Štúdia: Na mutácie koronavírusu budú súčasné vakcíny čoskoro prikrátke
09 | 03 | 2021 I Diana Zaťková
Nová štúdia skúmajúca účinnosť súčasnej generácie vakcín proti variantom SARS-CoV-2 ako je britský a juhoafrický vedie k vytriezveniu. Súčasné vakcíny majú nižšiu účinnosť a pri nových mutáciách je zvýšená pravdepodobnosť reinfekcie. Jednoducho - aj keď ste už Covid prekonali a ste zaočkovaní, môžete chytiť nový variant, upozorňuje portál RT.




Štúdia publikovaná v časopise Nature 8. marca varuje, že súčasná generácia vakcín a liečba monoklonálnymi protilátkami môže stratiť účinnosť proti koronavírusu, čo zvyšuje možnosť reinfekcie. Na celom svete  sa musí veľmi rýchlo rozvinúť rozšírenie vakcín a očkovanie, aby sa zabránilo vzniku ďalších mutácií.

Zistenia štúdie sa v súčasnosti potvrdzujú medzi najnovšími výsledkami vakcíny Novavax, ktorá uvádzala 90-percentnú mieru účinnosti oproti britskému variantu, ale iba 49,4-percentnú účinnosť v boji proti juhoafrickému variantu.

„Naša štúdia a nové údaje z klinických skúšok ukazujú, že vírus uniká pred účinnosťou našich súčasných vakcín a terapií,“ hovorí hlavný autor štúdie David Ho.


Zaočkovaní ľudia sa podľa amerického CDC môžu stretávať bez rúšok
Ľudia zaočkovaní proti ochoreniu COVID-19 sa podľa amerického Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) môžu bez rúška stretávať s osobami, pre ktoré koronavírus predstavuje malé riziko. Na verejnosti by však naďalej mali mať horné dýchacie... Čítať ďalej
09 | 03 | 2021 | Gabriel Matta


Ho varoval, že pri pokračujúcom „nekontrolovateľnom šírení“ vírusu v určitých oblastiach našej planéty môže byť ľudstvo „odsúdené na neustále prenasledovanie vyvíjajúceho sa SARS-CoV-2, ako to robíme už dávno s vírusom chrípky“.

Vyzval na urýchlené zavedenie očkovacej látky na celom svete. Tvrdil, že čas je nevyhnutný, pokiaľ ide o trvalé odstránenie hrozby, ktorú predstavuje koronavírus. Podľa Ho nemôžeme vírusu umožňovať mutovať a zdržiavať sa tu donekonečna.

Ho a jeho tím zistili, že protilátky u príjemcov vakcín Pfizer-BioNTech alebo Moderna boli menej účinné pri neutralizácii britského a juhoafrického variantu. Jedno je teda jednoznačné: Ak nezastavíme mutovanie vírusu, neporadíme si s ním.

Prichádza Sputnik "light" - vakcína s jednofázovým očkovaním
Rusi predstavili upravenú verziu svojej vakcíny Sputnik V, ktorá je momentálne v procese schvaľovania Európskou liekovou agentúrou. Ak uspeje, Sputnik V sa zaradí k vakcínam od AstraZenecy, Moderny a Pfizeru ako štvrtá v Európe oficiálne schválená... Čítať ďalej
09 | 03 | 2021 | Ivan Brožík