Sýrsky minister tvrdí, že USA ako piráti drancujú väčšinu ropných zásob na severovýchode krajiny
20 | 03 | 2021 I Marek Molnár

Sýrsky minister pre ropu odsúdil sily USA za ich „pirátske“ konanie. Washington aj naďalej drancuje väčšinu ropného bohatstva na severovýchode krajiny, informuje portál RT.


„Američania a ich spojenci sa zameriavajú na sýrske ropné bohatstvo a jeho tankery rovnako ako piráti,“ uviedol minister pre ropu a nerastné zdroje Bassam Tomeh. Tvrdí, že tento krok má ochromiť sýrsku ekonomiku, ktorá závisí od výnosov z ropy.

"To, čo sa stalo počas celej sýrskej vojny, sa nestalo v žiadnej krajine. USA nám bránia využívať naše zdroje bohatstva a zároveň bránia základným komoditám dostať sa do našej krajiny," vyhlásil minister.

Tomeh uviedol, že celková škoda spôsobená sýrskemu ropnému sektoru v dôsledku okupácie USA presahuje 92 miliárd dolárov. Dodal, že Washington v súčasnosti kontroluje 90 percent zdrojov ropy v severovýchodnom regióne.

USA trvajú na tom, že Lukašenko musí prijať „dialóg“ s Cichanovskou
Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko by mal začať rokovať s organizátormi masových pouličných protestov, ktoré otriasli národom po sporných prezidentských voľbách z minulého leta, vyhlásili americkí diplomati, informuje portál... Čítať ďalej
19 | 03 | 2021 | Marek Molnár


V rozhovore pre libanonský denník al-Akhbar minulý mesiac guvernér severovýchodnej provincie Hasakah Ghassan Khalil uviedol, že kurdskí militanti podporovaní USA kradnú každý deň z polí v tejto oblasti až 140 000 barelov surovej ropy.



Minimálne od roku 2015 ponúka Pentagón priamu podporu Sýrskym demokratickým silám, frakcii ovládanej Kurdmi, ktorá kontroluje významné územie na severovýchode.

Bývalý ukrajinský prezident Kravčuk tvrdí, že do krajiny vtrhne Rusko kvôli problému s dodávkou vody na Kryme
Ruská vláda plánuje napadnúť Ukrajinu a vytvoriť pozemný koridor cez juh krajiny na Krym ako spôsob riešenia sucha na polostrove. Uviedol bývalý ukrajinský prezident Leonid Kravčuk, informuje portál RT. Čítať ďalej
19 | 03 | 2021 | Marek Molnár