Tieto okresy nepatria do bezpečnej zóny: "Semafor si ide svoje, je mimo" varuje analytik Bošňák
16 | 03 | 2021 I Timotej Dudka

V semafore sa každý týždeň aktualizujú farby slovenských okresov podľa ich epidemiologickej situácie. Podľa COVID automatu, ktorý platí od 15. marca, však nesedí hneď niekoľko údajov, píše portál Plus jeden deň.


Na nepresné údaje upozornil analytik portálu Dáta bez pátosu Ivan Bošňák. Tvrdí, že situácia vo viacerých červených regiónoch je veľmi vážna, preto by mali okamžite dostať vyšší stupeň varovania. „Nemocnica napakovaná s rastom, mobilita v krajskom meste na vrchole, kaviarne potajmo otvorené, ale čierne okresy máme inde. COVID automat si ide svoje,“ upozornil.

Narážal na Žilinu, ktorá je podľa analytikov v pomyselnej hitparáde okresov s najhoršou epidemiologickou situáciou na štvrtom mieste. COVID automat však severoslovenské mesto neoznačil čiernou farbou a nezaradil tak Žilinu do najvyššieho stupňa ohrozenia. Podobne je na tom aj Litovský Mikuláš či Prešov. „V Žiline je 8-krát horšia situácia ako v Nitre a obe mestá boli doposiaľ a sú na ďalších 7 dní od dnes v rovnakej farbe. V Prešove je 6-krát horšia situácia ako v Nitre a obe mestá boli doposiaľ a aj sú na ďalších 7 dní od dnes v rovnakej farbe,“ poukazuje na chybné údaje Bošňák.

„Najhoršie je, že v dobrých okresoch sa nezačne ani normálne ordinovať a pacienti sa nedostanú na elektívne operácie. Takto sa s tým vírusom budeme na tom severe babrať do júla, zomrie kopec ľudí a na juhu si nekúpite na trhu nieže cibuľku, ale ani reďkovku, čerešne a ani marhule,“ upozornil na vážne následky chybných zaradení miest a obcí.

Nie kovidový, ale potravinový semafór - Sme rodina chce pomôcť pri výbere kvalitných potravín
01 | 02 | 2021 | sefredaktor