Svetový ekosystém zabíjajú rúška. Každú minútu ich v odpade skončia tri milióny!
16 | 03 | 2021 I

Výskumníci varujú: Každú minútu vyhodíme tri milióny rúšok, svet zamorujeme mikroplastami. Svetový ekosystém zabíjajú rúška.


Vedci varujú - každý mesiac sa na celom svete vyhodí 129 miliárd tvárových masiek. Znamená to, že každú minútu skončia v koši tri milióny rúšok. Tento nepriaznivý fenomén si všíma portál vat.pravda.sk.



Pandémia plastov

Prevažná väčšina vyradených masiek je jednorazová a vyrobená z plastových mikrovlákien. V súvislosti s týmto neuveriteľným nárastom plastového odpadu bijú na poplach výskumníci z Dánskej univerzity a varujú pred možným vplyvom všetkých vyhodených rúšok na našu planétu.

Hovoria, že je nevyhnutné, aby spoločnosť uznala potenciálnu environmentálnu hrozbu, ktorú predstavujú vyhodené masky. Ľudia musia podľa vedcov vynaložiť všetko úsilie, aby sme sa ich zbavovali správnym spôsobom.

Ministerstvo školstva sa chváli, že rozdalo učiteľkám respirátory. Niektoré dostali až 1 kus!
Ministerstvo školstva sa na Facebooku pochválilo, koľko rozdalo respirátorov. Tie sú na Slovensku v interiéroch povinné. Znamená to, že bežná učiteľka, ktorá učí prezenčne, ich potrebuje minimálne 20 za mesiac. A to len na samotné vyučovanie. ... Čítať ďalej
10 | 03 | 2021 | Petra Demková

Environmentálna katastrofa

„S pribúdajúcimi správami o nevhodnej likvidácii rúšok je naliehavé rozpoznať túto potenciálnu environmentálnu hrozbu a zabrániť tomu, aby sa stala ďalším plastovým problémom,“ píšu výskumníci vo vedeckom časopise Frontiers of Environmental Science & Engineering.

Jednorazové masky sa celé nerozložia, čo znamená, že menšie plastové častice (mikroplasty a nanoplasty) pretrvávajú. Nakoniec sa šíria do miestneho ekosystému, pripomína server studyfinds.org.
Fľaše na rúška nemajú

Masová výroba plastových rúšok od začiatku pandémie je podobná výrobe plastových fliaš na vodu. Avšak aj jednorazové fľaše na vodu obsahujú inštrukcie, ako sa ich správne po použití zbaviť. Rúška takéto pokyny neponúkajú. To znamená, že ľudia s oveľa väčšou pravdepodobnosťou zaobchádzajú s rúškami ako s tuhým odpadom.

Respirátory sú od pondelka povinné v obchodoch a verejnej doprave. Môžu byť FFP2, aj KN95
Od pondelka je v obchodoch a prostriedkoch verejnej dopravy povinné nosenie respirátorov bez výdychového ventilu s klasifikáciou najmenej FFP2. Vyplýva to z vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR k povinnosti prekrytia horných dýchacích... Čítať ďalej
08 | 03 | 2021 | tasr

Svet zamorujeme mikrovláknami

„Novším a väčším problémom je, že masky sú priamo vyrobené z plastových mikrovlákien s hrúbka od jedného do desať mikrometrov. Pri rozkladaní v prírode môže rúško uvoľňovať viac mikroplastov, a to jednoduchšie a rýchlejšie ako napríklad umelohmotné tašky,“ vysvetľujú autori štúdie.

Takéto vplyvy môžu ešte zhoršiť rúška novej generácie, nanomasky, ktoré priamo používajú plastové nanovlákna (s priemerom menším ako 1 mikrometer) a pribúda tak nový zdroj znečistenia nanoplastmi.
Otrava biosféry

„Vieme, že podobne ako iný plastový odpad, aj jednorazové rúška sa môžu hromadiť a uvoľňovať škodlivé chemické a biologické látky, ako je bisfenol A, ťažké kovy, ako aj patogénne mikroorganizmy. Tie môžu nepriamo predstavovať škodlivý vplyv na rastliny, zvieratá a ľudí,“ uzatvára v tlačovej správe univerzity environmentálny toxikológ Elvis Genbo Xu.
Rady typu SOS

Výskumníci majú niekoľko návrhov. Po prvé, odporúčajú každému mestu alebo dedine, aby zriadili odpadkové kontajnery len pre rúška. Úradníci by tiež mali vytvoriť štandardizované usmernenia. Rovnako by pomohlo, keby čo najviac ľudí prešlo z jednorazových rúšok na znovu použiteľné. A nakoniec odporúčajú, aby došlo k vývoju biologicky rozložiteľného rúš­ka.

(Medzititulky red. HD.)

Rúška už nemusia stačiť na britskú mutáciu koronavírusu. Vláda odporúča respirátory
Minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽANO) na dnešnej tlačovej konferencii uviedol, že vláda SR odporúča obyvateľom, aby začali používať respirátory, lebo klasické rúška už ľudí nemusia ochrániť pred britskou mutáciou koronavírusu, informuje Nový... Čítať ďalej
03 | 02 | 2021 | Timotej Dudka