Tri štvrtiny Nemcov nepovažujú šéfa CDU za vhodného kandidáta na kancelára
16 | 03 | 2021 I Imrich Kovačič / TASR

Až tri štvrtiny Nemcov nepovažujú predsedu Kresťanskodemokratickej únie (CDU) Armina Lascheta za vhodného kandidáta únie CDU/CSU na post kancelára. Vyplýva to z prieskumu verejnej mienky inštitútu Civey, o ktorom v utorok informoval portál t-online.


Až 73,1 percenta opýtaných si nemyslí, že Laschet, premiér spolkovej krajiny Severné Porýnie-Vestfálsko, je tým správnym kandidátom, ktorý by sa mal uchádzať o funkciu kancelára. Podporu vyjadrilo Laschetovi v prieskume len 14,7 percenta respondentov.

Laschet (60) nemá podporu dokonca ani u voličov CDU - 72,5 percenta z tých, čo chcú v septembrových parlamentných voľbách hlasovať za CDU, totiž uviedlo, že ho nepokladá za vhodného uchádzača o pozíciu kancelára. Opačne sa vyjadrilo len 16,4 percenta z opýtaných.

USA odkazujú Európanom: "Kašleme na vás!" s dodávkami meškajúcich vakcín
Kým Slovensko zápasí s akýmsi informačným embargom a neurčitými vyhláseniami o príčinách nedostatku vakcín AstraZeneca a Pfizer do Európy, NY Times, ale napríklad aj maďarské médiá, informujú o príčinách meškajúcich dodávok úplne otvorene.... Čítať ďalej
16 | 03 | 2021 | Robert Bačinský


Na prieskume verejnej mienky sa v termíne 14. - 15. marca zúčastnilo 5080 ľudí vybraných do reprezentatívnej vzorky.

Laschet sa vyjadril, že rozhodnutie, koho postaví únia CDU/CSU do boja o funkciu kancelára, môžu prijať spolu s bavorským premiérom a šéfom CSU Markusom Söderom už po Veľkej noci, píše denník Die Welt.

Laschet sa v januári stal straníckym lídrom CDU a porazil tak svojich súperov, ktorými boli bývalý šéf frakcie CDU v Spolkovom sneme (Bundestag) Friedrich Merz a predseda zahraničného výboru Bundestagu Norbert Röttgen.

Výsledky prieskumu mienky nemeckých voličov reagujú i na výraznú volebnú porážku CDU v nedeľňajších voľbách v spolkových krajinách Bádensko-Württembersko a Porýnie-Falcko.

Do Spojených štátov sa vracajú kruté časy McCartizmu (Vladimír Prochvatilov)
Komentár Vladimíra Prochvatilova (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
16 | 03 | 2021 | Zuzana Perželová