpredseda NR SR Juraj Blanár (Smer-SD) vysvetlil, že ním žiadajú premiéra Igora Matoviča (OĽANO),... Čítať ďalej
19 | 03 | 2021 | tasr