Vo všetkých domácnostiach budeme mať širokopásmový internet - ak sa dožijeme
18 | 03 | 2021 I Ivan Brožík

Pripojenie k ultrarýchlemu širokopásmovému internetu majú mať do roku 2030 všetky slovenské domácnosti. Takzvaný národný broadbandový plán na rokovaní vlády predložila ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Veronika Remišová (Za ľudí).


Portál aktuality.sk cituje Veroniku Remišovú: „Život v čase koronakrízy nám ukázal, aká dôležitá je v dnešnej dobe prepojenosť a možnosť prístupu k internetu. Pracujeme z domu, deti majú dištančnú školskú dochádzku. Nakupujeme v e-shopoch a cez aplikácie vedieme online mítingy alebo komunikujeme s rodinou a priateľmi. Koronakríza určite urýchli digitálnu transformáciu Slovenska."

Remišová: Riešením sú predčasné voľby alebo odchod Matoviča a Sulíka (AKTUALIZOVANÉ)
Šéfka Za ľudí Veronika Remišová vidí dve možnosti pre riešenie krízy vo vládnej koalícii. Prvou sú predčasné voľby, ktoré by ale podľa nej viedli k dlhotrvajúcemu chaosu. Druhá možnosť je, že premiér Igor Matovič (OĽANO) a minister hospodárstva... Čítať ďalej
14 | 03 | 2021 | tasr

Diaľnice budúcnosti

„Optické siete sú diaľnicou budúcnosti. Cez ne budú ultravysokou rýchlosťou prúdiť obrovské množstvá dát pre potreby priemyslu, vedy, školstva, komunikácie i pre potreby nášho každodenného života. Ultrarýchle pripojenie potrebujú všetky regióny Slovenska," zdôraznila vicepremiérka.

Podľa plánov operátorov bude mať do roku 2022 prístup k ultrarýchlemu pripojeniu 59 percent slovenských domácností, 39 percent bude s nižším pripojením a 2 percentá budú bez pripojenia.

Komu by pomohli a komu uškodili predčasné voľby? Matovič, Remišová ani Kollár by si už neškrtli
Už dva týždne rokujú, vyzývajú sa na odchod a hrozia opustením vlády. Minimálne v jednej veci sa však lídri koaličných strán vzácne zhodnú. Svorne odmietajú predčasné voľby, upozorňuje portál Aktuality.sk. Čítať ďalej
17 | 03 | 2021 | Diana Zaťková

"Iba" miliarda"

Finančná potreba podľa Remišovej odhaduje na 960 miliónov eur. Náklady budú hradené najmä zo súkromných zdrojov tam, kde to bude potrebné, aj z verejných zdrojov a Európskych investičných a štrukturálnych fondov. Riešení, ako docieliť pripojenie všetkých bielych adries je viacero.

Navrhovanou formou, ktorá sa osvedčila v iných štátoch EÚ, je podpora operátorov, aby vybudovali vhodnú digitálnu infraštruktúru tam, kde to pre nich doteraz nebolo ekonomicky zaujímavé.
Pekná vízia, ale...

„Ak chceme vytvoriť prosperujúcu spoločnosť založenú na technológiách, štát musí k tejto téme zaujať strategický postoj, lebo kvalitná digitálna infraštruktúra je predpokladom prístupu k vzdelaniu, zdravotníctvu, informáciám, trhu práce a rovnosti príležitostí pre všetkých," dodala Remišová.

(Medzititulky red. HD.)

Poslanec Taraba: Remišová je prvá osoba na svete, ktorá má páky na Putina
06 | 03 | 2021 | sefredaktor