"Nie je iná možnosť, ako SIS zrušiť a postaviť na nových základoch," myslí si Radičová
19 | 03 | 2021 I Timotej Dudka

Slovenská tajná služba (SIS) by mala za každých okolností pôsobiť tak, aby mala nezlomnú dôveru verejnosti, čo sa píše i v etickom kódexe "tajných". Dôvera verejnosti voči nej je pritom mnohonásobne pošliapaná a aj podľa expremiérky Radičovej majú Slováci plné právo nedôverovať SIS, píše portál HN.


Pôsobenie SIS jen spájané s kauzami už dlhé roky. Vraždy, únosy, korupcie, uväznenie vysokopostavených "siskárov" - to všetko dáva slovenským občanom jasný pocit, že tu niečo "smrdí". Niet teda divu, že po všetkých tých rokoch a kauzách má SIS problém s dôverou verejnosti.

O tom vie svoje aj bývalá premiérka Iveta Radičová. „Je viac ako komplikované a zložité po neustálom presakovaní informácií o problémoch v tajných službách nadobudnúť voči nim dôveru. Dokonca si myslím, že nedôvera je tu absolútne na mieste,“ uviedla pre HN. Radičová mala priamy kontakt s tajnými službami v časoch, keď zastávala funkciu premiérky. Avšak aj napriek tomu, že Radičová je veľmi dobre oboznámená s dianím v SIS, najnovšia kauza, kedy sa do väzby dostalo vedenie tajnej služby, ju veľmi prekvapila.

Radičová o prihlasovaní sa na očkovanie: "Je to spackané a ponižujúce"
Expremiérka Iveta Radičová v statuse kritizuje nepodarený a zlyhávajúci systém registrácií občanov na očkovanie. Čítať ďalej
13 | 03 | 2021 | Michal Filek


„Je to veľmi zlá správa. Ide o vážnu vec a neviem, či si vôbec uvedomujeme, ako veľmi vážna je. Tajné služby majú byť jedným z pilierov bezpečnosti štátu,“ upozorňuje. „Niekedy nie je iná možnosť, ako takúto sieť úplne zrušiť a postaviť to na nových základoch, s mladou generáciou, ktorá nemá za sebou takéto príbehy,“ domnieva sa.

„Tajná služba rozohrávala politické hry a istým spôsobom manipulovala, preto je dôležitá danosť každého politika selektovať správy, ktoré mu prichádzajú na stôl. Musí mať schopnosť do väčšej alebo menšej miery rozlišovať, čo je politická hra, niečí záujem, snaha o manipuláciu. Je to absurdné, čo hovorím, ale aj toto bola podoba našich tajných služieb,“ priznala expremiérka Radičová.

Heger o dani z nehnuteľností: Prečo sa z výroku jeho poradkyne začal vykrúcať?
Ministra financií a po novom aj dočasného ministra zdravotníctva Eduarda Hegera by mnohí politici dosadili aj na miesto predsedu vlády, píše Plus 7 dní. Aká bude plánovaná reforma daní? Čítať ďalej
19 | 03 | 2021 | Timotej Dudka