Polícia rieši billboard, na ktorom je slogan o sňatí rúška z tváre. Nemá dôležitejšiu prácu?
20 | 03 | 2021 I Petra Demková

„Korona skončí, keď ty dáš dole rúško," hlása billboard v Žilinskom kraji. Krajské riaditeľstvo policajného zboru v Žiline sa ním už zaoberá. Chce vylepenie kvalifikovať ako trestný skutok. Naša vláda kritizuje pomery v Bielorusku, avšak zdá sa, že Lukašenko by mal prísť na školenie ku nám.



Žalobaby z Aktualít

Aktuality priniesli správu o „hanebných“ billboardoch neznámeho zadávateľa. „V Lietavskej Lúčke sa jeden nachádza v smere od Porúbky krátko pred betonárňou, v Radoli ďalší kúsok za odpočívadlom pre kamióny v smere do Žiliny. Práve v tejto lokalite prebiehajú kvôli koronavírusu pravidelné policajné kontroly pohybu na hranici okresov,“ dozvedáme sa z článku.

Na billboarde sú okrem sloganu „Korona skončí, keď ty dáš dole rúško“ vyobrazené aj dve šachové figúrky. Pešiak v popredí a nejasný kráľ, či kráľovná v úzadí.

Aktuality zisťovali kto je za billboardom. „Prenajímateľom plochy je reklamné štúdio Gryf, ktoré sídli v Žiline. Kontakt na objednávateľa nám štúdio neposkytlo s tým, že nechce byť medializovaný,“ napísali. Konateľ Róbert Magát však s uverejnením stanoviska za spoločnosť Gryf nesúhlasil.
Dvojzmyselné vysvetlenie

Aktuality dali priestor aj odborníkovi na reklamu. Ten povedal, že billboard je poriadne zašifrovaný. „Podľa Timorackého pri zrode vizuálu mohol stáť právnik, pretože sa dá čítať tak i onak,“ píše spravodajský portál. „Môžem v tom vidieť tautologické tvrdenie, podľa ktorého korona definitívne skončí, keď už nebudeme musieť nosiť rúška, ale niekto to môže pochopiť aj opačne - že keď si dám dole rúško, korona pre mňa prestane existovať," povedal pre Aktuality Timoracký.

Podľa neho je skôr druhý význam správny. „Z pešiaka sa môže po tom, ako si dá dole rúško, stať kráľ či kráľovná,“ povedal. Postavenie figúrok skutočne napovedá, že tento výklad je správny. A toto je pre políciu pod taktovkou ministra Romana Mikulca dôvod na prenasledovanie.

Billboard už preveruje polícia. „Vykonávame preverovanie, ktorého súčasťou sú všetky potrebné úkony a opatrenia za účelom objasnenia a určenia právnej kvalifikácie skutku," uviedla Gabriela Kremeňová, hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Žiline.

Zdá sa, že aj myšlienky a dokonca aj tie, vyjadrené len v inotajoch, našich vládcov iritujú. Chcú oklieštiť už aj slobodu myslenia.

Kritika režimu Lukašenka našou vládou vyznieva skutočne komicky...