Obrovská hanba pre Slovensko! "Pčolinský predsa nie je albánsky mafián!" rozčuľuje sa expert
18 | 03 | 2021 I Diana Zaťková

Od čias Ivana Lexu sa Slovenská informačná služba (SIS) s takouto hanbou nestretla. Jej riaditeľ Vladimír Pčolinský nevydržal vo funkcii ani rok. Pre prijímanie úplatku, ktorý putoval priamo do jeho vrecka. No otrasné sú aj okolnosti zatknutia šéfa tajných. Expert to prirovnal k albánskej mafii, informuje Plus 7 dní.


Muži zákona si prišli po šéfa tajných v skorých ranných hodinách priamo k nemu domov. O piatej ráno zobudili jeho ženu, jedenásťročnú dcéru a pred ich očami ho zatkli. Obvinili ho z korupcie, zneužívania právomocí verejného činiteľa a z ohrozenia dôvernej a vyhradenej skutočnosti.

Pčolinský sa krátko po obvinení vzdal funkcie a v strane Sme rodina nastal poriadny rozruch. Milan Krajniak prišiel s verziou o "politicko-mocenskom boji" a z ministra práce, sociálnych vecí a rodiny je razom poslanec NR SR.

Koaličný partneri však hovoria o ukážkovom príklade voľných rúk pre vyšetrovacie orgány, ktoré sa venujú nekalostiam nech už ich spáchajú skorumpovaní politici, štátni funkcionári či podnikatelia z akéhokoľvek spektra.

Kryl Pčolinský Kollára? Dôkazy sú priamo v SIS, no prokurátor ich nechce
Dôkazy o tom, či Vladimír Pčolinský zabezpečoval krytie pre konkurzného právnika Zoroslava Kollára, sú priamo v Slovenskej informačnej službe (SIS). O tom, kedy služba Kollára začala monitorovať, ale aj kedy a za akých okolností s tým skončila,... Čítať ďalej
18 | 03 | 2021 | Diana Zaťková

Nepekná vizitka

Je to síce všetko pekné, ale akú vizitku si tým urobíme pred svetom? O tom, čo to znamená pre SIS, ale aj pre Slovákov sa pre Plus 7 dní vyjadril  bezpečnostný poradca a český generál Andor Šándor. V prvom rade ubezpečil, že takéto eštébácke praktiky by polícia moderného demokratického štátu vôbec nemala používať.

"Nie je to príslušník albánskej mafie," hovorí Šándor a poukazuje na ešte závažnejší fakt: "Aj signál, ktorý to vysiela do zahraničia, je veľmi pochybný, pretože sa naznačuje, že šéf SIS je nebezpečný zločinec."

Na otázku, či môžu mať zahraničné služby problém spolupracovať so Slovenskom odborník odpovedá: "Na úrovni NATO či EÚ to spoluprácu neovplyvní, lebo tam si štáty vymieňajú len tie informácie, ktoré chcú, s každým. Problém môže nastať na bilaterálnej úrovni."

Chmelár: "Vládne nám tlupa kanibalov?"
Eduard Chmelár priniesol na svojom facebooku jazykovedné okienko. Mali by sme sa vraj naučiť rozlišovať medzi obeťou a obeťou. Čítať ďalej
18 | 03 | 2021 | Michal Filek


Podľa Šándora je dôležité, z čoho bude Pčolinský obvinený a či bude vzatý do väzby. Už zadržanie predchádzajúcich vysokopostavených príslušníkov bolo podľa neho varovaním pre spolupracujúce agentúry.

"Každodenná spolupráca sa realizuje na nižšej úrovni. Riaditeľ je viditeľnou značkou, má byť garantom, že je všetko podľa zákona. To, že je Pčolinský obvinený z vynášania informácií, môže viesť k tomu, že si síce partneri budú brať informácie od SIS, ale nebudú ochotní podeliť sa o svoje zistenia tak ako predtým. S tým treba počítať," uzatvára generál Šándor.

Matovičov mediálny guru prezradil viac, ako možno mal: "Do stredy podľa mňa neodstúpi"
Poslanec OĽaNO Kristián Čekovský pozná Igora Matoviča veľmi dobre. V podstate je jeho mediálnym "guru". Matovičovi pomohol vyhrať voľby nápadom letieť do Cannes a na nejakú vilu tam lepiť plagátiky s textom "majetok Slovenskej... Čítať ďalej
18 | 03 | 2021 | Ivan Brožík