Rana Kolíkovej reforme od šéfa najvyššieho súdu Šikutu: Situácia na správnom kolégiu je alarmujúca
15 | 03 | 2021 I editor01hd
Situácia na správnom kolégiu Najvyššieho súdu (NS) SR je alarmujúca. Predseda NS SR Ján Šikuta to uviedol v stanovisku pre TASR.

Dodal, že situácia priamo súvisí s doterajším priebehom
Pani Kolíková, bolo by najlepšie hodiť uterák do ringu, vyzýva Fico ministerku
Reforma súdnictva, respektíve nová súdna mapa, ale aj boj s pandémiou COVID-19 je hlavnou témou videa, ktoré zverejnil predseda Smeru-SD Robert Fico na sociálnu sieť. A kritizovanou osobou bola tentokrát ministerka Mária Kolíková. Čítať ďalej
03 | 03 | 2021
a personálneho obsadzovania Najvyššieho správneho súdu (NSS) SR. Šikuta upozorňuje, že začatie fungovania NSS SR od 1. augusta je možné len za predpokladu, keď bude mať predsedu a bude personálne obsadený.

Zdôraznil, že doposiaľ nie je vyriešené ani financovanie novej inštitúcie a miera zásahu do rozpočtu NS SR. „Okrem obsadenia novovytváraného súdu kvalifikovanými sudcami sa stáva mimoriadne akútnou otázka zabezpečenia dočasného chodu správneho súdnictva na najvyššom súde,“ spresnil.

Personálna poddimenzovanosť na správnom kolégiu začína mať vplyv na prieťahy v konaní. Dodal, že vypísanie výberových konaní na doplnenie správneho kolégia nemá ekonomické opodstatnenie, keďže ide o kolégium, ktoré má momentom začatia fungovania NSS SR zaniknúť.

Šikuta zdôraznil, že NSS SR má mať 30 sudcov. Súčasné správne kolégium NS SR disponuje len 22 stálymi sudcami a dvomi dočasne pridelenými sudcami. „V priebehu krátkej doby zároveň avizujú odchod viacerí sudcovia, čím sa zaťaženie správneho kolégia a pravdepodobnosť vzniku možných prieťahov v konaní ešte zvýšia,“ doplnil.