Odborníci neveria tomu, že očkovaný človek (sa) nemôže nakaziť
19 | 03 | 2021 I Ivan Brožík

Český minister zdravotníctva Jan Blatný v Senáte povedal, že očkovaný človek proti koronavírusu nemôže ochorieť alebo preniesť chorobu na niekoho ďalšieho. S tvrdením nesúhlasia odborníci, ktorí ministrovo vyjadrenie považujú za zavádzajúce.


"Vo chvíli, kedy máte očkovanie, ste dva týždne po druhej dávke, tak potom nie je možné, aby ste klinicky ochoreli. Povedal podľa portálu seznamzpravy.cz minister Blatný.
Nejde o pravdu

Blatného predchodca, exminister zdravotníctva a súčasný poradca prezidenta Roman Prymula uviedol, že minister zdravotníctva nehovorí pravdu. "Stanovisko je zavádzajúce a nepravdivé," reagoval v SMS správe pre Zoznam Správy.

Očkovací preukaz EÚ má potvrdzovať očkovanie LEN vakcínami schválenými Emou
EÚ chce vo svojom plánovanom očkovacom preukaze dokumentovať iba ňou schválené vakcíny. Eurokomisárka pre vnútorné záležitosti Ylva Johanssonová v piatok uviedla, že pas by pokrýval len vakcíny schválené Európskou liekovou agentúrou (EMA).... Čítať ďalej
14 | 03 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Uvádzanie verejnosti do omylu

Rovnako aj virológ a riaditeľ Biologického centra Akadémie vied Libor Grubhoffer v rozhovore pre Zoznam Správy povedal, že minister uvádza verejnosť do omylu.

"Takéto tvrdenie skutočne nie je pravdivé. Aj absolvované dve dávky očkovania nemusia znamenať, že očkovaný človek je plne chránený. A že tiež nemôže pôvodcu ochorenia covid-19 preniesť. Vakcíny nemajú 100-percentné účinnosť, " vysvetľuje profesor Grubhoffer.
Je to iba ochrana pred ťažkým ochorením

Epidemiológ a dekan Lekárskej fakulty Ostravskej univerzity Rastislav Maďar vysvetľuje, že hlavný zmysel očkovanie je v tom, že očkované by mali byť chránení pred ťažkou formou choroby covid-19.

"Hlavným cieľom očkovania  je významná redukcia ťažkých stavov, úmrtí a hospitalizácií. Bude mať zrejme vplyv aj na pokles pravdepodobnosti prítomnosti vírusu na slizniciach v období po vakcinácii. Ale absolútna istota ochrany to u všetkých nebude. Inými slovami, nemožno to vyhlásiť takto kategoricky jednoznačne s tým, že by to platilo bez výnimky u všetkých, " uviedol pre Zoznam Správy epidemiológ Maďar.
Preto nateraz nie úľavy

K téme sa už koncom roka 2020 vyjadrila aj Slovenská vakcinologická spoločnosť. Tým, že zatiaľ nie je o účinnosti vakcín dostatok dát, zdôvodňovala, prečo sa na očkovaných opatrenia vzťahujú tiež.

"Pre očkované osoby zatiaľ platia rovnaké prijaté protiepidemické opatrenia ako pre osoby neočkované. Do získania údajov o účinnosti očkovania v prevencii asymptomatických infekcií a v prevencii prenosu infekcie nie sú zaočkovaní zbavení povinnosti karantény po kontakte s covid-19 pozitívne osobou, "uviedli odborníci.

(Medzititulky red. HD.)

Očkovanie na slovenský spôsob - zas sme "naj"
Všetky rozumné krajiny pri očkovaní zvolili stratégiu, že najskôr treba zaočkovať zdravotníkov a súčasne najstarších občanov. Okrem Slovenska. Čítať ďalej
12 | 03 | 2021 | Ivan Brožík