Zdravotnícke školy vyhlásili štrajk. Nepáči sa im Gröhlingov návrh
18 | 03 | 2021 I Diana Zaťková

Minister školstva Branislav Gröhling chce, aby sa do duálneho systému štúdia k mechanikom, čašníkom či predavačom mohli pridať aj zdravotníci. Riaditelia škôl však vyhlásili štrajkovú pohotovosť a žiadajú o vyradenie z návrhu zákona. Podľa nich by došlo by k zníženiu kvality výučby, informuje portál HN.


Chodia na vyučovanie, popritom zarezávajú v práci a dostávajú výplatu. Študentov duálneho vzdelávania si mimoriadne pochvaľujú školy aj zamestnávatelia. Minister Gröhling chce tento systém otvoriť aj pre stredné zdravotnícke školy.

V duálnom vzdelávaní je dnes zaradených 77 odborov. Gröhling chce, aby k nim pribudli zdravotné sestry, zdravotnícki asistenti či sanitári. Rezort sa dlhodobejšie zaoberá podnetmi, aby do systému mohol pridať aj 28 zdravotníckych škôl.

„Navrhovaná úprava zákona má prispieť k posilneniu motivácie žiakov a k celkovému skvalitneniu odborného vzdelávania a prípravy v týchto študijných odboroch,“ zdôvodnilo ministerstvo.

"Gröhling z toho chaosu, ktorý sám vyrobil, ešte aj s uľahčením vypadne," konštatuje Draxler
Exminister školstva Juraj Draxler zrejme vie, prečo školy tak kritizujú prácu jeho nasledovníka Branislava Gröhlinga. To, čo sa na súčasného šéfa rezortu školstva valí stručne okomentoval na sociálnej sieti. Čítať ďalej
18 | 03 | 2021 | Jozef Uhlárik

Štrajková pohotovosť

Asociácia stredných zdravotníckych škôl to však vidí inak. Vyhlásila štrajkovú pohotovosť ako výzvu pre ministerstvo, aby ich z návrhu vyradilo. Riaditelia sú presvedčení, že by zavedenie duálu znížilo kvalitu praktického vzdelávania a aj úroveň poskytovania zdravotnej starostlivosti.

Školy sa bránia tým, že majú vlastné kvalitné praktické vyučovanie v nemocniciach, ktoré zabezpečujú odborní pedagógovia. „Máme kvalifikovaných učiteľov s vysokoškolským vzdelaním druhého stupňa a dlhoročnými skúsenosťami. U zamestnávateľov by prax museli viesť zamestnanci, ktorí pedagogické vzdelanie nemajú,“ hovorí riaditeľ Strednej zdravotníckej školy Levočská v Poprade Miroslav Bednár.

Za napĺňanie praktickej aj teoretickej zložky Štátneho vzdelávacieho programu dnes zodpovedajú riaditelia. Znepokojuje ich fakt, že pri duálnom vzdelávaní by za organizáciu, obsah a kvalitu praxe zodpovedal zamestnávateľ. „Stratili by sme možnosť kontrolného pôsobenia nad žiakmi, neboli by sme účastní praxe,“ vysvetlil Bednár s tým, že ide o nešťastné riešenie.

Vo všetkých domácnostiach budeme mať širokopásmový internet - ak sa dožijeme
Pripojenie k ultrarýchlemu širokopásmovému internetu majú mať do roku 2030 všetky slovenské domácnosti. Takzvaný národný broadbandový plán na rokovaní vlády predložila ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Veronika Remišová... Čítať ďalej
18 | 03 | 2021 | Ivan Brožík


Naopak riaditeľ kancelárie Slovenskej komory sestier Lukáš Kober vidí v duálnom vzdelávaní pre zdravotné sestry mnohé benefity. „Študent má za prax, ktorú realizuje v nemocnici, zaplatené. Zamestnávateľ mu zabezpečuje napríklad aj ošatenie, stravovanie a príspevok na cestovanie,“ uviedol pre HN.

Zároveň poukázal na to, že systém by mohol vyriešiť aj problém s nedostatkom personálu. „Vychovávajú si vlastných ľudí, ktorých motivujú, aby zostali v zdravotníckom zariadení pracovať a neodchádzali do zahraničia,“ reaguje. V neposlednom rade študenta motivuje aj plat, ktorý je maximálne vo výške štyroch eur za hodinu.

Na stredných zdravotníckych školách na Slovensku dnes študuje vyše 11-tisíc žiakov a majú každoročne vyše 3-tisíc absolventov.

"Pani Tódová, Vy ste tá najväčšia hanba slovenskej žurnalistiky," odkazuje redaktorke Blaha
Generálny prokurátor Maroš Žilinka bol pred dvomi dňami na vypočutí pred parlamentným výborom Národnej rady, po ktorom doslova ušiel pred médiami. Viac sa tejto téme venoval Ľuboš Blaha v statuse na sociálnej sieti, kde ale svoju pozornosť zameral... Čítať ďalej
18 | 03 | 2021 | Jozef Uhlárik