Český SÚKL vyšetruje tri úmrtia, ku ktorým došlo po očkovaní proti koronavírusu
12 | 03 | 2021 I Gabriel Matta

Za posledných sedem dní sa objavili celkom tri prípady úmrtia, ktoré by mohli mať súvislosť s očkovaním proti covidu-19, informoval Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) v Českej republike.


Celou vecou sa teraz bude zaoberať ako Ústav, tak aj európska lieková agentúra (EMA). Od začiatku očkovania v ČR zaznamenali už jedenásť takýchto prípadov. Za zmienku stojí aj to, že k utorkovému večeru SÚKL eviduje 1 506 podozrení na nežiaduce účinky vakcín proti koronavírusu, čo je o 387 viac ako pred týždňom.

Podľa všetkého ľudí najviac trápia príznaky podobné chrípke, ako vo štvrtok zverejnil SÚKL vo svojom pravidelnom hlásení. Ide najmä o očakávané reakcie, ktoré boli predtým opísané v klinických štúdiách. Najčastejšie sa ľudia stretli napríklad so zvýšenou teplotou, horúčkou, zimnicou, bolesťou hlavy, svalov či kĺbov, nevoľnosťou či únavou. Z tohto dôvodu SÚKL odporúča u všetkých očkovaných jedincov po vakcinácii dodržať trojdňový kľudový režim.

V tejto súvislosti však daný úrad zdôrazňuje, že pokiaľ ide o dané hlásenie, jedná sa len o samotné podozrenie, nie preukázané nežiaduce účinky vakcín. Medzi vakcínami a reakciami podľa kompetentných môže byť len časová súvislosť, a nie príčinná súvislosť.

Blaha: Slovensko teraz rozožiera skutočná rakovina, ktorou je Matovič a celá jeho vláda
Krízu v koalícii by malo zažehnať odvolanie ministra zdravotníctva Mareka Krajčího. Po jeho odchode z funkcie volala dlhodobo aj opozícia. Stalo sa, a tak je spokojný aj Ľuboš Blaha zo Smeru-SD. Hoci nie tak celkom... Čítať ďalej
11 | 03 | 2021 | Jozef Uhlárik


SÚKL zároveň dodáva, že sa nechávajú očkovať aj ľudia, ktorí majú závažné zdravotné problémy, či trpia viac chorobami naraz. „V dôsledku toho sa môžu vyskytnúť aj nahlásené podozrenia na nežiaduce účinky, ktorých dôsledkom môže byť smrť,“ spomína SÚKL.

Do štatistík o úmrtí bývajú začlenené aj prípady, keď človek zomrel na infekciu covidom-19 po prvej alebo druhej dávke vakcíny. Podľa ústavu býva infekcia koronavírusu vcelku často hlásená ako nežiaduci účinok očkovania proti covidu-19. Uvádza sa tiež, že žiadna z vakcín ale nechráni pred ochorením na 100%.

Navyše, maximálna ochrana očkovaného údajne nastupuje až s určitým odstupom po druhej dávke. Preto sa teda môže stať, že očkovaný človek po prvej dávke alebo krátko po tej druhej ešte môže ochorieť. Avšak, žiadna z vakcín vraj nemôže toto ochorenie spôsobiť.

Slovensko má ešte nádej: oznámená koaličná dohoda neplatí, rokovania majú pokračovať
11 | 03 | 2021 | sefredaktor


Pokiaľ ide o celý proces spracovania informácií o prípadoch úmrtí po vakcinácii, ústav tieto údaje skontroluje a následne k nim doplní dokumentáciu. Následne ich odošle do európskej databázy nežiaducich účinkov, v ktorej sa zhromažďujú prípady zo všetkých krajín, v ktorých je daná vakcína registrovaná. Všetky tieto prípady úmrtí, ktoré mohli súvisieť s podaním vakcíny, sa potom hodnotia.

Ak by výbor Európskej agentúry pre liečivé prostriedky (EMA) dospel k záveru, že medzi liekom a reakciou existuje príčinná súvislosť, môže napríklad zmeniť jeho registráciu. Uvedú, že k súčasným správam EMA ohľadom vakcín firiem Pfizer/BioNTech a Moderna bola väčšina úmrtí vysvetlená zhoršením už existujúcich chorôb.

V ČR sa aktuálne očkuje tromi vakcínami, ktoré sú registrované v EÚ. Ide o prípravky od firiem Pfizer/BioNTech, Moderna a AstraZeneca. Zatiaľ bolo v Česku k utorkovému večeru ukončené očkovanie približne 273 500 ľudí, pričom ďalších asi 629 100 ľudí zatiaľ dostalo len jednu očkovaciu dávku.

Anton vyliečený Ivermectinom: Je to naozaj liek. Škoda len, že máme vo vláde diletantov
O lieku Ivermectin sa toho už popísalo veľa. O tom, aký je na začiatku liečby účinný, ale aj o tom, že takmer vôbec nezaberá. Osobné zážitky ľudí sú však veľavravné. Tie svoje opísal v príbehoch Anton Májovsky, ktorému, no nielen jemu, skutočne... Čítať ďalej
11 | 03 | 2021 | Jozef Uhlárik