Nový výskum tvrdí, že čoskoro budeme cestovať červými dierami. Najprv sa niečo musíme naučiť od Ant Mana
18 | 03 | 2021 I Diana Zaťková
Tím vedcov vyvinul model, ktorý by umožňoval existenciu priechodných červích dier. Ktoré dodržiavajú fyzikálne zákony bez toho, aby ich teoretická hmota nechávala otvorené. Má to však háčik, upozorňuje portál RT.




Koncept červých dier sa vracia do najrannejších dní práce Alberta Einsteina a Nathana Rosena o všeobecnej teórii relativity. Dvojica teoretizovala o existencii objektu nazývaného Einstein-Rosenov most, čiernej diery, z ktorej nemôže nič uniknúť. Spojenej s bielou dierou, do ktorej nič nemôže vstúpiť. Tá chrlí materiál nasávaný čiernou dierou.

Ich predstavy o prepojení častíc a antičastíc prostredníctvom akýchsi časopriestorových hadíc nikdy skutočne nevyšli, ale boli inšpiráciou pri neskoršej práci na koncepcii červých dier.

Najlepšie mysle v teoretickej fyzike prišli na to, že hoci červie diery môžu slúžiť ako riešenie Einsteinových ohromujúcich rovníc, zrútia sa príliš rýchlo na to, aby sa nimi ktokoľvek pokúsil vôbec prejsť.

Šialené: Univerzita v Manchestri neodporúča používať výrazy „matka“ a „otec“. Niekoho by mohli uraziť
Portál BBC informuje, že manchesterská univerzita odporučila zamestnancom zdržať sa používania výrazov ako „matka“ a „otec“. Údajne to zabráni stereotypom, zaujatosti a vyslovovaniu nesprávnych domnienok. Čítať ďalej
16 | 03 | 2021 | Petra Demková


Nový výskum tímu vedeného teoretickým fyzikom Jose Luisom Blázquezom-Salcedom však ponúka možnosť cestovania červou dierou bez potreby zatiaľ teoretickej negatívnej hmoty. Znie to fantasticky, však? Ľudstvo zrazu dokáže jednu vystopovať a prechádzať galaxiami rýchlejšie, ako si dokážu predstaviť naše najdivokejšie sny. No spomaľme trochu.

Aj keď sú navrhované červie diery priechodné, objekt, ktorý nimi prechádza, by musel byť v kvantovom stave, aby fyzika mohla pracovať a zabrániť zrúteniu červej diery. Aj keď by teda mohlo prejsť mikroskopické množstvo atómov, kým ľudstvo nevymyslí zmenšovací lúč, tak skoro sa nikam nedostaneme.

Pripomína vám to Avengerov a Ant Mana? Zdá sa, že na tento „nemožný“ kus sci-fi, si ešte chvíľu počkáme.

Päť bludov o Ivermectine
Ivermectin dokázal za niekoľko týždňov vyprovokovať medzi lekármi i laikmi debatu, aká tu ešte o žiadnom inom lieku nebola. Niet sa čo čudovať, keď jediná liečba, ktorá sa odporúča ľuďom v počiatočnej fáze koronavírusu alebo pri miernom priebehu,... Čítať ďalej
16 | 03 | 2021 | Timotej Dudka