NAKA vypočúvala Kisku pre údajný daňový podvod. Exprezident sa háji, že účtovníctvo opravili
18 | 03 | 2021 I Petra Demková

Ako informovala televízia TA3, exprezident Andrej Kiska v Poprade v stredu vypovedal pred vyšetrovateľom Národnej kriminálnej agentúry. Ide o daňové podvody - zaúčtovanie nákladov prezidentskej kampane na spoločnosť KTAG. Kiska sa bráni, že účtovníctvo sa opravilo a problém je podľa neho vyriešený.


Pripravujú prezidentka Čaputová, exprezident Kiska a expremiér Pellegrini prevrat?
10 | 03 | 2021 | Aneta Leitmanová


Exprezident Andrej Kiska v Poprade v stredu vypovedal pred vyšetrovateľom Národnej kriminálnej agentúry. Tento vyšetrovací úkon súvisel s obvinením bývalého prezidenta z trestného činu daňového podvodu. Mal sa stať v rokoch 2013 a 2014. Kiska vtedy zaúčtoval daňové doklady súvisiace s prezidentskou kampaňou do účtovníctva svojej firmy, pričom takéto niečo nebolo predmetom jej podnikateľskej činnosti. Vyšetrovateľ obvinil prezidenta Kisku z podvodu ešte v roku 2019.
Nechal si preplatiť kampane na firmu

Jednoducho povedané, Andrej Kiska si nechal preplatiť časť svojej kampane na prezidenta svojou firmou KTAG. Podnikateľ a prezident sa háji tým, že po daňovej kontrole konatelia účtovníctvo opravili a dane doplatili. Považuje tým problém za vyriešený. Podľa Kisku, v takých prípadoch by nemalo nasledovať trestné stíhanie.

Vyšetrovateľ to však vidí inak. Ako zaznieva v reportáži TA3, Kiska si podľa vyšetrovateľa nikdy nemohol myslieť, že takéto náklady môžu byť daňovo uznateľné. Prezident oponuje tým, že tieto náklady súviseli s budovaním jeho mena a firma mala príjmy z prednášok či publikačnej činnosti. Takže náklady za kampaň podľa neho do účtovníctva ísť mohli.

Blaha: Kiskov poradca zverejnil Matovičovo číslo, zavolajte mu, kým je ešte premiér
10 | 03 | 2021 | sefredaktor


Bývalý prezident, každopádne, vníma svoje stíhanie ako politicky motivované a to napriek tomu, že na Slovensku sa medzitým zmenilo zloženie politických síl. Na tento argument Kiska odpovedá, že „vyšetrovateľ ani prokurátor sa nezmenili. Sú to tí, ktorí nastúpili ešte za starých čias.“ Kiska v reportáži vyjadruje presvedčenie, že toto všetko sa ukončí a „budeme mať pokoj.“

Ex-prezident prišiel v stredu na NAKA s ruksakom na chrbte. Niesol v ňom podľa všetkého aj listinné dôkazy, ktorými sa háji.

NAKA sa začala zaoberať už aj ďalšou kauzou, Andreja Kisku - tromi kompromitujúcimi videami naznačujúcimi, že mal vedieť o pozemkových podvodoch pod Tatrami. V tomto prípade však dal trestné oznámenie, naopak, Kiska; za ohováranie a porušovanie dôvernosti ústneho prejavu.

Taraba: "Čaputovej zúfalý pokus podsunúť Kisku ako nového predsedu vlády. Určite by sa obetoval..."
Tomáš Taraba reagoval v statuse na stretnutie prezidentky Zuzany Čaputovej so svojim predchodcom v úrade Andrejom Kiskom. Čítať ďalej
08 | 03 | 2021 | Michal Filek