Kočnerov kat skončil na vedľajšej koľaji. Na najvyššie pozície si Lipšic vybral svojho človeka (AKTUALIZOVANÉ)
17 | 03 | 2021 I Diana Zaťková

Pri výbere šéfa odboru ekonomickej kriminality uprednostnil Daniel Lipšic pred Jánom Šantom menej skúseného prokurátora. Pritom výberové konanie malo nejednoznačného víťaza, informuje portál HN.





Uprostred januára si kontroverzný podnikateľ z mafiánskych zoznamov Marian Kočner vypočul vôbec prvý právoplatný verdikt. Na základe nehio strávi dlhé roky za mrežami. A spolu s ním aj bývalý riaditeľ televízie a minister hospodárstva Pavol Rusko.

Obom podvodníkom, ktorí v minulosti vo veľkom mútili vody spoločenského, ale aj politického diania, vymerali súdy, najskôr špecializovaný a následne aj Najvyšší, 19-ročné tresty. Stalo sa tak v kauze falšovania štyroch zmeniek televízie Markíza, od ktorej následne vymáhali 69 miliónov eur.

Dôležitú úlohu v procese zohral dozorujúci prokurátor celého prípadu Ján Šanta. Ten ale v súčasnosti zažíva profesijne ťažké obdobie. Po tom, ako sa neúspešne uchádzal o posty generálneho a špeciálneho prokurátora, mu nadriadení zasadili ďalší úder.

Miro Kollár: "Debatujeme o rozumnej alternatíve pomatovičovského dezolátneho vládnutia"
Miroslav Kollár odišiel pre neustále trenice z koaličnej strany Za ľudí, a preto veľmi udalosti posledných dní vníma veľmi citlivo. Zareagoval na ne aj v statuse na sociálnej sieti. Čítať ďalej
17 | 03 | 2021 | Jozef Uhlárik


V nedávnom výberovom konaní na obsadenie pozície riaditeľa odboru ekonomickej kriminality Úradu špeciálnej prokuratúry pred ním uprednostnili menej skúseného, zato však podľa všetkého ambiciózneho prokurátora Ondreja Repu.
Kto je Ondrej Repa?

Repa je jedným z troch prokurátorov, ktorí majú dozor nad aktuálnymi závažnými kauzami. Osobne napríklad dohliadal nad úkonmi spojenými so zadržaním svojho bývalého šéfa Dušana Kováčika. Ale spolu s vyšetrovateľkou NAKA stál aj za obvinením a väzbou spolumajiteľa finančnej skupiny Penta Jaroslava Haščáka.

Meno Ondreja Repu zarezonovalo aj v súvislosti s čudnými praktikami pri vypočúvaní obvinených, na ktorých mal spolu s kolegom vyvíjať neprimeraný nátlak. Pred tým, ako sa v roku 2019 dostal na Úrad špeciálnej prokuratúry, pôsobil Repa na Krajskej prokuratúre v Bratislave, kde sa zviditeľnil zrušením obvinenia Igora Matoviča v kauze z roku 2015.

Sulík: Ak budú argumenty predlžiť núdzový stav dostatočné, zahlasujeme za
Ministri za SaS zahlasujú za predĺženie núdzového stavu, ak budú počuť na rokovaní kabinetu dostatočné argumenty pre toto opatrenie. Pred rokovaním vlády to uviedol šéf SaS a minister hospodárstva Richard Sulík. Čítať ďalej
17 | 03 | 2021 | tasr


Dnešný premiér vtedy ako opozičný politik informoval verejnosť o údajnom účte manželov Roberta a Svetlany Ficovcov v Belize, na ktorom sa malo nachádzať okolo 674 miliónov dolárov. Matovič svoje tvrdenia nevedel ničím preukázať, a tak ho polícia obvinila.
Blízki ľudia

Dnes je Ondrej Repa dôležitým spolupracovníkom nového špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica. Z Repu sa stal riaditeľ odboru ekonomickej kriminality, a to po výberovom konaní, ktoré nemalo jednoznačného víťaza.

Analytici sa obuli do Krajčího: Od Pfizeru odmietol tri milióny vakcín, koľko od Moderny?
Okrem troch miliónov vakcín od spoločností Pfizer/BioNTech sa Slovensko mohlo rovnakým spôsobom vzdať aj vakcín od spoločnosti Moderna. Analytici tento krok považujú za osobné zlyhanie bývalého ministra zdravotníctva Mareka Krajčího, píše portál... Čítať ďalej
17 | 03 | 2021 | Timotej Dudka


Zúčastnili sa na ňom totiž traja uchádzači, okrem Repu aj ďalší prokurátori Ján Šanta a Martin Tamaškovič, pričom všetci získali plný počet hlasov členov komisie. Na jej čele stál Lipšic.

Zaujímavosťou je, že výberové konanie sa malo pôvodne uskutočniť 1. februára, pre pandémiu ho však posunuli na 15. a napokon až na 25. februára. Náhoda to zrejme nebude, keďže Daniel Lipšic sa funkcie oficiálne ujal 15. februára, a podľa všetkého chcel mať dôležité slovo pri výbere vhodného kandidáta.

Daniel Lipšic po vydaní článku poslal TASR toto stanovisko: „Rozhodnutie výberovej komisie bolo jednohlasné. Napriek tomu, že kolega odkázal redaktorku na mňa, táto si moju reakciu vôbec nevyžiadala. To považujem za vážne zlyhanie novinárskej etiky.“

Potrebujeme modlitbovú reťaz na tieto dni. Je to boj s diablom, napísal vraj šéf úradu vlády
V hnutí premiéra Igora Matoviča to vrie rovnako ako v celej koalícii. OĽaNO sa radí ako ďalej, no zdá sa, že na pomoc si okrem vlastných síl povolávajú aj tie božie. Teda aspoň sa o to pokúšajú, ako to vyplýva z reakcie šéfa Úradu vlády... Čítať ďalej
16 | 03 | 2021 | Jozef Uhlárik