Výpoveď šéfa NAKA a jeho dôkaz v trezore znamenali posun v kauze sledovania novinárov
15 | 03 | 2021 I Jozef Uhlárik

Po vražde Jána Kuciaka, ale najmä z Kočnerovej aplikácie Threema, vyšli na povrch informácie o sledovaní novinárov. Ďalšie dôkazy o sledovaní vychádzajú na povrch ešte aj v týchto dňoch.


Karty v celom prípade zamiešala aj nedávna výpoveď šéfa NAKA Branislava Zuriana. Ten pred vyšetrovateľom uviedol, že dôkaz o tom, že bývalý policajt Pavol Vorobjov mal na príkaz policajného exprezidenta Tibora Gašpara sledovať novinárov, sa má nachádzať u neho v trezore. Informuje o tom portál topky.sk.
Pavol Vorobjov skončil v NAKA, keď sa prevalilo, že nezákonne lustroval 28 novinárov

Vorobjov je obvinený z lustrácií novinárov. Mal vraj spísať úradný záznam, v ktorom uviedol, že konal na príkaz exprezidenta policajného zboru Tibora Gašpara. Záznam údajne odovzdal šéfovi NAKA Branislavovi Zurianovi, ktorý ho uložil do svojho trezora.

Podľa informácií TV Markíza to vyplýva priamo zo Zurianovej výpovede. Vorobjov skončil v NAKA po tom, keď sa prevalilo, že nezákonne lustroval 28 novinárov. Vo výpovedi však tvrdil, že to nerobil a nekonal ani na nikoho príkaz. Jeho pôvodná svedecká výpoveď však bola iná, pretože v nej priamo povedal, že konal na pokyn vtedajšieho prezidenta policajného zboru Gašpara. Vypovedal o tom v kauze Očistec aj súčasný šéf NAKA Branislav Zurian.

Zurian vo svojej svedeckej výpovedi vyšetrovateľovi opísal, ako konfrontoval vtedajšieho riaditeľa NAKA Petra Hraška s Vorobjovom. Tvrdil, že ich verzia príbehu nedávala logický zmysel.

„Po nejakom čase, možno 30 minút, prišiel do mojej kancelárie Pavol Vorobjov a s roztraseným hlasom mi povedal, že on za nič nemôže. Že od neho to chceli nadriadení. Doniesol mi pri tom taký záznam, napísaný na A4, v ktorom bolo uvedené, že vykonával lustrácie na pokyn prezidenta Policajného zboru,“ uvádza podľa televízie vo svojej výpovedi Zurian, ktorý dodal, že záznam má u seba v trezore.

AKTUALIZOVANÉ: Inšpekcia zadržala Vorobjova a Mihálika, ktorý mali pre Kočnera lustrovať novinárov a prokurátorov
Inšpekcia ministerstva vnútra zadržala bývalého riaditeľa Spravodajskej jednotky finančnej polície Pavla Vorobjova a terajšieho zástupcu riaditeľa Národnej finančnej jednotky Milana Mihálika, informuje Denník N s odvolaním sa na "zdroje z... Čítať ďalej
26 | 09 | 2019 | Peter Bachan

Vďaka výpovedi Zuriana sa vyšetrovatelia vraždy Kuciaka dostali aj k Vorobjovovi

Pre Markízu sa Zurian vyjadril, že originál záznamu odovzdal vyšetrovateľom vraždy novinára Jána Kuciaka a v trezore má len jeho kópiu. To však odporuje tvrdeniu šéfa tímu Petra Juhása, ktorý povedal, že samotnú listinu mu Zurian nedal a ani ju nemá v spise. Podobný záznam vraj nikdy nevidel.

Juhás však súhlasí s tým, že vďaka výpovedi Zuriana sa dostali k Vorobjovovi a boli schopní odhaliť, ako to bolo s lustráciou zavraždeného novinára. „Informácia o tom, že nejaké stretnutie bolo a že Zurian získal informáciu, je pravdivá, lebo na základe tej informácie som ho potom vypočúval. To je pravda,“ povedal Juhás.

Tóth, Gašpar a Rybanič ukazujú, že sledovanie novinárov je na Slovensku bežnou praxou
05 | 03 | 2019 | Roman Suchý