Situácia na Slovensku je šialená. Môže viesť k rovnako šialeným riešeniam koaličnej krízy
16 | 03 | 2021 I Aneta Leitmanová
Situácia je na Slovensku v dôsledku koaličnej krízy šialená. Môže viesť k podobne šialeným riešeniam. Vo svete Igora Matoviča sa musíme pripraviť na všetko.
Koaličný hranatý kruh

Situácia je nasledovná:

Sulík a Remišová chcú, aby z vlády odišiel Matovič. Ak neodíde, odíde SaS.

Za ľudí odíde v takom prípade asi tiež.

Matovič sa nikam nechystá. Síce chce, aby odišiel Sulík, ale ak ostane, tak aj tak pohoda.

Sme rodina nechce, aby ktokoľvek odchádzal, no pre istotu sťahuje z vlády kľúčového človeka.

Všetky štyri strany hovoria, že nechcú predčasné voľby.

Z predchádzajúcich piatich riadkov je zrejmé, že ide o hranatý kruh. Ak zotrvajú Sulík, Remišová aj Matovič na svojich stanoviskách, rozpadne sa vláda. Otázne je, či sa v takom prípade rozpadne aj koalícia. Logicky by sa mala. Lenže vo svete Igora Matoviča logika nefunguje. Dokonca ani politická, ktorá sa istými špecifikami odlišuje od logiky formálnej i sedliackeho rozumu.

Potrebujeme modlitbovú reťaz na tieto dni. Je to boj s diablom, napísal vraj šéf úradu vlády
V hnutí premiéra Igora Matoviča to vrie rovnako ako v celej koalícii. OĽaNO sa radí ako ďalej, no zdá sa, že na pomoc si okrem vlastných síl povolávajú aj tie božie. Teda aspoň sa o to pokúšajú, ako to vyplýva z reakcie šéfa Úradu vlády... Čítať ďalej
16 | 03 | 2021 | Jozef Uhlárik

Matovičov duševný ekosystém

Takže čo sa môže stať?

Scenárov je mnoho, no jeden z nich je úplne šialený. Zodpovedal by však duševnému ekosystému premiéra Matoviča. Po odchode ministrov SaS a Za ľudí Matovič prezidentke Zuzane Čaputovej navrhne, aby vykonávaním uprázdnených ministerských funkcií poverila niektorých členov vlády. Aspoň dovtedy, kým v parlamente "nekúpi" nejakých poslancov.

Lenže nekúpi, pretože pridať sa k nemu v tejto situácii je politická samovražda. Preto sa bude usilovať naťahovať zotrvanie aj menšinovej vlády pri moci tak dlho, ako sa len bude dať. A bude sa so Sulíkom a Remišovou prekrikovať, kto je zodpovedný za bordel v štáte. Takéto šialenstvo by mohlo trvať pomerne dlho.
Čo chce Sme rodina?

Sulík a Remišová zrejme myslia vážne, že nechcú predčasné voľby. Ak by sa v tejto veci spojili s opozíciou, ich voliči by im to zrejme neodpustili. Aspoň teraz nie, pretože na to nie sú psychologicky pripravení. Nehovoriac o tom, že na tomto projekte by musela spolupracovať aj Sme rodina.

A to je ďalší kameň úrazu. Čo chce vlastne Sme rodina? Predčasné voľby s týmito percentami asi ťažko. Navyše v čase, keď križiak a plemenný býk ešte nestihli zarobiť. Preto nie je vylúčené, že stiahnutie sa Krajniaka do parlamentu môže súvisieť nielen s jeho obavami z väzobného stíhania, ale aj s prípadnými rokovaniami so Smerom a Hlasom na pozadí.

Samozrejme, podobných šachových partií môže byť a je v zákulisí rozohraných množstvo. Navyše aj bizarné spojenectvo Smeru, Hlasu a Sme rodina má mnoho nedostatkov. Napríklad málo poslaneckých mandátov. No ako základ nejakej akože úradníckej vlády to nemusí byť najhorší začiatok. Netreba totiž zabúdať na to, že z 53 poslancov Matovičovho OĽaNO bude v budúcom parlamente iba zlomok. A to je živná pôda pre úvahy o tom, aby sa z nich stali noví nezaradení poslanci.

Čaputová údajne „nahovorila“ Kolíkovej, že by mohla byť premiérkou, tvrdí Pollák
Europoslanec Peter Pollák (OĽaNO) vníma pohoršene nedávne vyjadrenia ministerky spravodlivosti Márie Kolíkovej (Za ľudí) o jej odchode z funkcie, ak neodstúpi premiér Igor Matovič. Pollák pripomína, že predseda vlády stál za Kolíkovou aj v čase,... Čítať ďalej
16 | 03 | 2021 | Gabriel Matta