Taliansko chce do leta „vlaky bez korony“ do turistických cieľov
10 | 03 | 2021 I Ingrid Vrabcová

Taliansko chce zaručiť „vlaky bez korony“. Prvým krokom v tomto smere je, že štátne železnice (FS) zavedú od apríla povinné testy na COVID-19 pre všetkých cestujúcich a personál na palube vysokorýchlostných vlakov „Frecciarossa“, ktoré jazdia medzi Milánom a Rímom. V lete sa to má rozšíriť na všetky dovolenkové destinácie, ako oznámil šéf železníc Gianfranco Battisti, informuje rakúsky denník Kronen Zeitung.


„Čisté“ vlaky, aj regióny


Bez koronvírusu by mali však byť nielen vlaky, ale aj jednotlivé oblasti, napríklad Sardínia, jediná oblasť Talianska s nízkym rizikom nákazy v „bielej kategórii“. Tento ostrov by mal výdatne profitovať z toho, že je „čistý“. Prísť sem môžu len tí turisti, ktorí budú mať doklad o zaočkovaní, alebo negatívny výsledok testu na COVID-19.


Sardínia – vzor pre celú Európu


Kontroly sa výrazne sprísnia, aby turisti z pevniny nezavliekli vírus na ostrov a neprispeli tak k rastu počtu infikoivaných, ako tomu bolo napríklad minulé leto. Podľa prezidenta Sardínie Christiana Siolinasa by mal tento ostrov byť vzorom pre celú Európu.           


Inde zatvorené školy a šírenie mutácií


S veľkými problémami naproti tomu zápasia iné časti Talianska. V rámci akualizovaných protikorovných obmedzení sa museli zatvoriť školy a žiaci sa učia dištančne prostredníctvom internetu. Sú však aj iné regióny, kde platí tvrdý lockdown. Situácia v krajine sa naposledy výrazne zhoršila, pretože sa šíria rôzne mutácie vírusu.


Nové nariadenia do 6. apríla


Talianska vláda na čele s novým premiérom Mariom Draghim ešte minulý týždeň prijala nové proticovidové nariadenia, ktoré zatiaľ budú platiť do 6.apríla. Týkajú sa už aj veľkonočných sviatkov, uzatvára Kronen Zeitung.