Ťapáková: V onkologickom ústave je beznádej, denne umiera 100 ľudí... Ale na vláde je pohoda!
11 | 03 | 2021 I Petra Demková

Bývalá riaditeľka Markízy Zuzana Ťapáková sa čuduje ľahostajnosti a pokoju vlády. Na onkológii videla len beznádej. Denne zomiera stovka ľudí. No naši čelní predstavitelia majú čas. Týždeň pomaličky rokujú, vláda sa ešte ani nezišla.


V Národnom ústave detských chorôb si zamestnanec siahol na život. Sú za tým Krajčího čistky?
10 | 03 | 2021 | Ivan Mihale

Zúfalý zážitok

Ťapáková opisuje zúfalý zážitok z bratislavskej onkológie. „Dnes som strávila dopoludnie na vyšetreniach v Onkologickom ústave. Pacienti zúfalí, mnohí kvôli pandémií v neskorých štádiách ochorenia, v beznádeji, lekári úžasní, unavení, ale tiež v beznádeji, sestričky oddané, pracovité, vyčerpané, v beznádeji. Lebo nič sa nehýbe, žiadne svetlo na konci dlhočizného tunela. Len nedostatok financií, žiadne nové diagnostické, ani iné prístroje, žiadne zvyšovania platov, málo zaočkovaných, žiadne dovolenky už vyše roka, skrátka žiadna pomoc od štátu,“ opisuje atmosféru v nemocnici Ťapáková.

„Do toho pandémia, každý tretí s Covidom, vidíte len oči plné zúfalstva a nemých prosieb. A medzitým prebieha desaťdňové úplne patafyzické dohadovanie sa koaličných strán, kde každý deň čítame ten istý výsledok. Nič sa nepohne, nič sa meniť nebude, tak končia silné reči a hádky na pieskovisku. A nikto sa neponáhľa, týždeň sa čaká na vyjadrenie jednej strany, veď nevadí, že denne umiera viac ako 100 ľudí, takže nám umrelo možno vyše tisíc! Ale veď pohoda, hlavne že si každý povedal svoje, aby sme boli opäť tam, kde predtým,“ opisuje dianie posledných dní na vláde.
Čo sa dozvieme zajtra?

Ťapáková sa následne pýta, načo bola dobrá táto „pseudovzbura“. „Vláda sa týždeň ani neunúva zísť. Veď načo?! Nič sa nedeje,“ nedokáže pochopiť ľahostajnosť bývalá riaditeľka televízie.

„Priznám sa, neviem pochopiť tú ľahostajnosť, sebeckosť a tie trápne hádky v situácii, keď ľudia v tejto krajine melú z posledného. Po všetkých stránkach. A čo sa dozvieme zajtra? Že možno vymenia ministra zdravotníctva, ktorý je v podstate bezmocný, lebo bez odobrenia zvrchu aj tak nič nemôže. A že všetci už budú úplne iní ako doteraz, nebudú sa hádať, budú spolupracovať, budú sa mať radi, choroba pominie, budeme mať Sputnik, lieky, register na očkovanie, aj všetko ostatné a už bude len dobre,“ dúfa, aj keď márne bývalá manželka herca Martina Ťapáka.

Tu už poľa nej pomôže len zázrak. „Zázraky sa vraj občas dejú! Tak len, aby sme ich prežili v zdraví. Držme si palce, milí moji!“ lúči sa s priateľmi na sociálnej sieti Zuzana Ťapáková.

Chmelár o koaličnej kríze: 6 miliárd eur je 6 miliárd dôvodov prečo pokračovať
11 | 03 | 2021 | sefredaktor