Rakúski kňazi sa búria voči Vatikánu. Jeho dekrét považujú za urážku kresťanov
17 | 03 | 2021 I Diana Zaťková
Skupina viac ako 300 liberálnych kňazov v Rakúsku má v úmysle ignorovať zákaz Vatikánu, ktorý sa týka požehnávania homosexuálnych párov, informujú Aktuality.sk.







Vatikánska Kongregácia pre náuku viery vydala v pondelok vyhlásenie, v ktorom objasňuje, že katolícka cirkev nemôže požehnávať homosexuálne zväzky.

Dvojstranový dekrét tejto vatikánskej inštitúcie, ktorej úlohou je dohliadať na dodržiavanie katolíckej doktríny vo veciach viery a mravov, je oficiálnou odpoveďou Svätej stolice na otázku, či katolícki duchovní môžu žehnať homosexuálnym zväzkom.

„Tento dekrét je urážkou mnohých kresťanov a zastiera a diskredituje oslobodzujúce Ježišovo posolstvo," napísalo v utorok hnutie známe ako Pfarrer-Initiative.

Austrália žiada vakcíny AstraZeneca, aby ich poskytla ostrovu Papua-Nová Guinea
Austrália pošle ostrovnému štátu Papua-Nová Guinea vakcíny proti chorobe COVID-19 z vlastných zásob. Oznámil to v stredu austrálsky premiér Scott Morrison. Podľa agentúry AP Morrison súčasne informoval, že Canberra požiadala farmaceutickú... Čítať ďalej
17 | 03 | 2021 | tasr


Iniciatíva už v roku 2011 vydala "Výzvu k neposlušnosti" a okrem iného presadzuje aj vysviacku žien i ženatých mužov. Protestuje proti argumentu kongregácie, že požehnanie medziľudských vzťahov je možné, iba ak je to v súlade s Božími plánmi.

Kňazi a diakoni tejto iniciatívy dodali, že pri bohoslužbách budú pokračovať v slávení Božieho požehnania homosexuálnej lásky.

Pápež František vlani verejne podporil právnu ochranu pre registrované partnerstvá homosexuálov a odobril potrebu zákonov, ktoré takýto zväzok umožňujú. Vatikán však následne vysvetlil, že sa jeho vyjadrenia týkali len právnej oblasti, a nie oblasti cirkevnej.

Šialené: Univerzita v Manchestri neodporúča používať výrazy „matka“ a „otec“. Niekoho by mohli uraziť
Portál BBC informuje, že manchesterská univerzita odporučila zamestnancom zdržať sa používania výrazov ako „matka“ a „otec“. Údajne to zabráni stereotypom, zaujatosti a vyslovovaniu nesprávnych domnienok. Čítať ďalej
16 | 03 | 2021 | Petra Demková