Po nátlaku Čaputovej sa rezortu rozviazal jazyk: Krajči skutočne neobjednal maximum vakcín
19 | 03 | 2021 I Timotej Dudka

Nakúpil exminister zdravotníctva Marek Krajčí plný počet vakcín, aký mohol? Táto otázka rezonuje v slovenských médiách už od začiatku týždňa. Teraz zdravotnícky rezort priznáva, že skutočne má podiel viny na vzdaní sa časti vakcín od spoločností Pfizer/BioNTech a maximum neobjednalo opakovane, informujú Topky.


S informáciami o nezazmluvnení plného počtu vakcín od Pfizeru prišiel portál HN začiatkom týždňa. Ministerstvo zdravotníctva najskôr ubezpečovalo, že vakcín máme až 5,8 milióna a až neskôr priznalo, že objednalo len 2,4 milióna z možných 3,6 milióna dávok vakcín. Navyše aj v januári rezort zazmluvnil len 600-tisc z možných 3,6 milióna vakcín. Aby rezort zdravotníctva svoju chybu napravilo, rozhodlo sa pre rokovanie so spoločnosťou Pfizer o 2,8 miliónoch vakcín skrz opcie.

Po prevalení týchto informácií prezidentka Zuzana Čaputová odoslala novo zvolenému ministrovi zdravotníctva Eduardovi Hegerovi päť zásadných otázok, ktoré sa týkajú tejto kauzy.
5 zásadných otázok prezidentky


  • Podľa medializovaných informácií Slovenská republika nevzniesla nárok na 1,2 milióna vakcín, a neskôr na 1,8 milióna vakcín Pfizer-BioNTech. Na základe odporúčania ktorého subjektu, z akého dátumu a s akým odôvodnením bolo toto rozhodnutie prijaté?

  • Aký je dopad tohto rozhodnutia na dodávky vakcín v období január až jún 2021?

  • Podľa medializovaných informácií Slovenská republika následne vzniesla požiadavku na 1,2 milióna vakcín, a následne ďalších 1,6 milióna vakcín Pfizer-BioNTech. Na základe odporúčania ktorého subjektu, z akého dátumu a s akým odôvodnením bolo prijaté toto rozhodnutie?

  • Aký je aktuálny očakávaný harmonogram dodávok jednotlivých vakcín na jednotlivé kalendárne mesiace roka 2021?

  • Je možné vzhľadom na rozdiely medzi zazmluvnenými a skutočnými dodávkami vakcín informovať o aktualizovanom harmonograme dodávok vakcín na pravidelných tlačových konferenciách o aktuálnej epidemickej situácii?


ŠKANDÁL: Slovensko sa vzdalo miliónov vakcín Pfizer
Hospodárske noviny prichádzajú so šokujúcim zistením. Slovensko si údajne neuplatnilo právo na 2,4 milióna dávok vakcíny Pfizer, ktoré nám vyčlenila EÚ. Dôvodom má byť uprednostnenie ruskej vakcíny Sputnik V. Pôvodný plán pritom bol, že sa nakúpia... Čítať ďalej
15 | 03 | 2021 | Petra Demková


Na otázky odpovedala hovorkyňa rezortu zdravotníctva Zuzana Eliášová. Tá priznala zlyhanie ministerstva pri objednávkach vakcín od Pfizeru. Podľa nej v januári z možných 2,4 milióna dávok ministerstvo zdravotníctva zazmluvnilo iba 600-tisíc dávok. Teraz v bazári namiesto 1,2 milióna, čo prislúcha Slovensku podľa počtu obyvateľov, objednalo až 2,8 milióna. S tým však musí súhlasiť Európska komisia, ani ostatné štáty.


Najväčší problém spočíva v tom, že táto opcia pravdepodobne bude mať neskorší termín dodávok - až na jeseň. Pre HN Pfizer Slovensko potvrdil, že "v základnom balíku, ktorý sme naplnili len na štvrtinu a ktorý k nám má prísť v apríli, dostaneme menej ako iné krajiny".

Ministerstvo zdravotníctvo nezopovedalo na všetky prezidentkine otázky. Hovorkyňa zdravotníckeho rezortu pre Hospodárske Noviny uviedla, že kroky ministerstva boli konzultované s odborníkmi. "Ministerstvo zdravotníctva pri objednávke vakcín v roku 2020 zakontrahovalo objem dávok, ktorý by postačoval na zaočkovanie všetkých obyvateľov SR nad 18 rokov dvomi dávkami očkovacej látky. Počas procesu sa brali do úvahy všetky aspekty – predpokladaný čas registrácie, účinnosť, nároky na skladovanie a distribúciu a ďalšie. Výber jednotlivých druhov vakcín a ich objem bol konzultovaný s odborníkmi,“ uzavrela Eliášová.

"Ivermectin zjavne zaberá aj v Juhoafrickej republike, prečo by nemal u nás?" pýta sa Mesík
Bojovník za liek Ivermectin Juraj Mesík vo svojom statuse poukazuje na to, ako sa podarilo v Juhoafrickej republike znížiť úmrtnosť na COVID-19 pri užívaní tohto preparátu. A Slovensko? U nás niektorí „experti“ proti nemu stále... Čítať ďalej
19 | 03 | 2021 | Jozef Uhlárik