Podpásovka od zdravotníctva v kauze Pfizer: "Áno, neobjednali sme maximum"
18 | 03 | 2021 I Diana Zaťková

Ministerstvo zdravotníctva urobilo riadny prešľap. Teraz iba so sebazaprením postupne priznáva svoj podiel viny na vzdaní sa časti dodávok vakcín Pfizer. Ich vyšší prísun by aktuálne mohol na Slovensku znížiť počet obetí pandémie koronavírusu, konštatuje portál HN.


Máme od Pfizeru dostatok dávok, ubezpečujeme, že ich je až 5,8 milióna. Takto sa rezort zdravotníctva vyjadroval posledné dni, keď HN otvorili kauzu krátenia dodávok. Teraz nastal posun.
Snažíme sa chybu dobehnúť

Rezort zdravotníctva najprv priznal, že v decembri sme popri objednávke 2,4 milióna vakcín nesiahli po ďalšom balíku 1,2 milióna. V januári sme si mohli zase objednať ďalších 3,6 milióna, no zazmluvnili sme len 600-tisíc a teraz sa snažíme chybu dobehnúť tým, že rokujeme o ďalších 2,8 milióne dávok cez opciu.

Tá však príde už neskôr ako pôvodný kontrakt, čo nám zníži aprílové dodávky oproti iným krajinám.

Právnik: Obmedzenie zákazu zahraničných dovoleniek je v tomto čase v súlade s Ústavou
Marek Krajčí skončil ako šéf rezortu zdravotníctva a jeho zástupca Eduard Heger sa pustil bojovať s Covidom naozaj rázne. Medzi prvými zakázal dovolenkárom cestovať za hranice. Problém v tom nevidí ani právnik. Čítať ďalej
18 | 03 | 2021 | Jozef Uhlárik


Rezort spočiatku tvrdil, že využil v januári maximum. Prezidentka Zuzana Čaputová včera poslala list zastupujúcemu ministrovi zdravotníctva Eduardovi Hegerovi, kde žiadala odpovede na päť otázok vrátane časového sledu objednávok a prípadného krátenia oproti maximálnym možným.

Objednávky sme nevyužili

Aj keď rezort presné údaje a časový sled neuviedol, priznal opakované krátenie. Hovorkyňa rezortu Zuzana Eliášová potvrdila, že v januári si Slovensko v rámci kontraktu na 2,4 milióna dávok „neobjednalo maximálny objem.“ Potvrdila, že naša krajina vtedy „zakontrahovala ďalších 600-tisíc vakcín Pfizer“.


Následne, vzhľadom na to, že sme si neuplatnili všetko, sme si v ďalšom bazári a to opcii objednali nie 1,2 milióna, ako nám maximálne prislúcha podľa nášho počtu obyvateľov v EÚ, ale až 2,8 milióna. Teraz čakáme, či s tým bude Európska komisia a najmä iné štáty súhlasiť.

"Tisíce ľudí zomreli a státisíce sú ubolené z ekonomickej situácie," konštatuje Juraj Draxler
Ak dostal exminister práce Milan Krajniak prezývku Križiak, tak rovnaká by sa hodila aj na exministra školstva Juraja Draxlera. Ten postavil ďalšie kríže pred Úrad vlády, s čím sa pochválil aj na sociálnej sieti. Čítať ďalej
18 | 03 | 2021 | Jozef Uhlárik


Vakcíny prídu neskôr

Opcia má však mať neskorší termín dodávok. A to až na jeseň. Kým základný kontrakt, ktorý sme naplnili len na štvrtinu, začína už v apríli. A slovenský Pfizer potvrdil, že vtedy dostaneme kvôli zníženému objemu objednávky menej ako iné krajiny.

Na tieto okolnosti a časový sled sa pýtala aj šéfka zdravotníckeho výboru parlamentu Jana Bittó Cigániková. Tá dnes v parlamente chce opäť na kauzu upriamiť pozornosť a informovať médiá o svojich ďalších krokoch.

Podľa hovorkyne Eliášovej „ministerstvo zdravotníctva pri objednávke vakcín v roku 2020 zakontrahovalo objem dávok, ktorý by postačoval na zaočkovanie všetkých obyvateľov SR nad 18 rokov dvomi dávkami očkovacej látky".

Takže vlastne podľa ministerstva zdravotníctva už teraz máme dostatok vakcín. Len kde momentálne sú?

Sulík pripúšťa trojkoalíciu bez SaS,Matovič mal spomínať predčasné voľby
Premiér Igor Matovič ešte cez víkend nevylučoval predčasné voľby. Vyplýva to z vyjadrení predsedu SaS a vicepremiéra Richarda Sulíka v rádiu Expres. Pripúšťa, že vládna kríza môže skončiť tak, že strana Za ľudí dodá dostatok poslancov na zostavenie... Čítať ďalej
18 | 03 | 2021 | tasr