Nie kovidový, ale potravinový semafór - Sme rodina chce pomôcť pri výbere kvalitných potravín
01 | 02 | 2021 I sefredaktor
Minulý týždeň bol v parlamente jednohlasne schválený tzv. potravinový semafor. Ide o ideu poslanca hnutia SME RODINA Patricka Linharta, ktorý bojuje za kvalitné slovenské potraviny a zároveň proti podvodným výrobcom potravín už dlhé roky. 

Potravinový semafor bol súčasťou novely zákona o potravinách, ktorú odsúhlasili všetci prítomní poslanci. Novelou sa na Slovensku zriaďuje centrálny štátny register potravín a prvý digitálny potravinový semafor. Laicky povedané – vznikne digitálna databáza potravín so všetkými informáciami o produkte – s tými, ktoré sa nachádzajú na obaloch, ale aj s ďalšími, ku ktorým doteraz spotrebitelia nemali prístup. Po novom sa k nim ľudia rýchlo a ľahko dostanú prostredníctvom mobilnej aplikácie, ktorá dokáže v predajni potravín za pár sekúnd vyhodnotiť, či je produkt pre človeka vhodný, alebo nie. Kritériá výberu si v aplikácii každý nastaví individuálne podľa svojich potrieb a preferencií.  

Predseda parlamentu a šéf hnutia Sme rodina Boris Kollár sa vyjadril, že ide o obrovskú pomoc pre ľudí, ktorí budú môcť odteraz nakupovať len dobré a kvalitné potraviny. „Toto je skutočný, reálny krok na ochranu spotrebiteľa. Som rád, že sa nám potravinový semafor, po dlhých rokoch a po hejtoch z rôznych strán, podarilo dotiahnuť do úspešného konca a že Sme rodina pomáha ľuďom aj takýmto spôsobom,“ povedal Boris Kollár.

Podľa jeho straníckeho kolegu a tvorcu idey potravinového semaforu Patricka Linharta, je tento systém aj bojom proti rôznym podvodom v potravinárstve, ako je napríklad falšovanie pôvodu hydiny či ovocia a zeleniny. Napríklad údajne až u 70 % testovaných potravín nekorešponduje to, čo sa uvádza na obale so skutočnosťou.Okrem toho sa na obaloch nenachádzajú všetky informácie a sú napísané takými malými písmenami, že ich väčšina ľudí ani neprečíta. Teraz bude stačiť mať stiahnutú aplikáciu v telefóne a v nej nájdete o potravinách všetko.

Kollár zároveň poukázal na projekt bývalej vlády pod názvom Národný potravinový katalóg. Snaha vytvoriť štátny register potravín tu teda už bola, ale neskončila dobre. Tento projekt stál daňových poplatníkov cca 2, 6 milióna eur a nezostalo po ňom nič, pravdepodobne išlo len o fiktívny projekt. Linhart už pred rokom podal proti nemu trestné oznámenie, ktoré, ako sa ukazuje podľa posledných výsledkov vyšetrovania, bolo opodstatnené. 

„Na rozdiel od národného potravinového katalógu, ktorý sa nikdy nespustil, ale na ktorom sa niekto poriadne nabalil, je potravinový semafor po schválení v parlamente reálnym projektom. Navyše bude stáť len 120 tisíc eur,“ povedal Linhart. 

Kollár pri schvaľovaní potravinového semaforu zároveň ocenil, že sa v parlamente spojili koalícia s opozíciou. „Som rád, že sa v tomto prípade spojili všetci poslanci. Že boli ochotní odložiť stranícke tričká, rozpory, ktoré medzi nimi vládnu, a zahlasovať za dobrú vec, ktorá ľuďom pomôže,“ povedal Kollár.  

Sme rodina zároveň avizuje, že potravinový semafor chce postupne rozšíriť aj na školy, nemocnice, trhoviská a ďalšie zariadenia.