České médiá: Krajčí odvolal riaditeľa Národného centra zdravotníckych informácií a ŠÚKL sa ospravedlnil EMA za Matovičove vyjadrenie
10 | 03 | 2021 I Marek Molnár

Minister zdravotníctva Marek Krajčí odvolal riaditeľa Národného centra zdravotníckych informácií Petra Bielika. Inštitúciu dočasne povedie Róbert Suja, píše portál Sputnik.


Tiež informuje, že Štátny ústav pre kontrolu liečiv SR sa v utorok ospravedlnil predsedníčke dozornej rady Európskej agentúry pre lieky za vyjadrenie premiéra Igora Matoviča.


O odvolaní Bielika informovala hovorkyňa rezortu Zuzana Eliášová. Suja vraj bude úrad riadiť až do dokončenia riadneho výberového konania.

Eliášová uviedla, že nový šéf Suja bude mať za cieľ "stabilizovať situáciu a procesy v inštitúcii v prospech verejnosti a jeho užívateľského komfortu v tejto vážnej situácii".

Dočasný riaditeľ je pripravený priniesť nových odborníkov vo sfére IT, čo má viesť k zlepšeniu fungovania inštitúcie.

České médiá: Matovič sa sťažuje, že mu Sulík vulgárne nadával
Konflikt medzi premiérom Igorom Matovičom (OĽaNO) a jeho koaličnými partnermi eskaluje. V sobotňajšom rozhovore pre RTVS predseda vlády potvrdil, že mu minister hospodárstva Richard Sulík (SaS) sprosto nadával, píše portál Sputnik. Čítať ďalej
07 | 03 | 2021 | Marek Molnár


Portál Sputnik ďalej informoval, že Štátny ústav na kontrolu liečiv na Facebooku zverejnili príspevok, v ktorom sa chce verejne ospravedlniť Christe Wirthumer-Hocheovej, predsedníčke dozornej rady Európskej liekovej agentúry, ktorá je zároveň aj riaditeľkou Rakúskej agentúry pre lieky, za vyjadrenie premiéra Igora Matoviča.

"Veľmi nás mrzí vyjadrenie pána premiéra smerom k predsedníčke dozornej rady EMA. Doktorka Christa Wirthumer-Hocheová je uznávanou odborníčkou a mnohokrát v rôznych situáciách pomohla a poradila mne osobne aj ŠÚKL. Verím, že dnešné vyjadrenia pána premiéra bolo výsledkom neznalosti procesov a neznalosti pracovného nasadenia expertov z celej EÚ, ktorí v čase pandémie pracujú 24 hodín denne bez ohľadu na to, či sú Vianoce, sviatky alebo nedeľa. Dr. Christu Wirthumer-Hocheovou som dnes osobne kontaktovala a vyjadrila som jej svoje ospravedlnenie," uvádza sa.

České médiá: Boris Kollár sa nechal prednostne zaočkovať. Predbehol starčekov a starenky, zúri Blaha
Predseda parlamentu Boris Kollár sa dal prednostne zaočkovať proti Covid-19 vakcínou od spoločnosti Pfizer. Jeho krok na sociálnej sieti odsúdil poslanec strany Smer-SD Ľuboš Blaha. Podpredseda Smeru-SD Erik Kaliňák Kollára vyzýva, aby odstúpil,... Čítať ďalej
06 | 03 | 2021 | Marek Molnár