Posledný Križiak Krajniak zavelil do ťaženia. Dúfa, že nebude posledné
15 | 03 | 2021 I Aneta Leitmanová
Demisia Milana Krajniaka nie je len patetické gesto. Ide o hru s viacerými dejstvami a na mnohých javiskách. Posledný Križiak zavelil do náročného ťaženia. A dúfa, že nebude posledné.
Záchrana koalície, preferencií či zadku?

Krajniakovu demisiu možno čítať rôzne. Napríklad naivne, teda že Sme rodina ide zachraňovať koalíciu nasledovania hodným príkladom. Trochu sofistikovanejšia interpretácia je, že Kollárov spolok si zachraňuje predovšetkým percentá. To všetko môže byť pravda, no ani zďaleka nie úplná.

M. Krajniak sa vráti do NRSR, Sme rodina ho neplánuje nominovať za šéfa SIS
Milan Krajniak (Sme rodina) sa po odchode z postu ministra práce vráti do Národnej rady (NR) SR ako poslanec. Pre TASR to potvrdila Linda Tribusová z tlačového oddelenie hnutia Sme rodina. Hnutie zároveň podľa jej slov odmieta špekulácie, že by... Čítať ďalej
15 | 03 | 2021 | Imrich Kovačič / TASR


Musíme si uvedomiť, že obvinenie, zadržanie a väzobné zaistenie riaditeľa SIS, nominanta Sme rodina Vladimíra Pčolinského je mimoriadne vážna vec. Nielen z hľadiska stavu tohto štátu, ale aj z pohľadu osobných záujmov popredných činovníkov tejto strany. Po slovensky povedané, križiak Krajniak si demisiou zachraňuje zadok. Keď o Pčolinského skutkoch začal jeho bývalý námestník Boris Beňa, môže začať rozprávať aj Pčolinský, odležaný vo väzenských výparoch, o činoch kamarátka Krajniaka.
Križiakove trináste komnaty

Musíme mať na pamäti, že Krajniak, Pčolinský a Lipšic spolu prešli životom a politikou kus cesty. Vedia o sebe veľa vecí. Od tieňového financovania KDH, cez nákup odpočúvacieho systému, zakladanie a financovanie strany Nova, až po využívanie a zneužívanie rôznych pozícií v spravodajsko-bezpečnostnom aparáte krajiny. Pčolinský vie všetko o Krajniakových trinástych komnatách. Aj o jeho podnikaní, ktoré nebolo ničím iným, len praním peňazí tečúcich z verejných zdrojov do súkromných vreciek.

Minister Krajniak mal spočívajúci mandát, a preto sa naňho nevzťahovala poslanecká imunita. Poslanec Krajniak síce nebude imúnny pred prípadným trestným stíhaním. No o jeho, akiste teoretickom, vzatí do väzby by musel rozhodovať parlament. Ak by bol chytený priamo pri čine, tak len mandátový a imunitný výbor. V oboch prípadoch si každý poslanec dobre rozmyslí, ako bude hlasovať. Kto vie, kedy môžu kolegovia rozhodovať o ňom...
Smer a Sme rodina si môžu byť užitoční

Avšak stále sa len kĺžeme po povrchu. Alebo sme sa dostali pod povrch len nepatrne. Všetko nasvedčuje tomu, že okrem OĽaNO majú ostatné koaličné strany svoju hru, na konci ktorej by mal ostať Čierny Peter dekompenzovanému Igorovi Matovičovi. To však nie je celkom dobre možné bez spolupráce s aspoň časťou opozície. Aj letmý pohľad napovie, že Sme rodina a Smer majú čosi spoločné. Obom stranám nevyhovujú predčasné voľby, no zároveň by sa potrebovali zbaviť Matoviča.

Nech nás nemýli, že Smer zbiera podpisy za vypísanie referenda. Od ľudového hlasovania je k vyhláseniu predčasných volieb poriadne ďaleko. A na tejto ceste si môžu Smer so Sme rodina vychádzať v ústrety. Ako? To sa ešte len uvidí.

ŠKANDÁL: Slovensko sa vzdalo miliónov vakcín Pfizer
Hospodárske noviny prichádzajú so šokujúcim zistením. Slovensko si údajne neuplatnilo právo na 2,4 milióna dávok vakcíny Pfizer, ktoré nám vyčlenila EÚ. Dôvodom má byť uprednostnenie ruskej vakcíny Sputnik V. Pôvodný plán pritom bol, že sa nakúpia... Čítať ďalej
15 | 03 | 2021 | Petra Demková