Korona prekonaná: explózia čínskeho exportu - nárast o 60 percent
09 | 03 | 2021 I Ingrid Vrabcová

Zatiaľ čo veľká časť sveta stále zápasí so zdravotnými a ekonomickými dôsledkami koronakrízy, Čína vykazuje neobvykle silný rast. Čínsky export za prvé dva mesiace roku 2021 raketovo vystrelil nahor a v porovnaní s predchádzajúcim rokom si zapísal rast na úrovni 60,6 percenta, informujú rakúske novinyKronen Zeutung.






Ohromné čísla


Významne sa navýšil aj dovoz tejto druhej najväčšej ekonomiky na svete, ktorý sa rovnako prudko vydal smerom nahor  a zastavil sa na hranici 22,2 percenta. Zahraničný obchod sa v ročnom porovnaní vyšplhal na 41,2 percenta, a tak prekonal všetky očakávania, 






Nízky východiskový základ


Ekonómovia vidia príčinu nezvyčajne silného nárastu v  v nízkom východiskovom základe na začiatku minulého roka, kedy bola Čína nútená po prepuknutí konoravírusu v stredočínskom Wu-chane  v januári a februári 2020 prijať prísne kontrolné opatrenia a zavrieť všetky výrobné podniky.


Nebývalý rast obchodného prebytku


Zahraničný obchod sa ale od druhej polovice roku 2020 spamätal a opäť sa vrátil k silnému rastu, ktorý bol oveľa významnejší, než sa očakávalo v rámcizostavovanie čínskeho hospodárstva. Čínsky obchodný prebytok sa neočakávane vyšplhal na 103 miliárd amerických dolárov, čo svetu vyrazilo dych.



Namiesto poklesu

Odborníci ale v decembri očakávali pokles o 78 miliárd dolárov. Aj napriek nízkemu porovnávaciemu základu z vlaňajška sa vývoz už v decembri navýšil o 18,1 percenta, zatiaľ čo dovoz vzrástol o 6,5 percenta.


Viac ako 6-percentný hospodársky rast


Boom exportu oveľa viac podporil oživenie, než odborníci očakávali. Po minuloročnom raste 2,3 percenta by mala ekonomika v tomto roku rásť o viac ako 6 percent. Tento cieľ sa však považuje skôr za opatrný. Medzinárodný menový fond dokonca pre tento rok hovorí o 8,1 percentnom hospodárskom raste Číny.


Vírus by mal byť už pod kontrolou


V uplynulom koronovom roku bola Čína jedinou veľkou ekonomikou, ktorá zaznamenala rast. V boji proti koronavírusu prijala totiž tvrdé opatrenia, zaviedla prísny zákaz vychádzania a nariadila masové testovanie miliónov obyvateľov, ako aj trasovanie kontaktov, karantény, striktné obmedzenia pri cestovaní a ďalšie kontrolné kroky. Každodenný život a hospodárstvo sa tak už v minulom lete znormalizovali.


Odvtedy zaznamenala Čína iba niekoľko ojedinelých, lokálnych výskytov ochorenia, ktoré však okamžite potlačila striktnými kontrolnými opatreniami. Čínska vláda presadzuje „stratégiu nulového COVIDu“.


Už celé týždne sa zaregistrovali len dovezené infekcie, u ktorých sa  povinná karanténa pre všetkých, ktorí pricestovali do krajiny, s okamžitou platnosťou predĺžila z dvoch na tri týždne, uzatváraKronen Zeitung.