Matovičova atómová zbraň dostala na frak - vedci spochybnili testovanie ako také
19 | 03 | 2021 I Ivan Brožík

Vedci prišli na to, v ktorú dennú hodinu vylučujeme najviac vírusu SARS-CoV-2. Ovplyvňuje to dokonca aj testy, najviac pozitívnych je zhruba v konštantnú dennú dobu.


"Najnovšia americká vedecká štúdia dokazuje, že človek počas dňa vylučuje rôzne množstvo vírusu." Píše portál webnoviny.sk
Spochybnené testovanie

"Štúdia dokazuje, že človek počas dňa vylučuje rôzne množstvo vírusu, čo znamená, že niektorých pozitívnych jedincov ani PCR, ani žiaden iný komerčne používaný test, zachytiť nemusí. Podobnému výskumu sa venujú aj slovenskí vedci.

Sú si vedomí toho, že "denný cyklus pravdepodobne zásadne ovplyvňuje veľkosť virálnej nálože, ktorú vylučujeme, a teda aj výsledky testov, PCR, ale aj antigénových,“ tvrdí napríklad  Richard Kollár.

Ak nejakí vedci schvaľujú celoplošné testovanie, tak sú to vedci-biznismeni, tvrdí Taraba
Balík nových opatrení, ktorý po niekoľkodňovom rokovaní premiéra s vedcami predstavili verejnosti, zhodnotil v statuse na Facebooku aj nezaradený poslanec Tomáš Taraba. A aj teraz kriticky. Čítať ďalej
01 | 03 | 2021 | Jozef Uhlárik

Atómová zbraň dostala na frak

Tieto zistenia potvrdili aj iní odborníci. Kollár ďalej podľa portálu webnoviny.sk vysvetľuje, že „virálna nálož zrejme silno súvisí s dennou hodinou a môže byť zákernou dýkou do chrbta našej atómovej zbrani a všeobecne schopnosti identifikovať infikovaných“.

K rovnakým záverom prišli aj americkí vedci z Vanderbilt University v Nashville, ktorí svoju štúdiu zverejnili na vedeckom zdravotníckom fóre. O tom, že výsledok testu pri výtere z nosohltanu sa môže líšiť podľa dennej doby, už informovala aj agentúra Reuters.

Smatana: "Vláda objednala 35 miliónov testov, nie však na samotestovanie. Načo nám budú?"
Bývalý generálny riaditeľ odboru stratégie Inštitútu zdravotnej politiky Martin Smatana na sociálnej sieti tvrdí, že Slovensko neobjednalo 35 miliónov antigénových nazálnych testov určených na samotestovanie, ale ďalších 35 miliónov antigénových... Čítať ďalej
04 | 03 | 2021 | Diana Zaťková

Čo s výsledkami testov

Tieto závery podľa spoluatorky štúdie Candace McNaughtonová vyvolávajú otázky, či „môžu byť testy na prítomnosť vírusu SARS-CoV-2 menej presné, keď sa odoberajú medzi neskorým večerom a skorým ránom“.

Testy boli totiž s najvyššou pravdepodobnosťou pozitívne okolo 14-tej hodiny a podiel pozitívnych testov v skorých popoludňajších hodinách bol dvojnásobne vyšší ako najnižší podiel zaznamenaný v iných denných dobách.
Vírus má proste "svoje chvíle"

Zmeny sa najvýraznejšie prejavili v ambulantných a ústavných testovacích lokalitách. Tieto zistenia by podľa autorov mali mať vplyv na stratégiu testovania aj očkovania.

Dalo by podľa nich tiež nastaviť, kedy musí byť prekrytie dýchacích ciest na verejných priestoroch obzvlášť prísne, ale tiež nariadiť napríklad skoré ranné nákupy pre ohrozené skupiny obyvateľstva.

Takže - najviac si dávajte pozor okolo štrnástej a potom neskôr popoludní.

(Medzititulky red. HD.)

"Povinné testovanie je katalyzátor šírenia epidémie na Slovensku. Riešením je vitamín D," tvrdí Mesík
Niečo na Slovensku robíme zle. Vieme všetci, čo to je, ale tí, ktorí to môžu zastaviť, sa boja. Toho, kto to nariadil. A lámaním ústavy a s pomocou polície a vojska si to naďalej vynucuje. Čítať ďalej
12 | 03 | 2021 | Ivan Brožík