Charlie Hebdo si tentoraz zobral na mušku priamo kráľovnú
16 | 03 | 2021 I Diana Zaťková

Notoricky známy francúzsky satirický časopis Charlie Hebdo zverejnil novú obálku, ktorá zosmiešňuje kráľovnú Alžbetu, Meghan Markle a Georga Floyda naraz. Niektorí rozhorčení liberáli požadujú krv, informuje portál RT.


„Prečo Meghan Markle odišla z Buckinghamského paláca,“ stálo na obálke tohtotýždenného vydania Charlie Hebdo, po ktorom nasledovala pointa vyjadrená Marklovou: „Pretože som nemohla dýchať.“


Na ilustrácii je Meghan pridusená pod chlpatým kolenom usmievavej kráľovnej Alžbety II., s pózou a odkazom na černocha Georga Floyda, ktorý minulý rok v lete zomrel v Minneapolise pod kolenom policajta Dereka Chauvina. „Nemôžem dýchať “ boli Floydove posledné slová.





Obálka časopisu, samozrejme, vyvolala pobúrenie. "Je to zlé na každej úrovni," tweetoval Halima Begum, riaditeľ anti-rasistického think-tanku a dodal, že "to nie je posúvať hranice, snaha niekto rozosmiať, alebo výzva proti rasizmu. Všeobecne to tieto problémy ponižuje a vyvoláva odpor.“

"Ľudia sa nevedia dočkať slobody. K lietaniu sa vrátime v polovici tohto roku," tvrdí expert
13 | 03 | 2021 | Diana Zaťková


Britská skupina s názvom Čierni a ázijskí právnici pre spravodlivosť obvinila Charlie Hebdo z „kupliarstva z traumy #GeorgeFloyd za účelom zisku“ a zo zverejnenia „poburujúceho, nechutného fašistického rasizmu“.

Karikatúra mala tiež svojich obrancov. Niektorí tvrdili, že cieľom časopisu je v prvom rade uraziť, iní tvrdili , že skutočným cieľom karikatúry bol údajný rasizmus kráľovskej rodiny, o ktorom sa princ Harry a Meghan v nedávnom rozhovore rozrozprávali.

Časopisu Charlie Hebdo, mierne povedané, nie je kontroverzia cudzia. V roku 2015 zahynulo 12 ľudí, keď islamskí ozbrojenci zaútočili na parížske kancelárie časopisu, ako pomstu za zverejnenie satirických obrázkov proroka Mohameda. Zodpovednosť za útok prevzala skupina pridružená k Al-Káide.

„Morskí záchranári“ alebo „morskí taxikári“?  Aktivistom na Sicílii hrozí 20 rokov väzenia
21 aktivistov zo Stredomoria je obvinených z napomáhania a podnecovania nelegálneho prisťahovalectva v Taliansku. Mali spolupracovať s prevádzačmi, čo chce dokázať prokurátor. Vyšetrovanie úradov sa už skončilo, očakáva sa obžaloba, píše... Čítať ďalej
13 | 03 | 2021 | Ingrid Vrabcová


Karikaturisti z Charlie Hebdo pravdepodobne pohoršenie vítajú. Týždeň po útoku na ich kancelárie a vraždení ich kolegov zverejnili ďalší obrázok Mohammeda, tentoraz s nápisom „Je Suis Charlie“ spolu s textom „Tout Est Pardon“ (Všetko je odpustené).

Odvtedy časopis zosmiešnil tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana, utopených sýrskych migrantov, obete talianskeho zemetrasenia, a okrem iného aj ruské obete leteckých nešťastí.

Po vražde Londýnčanky zvažujú Briti zákaz vychádzania pre všetkých mužov
Po únose a vražde Londýnčanky Sarah Everardovej si Spojené kráľovstvo uvedomilo veľký problém. Dievčatá a ženy vo Veľkej Británii nie sú v bezpečí. Zákonodarci dokonca zvažujú zavedenie zákazu vychádzania pre všetkých mužov od šiestej večer,... Čítať ďalej
14 | 03 | 2021 | Diana Zaťková