Iránsky operátor omylom zostrelil ukrajinské lietadlo. Zomrelo 176 ľudí
17 | 03 | 2021 I Diana Zaťková
Iránsky orgán pre civilné letectvo uviedol, že zostrelenie letu 752 ukrajinskej spoločnosti International Airlines bolo spôsobené chybou iránskeho operátora vzdušnej obrany. Ten bol pripravený na útoky v dôsledku zabitia generála Soleimaniho, informuje portál RT.




V januári minulého roku bolo civilné lietadlo ukrajinskej spoločnosti International Airlines zasiahnuté dvoma raketami. A to po tom, ako bolo nesprávne identifikované ako nepriateľský cieľ. Zomrelo všetkých 176 cestujúcich a členov posádky. Uviedla to v stredu vo svojej záverečnej správe o nehode iránska organizácia civilného letectva.

„Lietadlo bolo identifikované ako nepriateľský cieľ kvôli chybe operátora PVO ... Neďaleko Teheránu a boli na neho vystrelené dve strely,“ uvádza sa v správe. Objasňuje sa v nej, že nehodu spôsobila detonácia rakiet SA-15 „Gauntlet“, ktoré môžu zasiahnuť cieľ až 3 000 kusmi šrapnelov z jednej hlavice.

Dňa 8. januára 2020 bolo lietadlo zostrelené iránskymi Revolučnými gardami nad predmestím Teheránu krátko po štarte z medzinárodného letiska imáma Chomejního.

Maďarský minister zverejnil na Facebooku kompletné zmluvy s výrobcami vakcín. Verejnosť má na ne právo, myslí si.  
Maďari sa opäť pustili do EÚ. Vyzývajú k zverejneniu zmlúv medzi EÚ a výrobcami vakcín, nakúpených pre členské štáty. Maďarská vláda za seba tak už urobila. Maďari majú podľa vlády právo vedieť, aké sú zmluvné podmienky, čo, kedy a v akom množstve... Čítať ďalej
17 | 03 | 2021 | Robert Bačinský

Raketový útok

Ako sa ďalej uvádza v správe, v ten istý deň Irán začal raketový útok na americké sily na irackej leteckej základni Al Asad v reakcii na atentát na iránskeho veliteľa Qassema Soleimaniho. Ten bol zabitý pri útoku bezpilotných lietadiel USA päť dní predtým v blízkosti Bagdadského letiska.

Iránske systémy protivzdušnej obrany boli vzhľadom na potenciálny odvetný útok zo strany USA postavené na „vyššiu úroveň bdelosti“, hovorí správa.

Útok proti Soleimanimu, ktorý velil elitným iránskym silám Quds, schválil vtedajší americký prezident Donald Trump. Podľa amerických bezpečnostných úradníkov išlo o snahu zabrániť útokom na americké jednotky a diplomatov v Iraku.

Rakúski kňazi sa búria voči Vatikánu. Jeho dekrét považujú za urážku kresťanov
17 | 03 | 2021 | Diana Zaťková

Cynický pokus skryť pravdu

Ukrajinský minister zahraničia Dmytro Kuleba označil iránsku správu o lete 752 za „cynický pokus o skrytie skutočných dôvodov zostrelenia nášho lietadla“. Kuleba vo svojom príspevku na Facebooku uviedol, že Irán neprebral zodpovednosť. Namiesto toho vo svojej správe uviedol zaujaté zistenia a klamlivé závery.

„Nedovolíme Iránu skrývať pravdu, nedovolíme, aby sa vyhol zodpovednosti za tento zločin,“ dodal Kuleba.

Arogancia USA v priamom prenose - Biden v rozhovore pre ABC News: "Putin je zabijak"
Prezident Joe Biden poskytol stanici ABC News rozsiahly rozhovor, v ktorom uviedol, že jeho odkazom pre migrantov je, aby zostali tam, kde sú, a že guvernér New Yorku Andrew Cuomo by mal rezignovať, ak existujú obvinenia zo sexuálneho obťažovania.... Čítať ďalej
17 | 03 | 2021 | Ivan Brožík