Taliban hrozí „reakciou“, ak USA do mája nestiahnu vojakov
20 | 03 | 2021 I Marek Molnár

Taliban varoval Bidenovu vládu, aby dodržala dohodu z Trumpovej éry a do 1. mája stiahla svoje jednotky z Afganistanu. V prípade porušenia dohody skupina varuje pred „odvetou“, informuje portál RT.


"Mali by odísť," vyhlásil v piatok Suhail Šahín, člen vyjednávacieho tímu Talibanu. Vvaroval, že prítomnosť vojakov po 1. máji sa bude považovať za „porušenie dohody“, ktorá bola dosiahnutá Trumpovou administratívou. V takom prípade bude potrebná „reakcia“.

„Dúfame, že sa stiahnu a my sa zameriame na urovnanie mieru v Afganistane, pričom máme za cieľ dosiahnuť trvalé a komplexné prímerie,“ dodal.

Úplný odchod vojakov z Afganistanu začal byť otázny od nástupu Joea Bidena do funkcie, keď uviedol, že splnenie termínu stanoveného Trumpom tento týždeň bude „ťažké“ a taktiež skritizoval dohodu z minulého roku.

Sýrsky minister tvrdí, že USA ako piráti drancujú väčšinu ropných zásob na severovýchode krajiny
Sýrsky minister pre ropu odsúdil sily USA za ich „pirátske“ konanie. Washington aj naďalej drancuje väčšinu ropného bohatstva na severovýchode krajiny, informuje portál RT. Čítať ďalej
20 | 03 | 2021 | Marek Molnár


"Faktom je, že nešlo o veľmi solídne prerokovanú dohodu, ktorú bývalý prezident, vypracoval," uviedol v stredu Biden. "A tak konzultujeme s našimi spojencami, ako aj s vládou."

Dohoda uzavretá s Trumpovou administratívou bola podmienená vstupom Talibanu do mierových rokovaní s afganskou vládou a zabránením plánovania teroristických útokov v tejto oblasti proti USA a ich spojencom.

Vyjednávač Talibanu, Šahín dal jasne najavo, že jeho strana si želá islamskú vládu, ale nespresnil, či by to malo znamenať odopretie práv určitým skupinám, napríklad ženám. Zdôraznil však, že súčasná vláda nezodpovedá ich agende. V súčasnosti sa oficiálne nachádza v Afganistane 2 500 amerických vojakov.

USA trvajú na tom, že Lukašenko musí prijať „dialóg“ s Cichanovskou
Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko by mal začať rokovať s organizátormi masových pouličných protestov, ktoré otriasli národom po sporných prezidentských voľbách z minulého leta, vyhlásili americkí diplomati, informuje portál... Čítať ďalej
19 | 03 | 2021 | Marek Molnár