Novela stavebného zákona: podpora od odborníkov, nechuť zo samospráv
08 | 03 | 2021 I Aneta Leitmanová

Nový stavebný zákon z dielne tímu okolo podpredsedu vlády a nominanta SME RODINA Štefana Holého si už získal širokú podporu u odborníkov. Naopak - v samosprávach v radoch starostov a primátorov miest vyvoláva rozhorčenie.



Pripravovaná novela, ktorá v týchto dňoch finišuje, prinesie dlho očakávané zlepšenia. Budú k nim patriť predovšetkým zrýchlenia stavebných konaní aj zníženie byrokracie. Zatiaľ čo odborníci a profesijné organizácie z podnikateľského sektora novelu vítajú a Holý má u nich veľkú podporu, predstavitelia miest a obcí „sa stavajú na zadné“.
Holého postoj samospráv prekvapuje

Holého ich postoj neprekvapuje a tvrdí, že „trafená hus zagágala“. Doterajšia prax, že činnosť stavebných úradov vykonávali obce, sa podľa neho totiž v praxi ukázala ako nešťastná. Novela prinesie prechod stavebných úradov späť pod štát, čo sa mnohým komunálnym politikom nepáči.

„Stavebné konania sa pri tomto existujúcom modeli neskutočne predlžovali, pretože do toho vstupovali rôzne, nazvime to, politicko – osobné záujmy. Inak povedané – úplatkárstvo prekvitalo. Takže ja chápem to rozhorčenie. Niekomu sme stúpili na otlak. Pre mňa je dôležité, že toto skončí. Keď stavebné úrady prejdú pod štát, občania viac nebudú musieť uplácať „miestnych“. Stavebné konania sa hneď zrýchlia,“ povedal podpredseda vlády pre legislatívu Š. Holý.

SME RODINA začína boj za ochranu práv seniorov (Gabriel Matta)
01 | 03 | 2021 | sefredaktor

Štát si berie pečiatku späť

Ako ďalej povedal Holý, obce vykonávali činnosť stavebných úradov v prenesenej kompetencii za štát, štát si teraz teda len berie svoju „pečiatku“, ktorú prepožičal samospráve, späť. A berie si ju preto, lebo samosprávy pri jej využívaní fatálne zlyhali.

„Vybavenie stavebného povolenia trvá na Slovensku 300 dní. To je neúnosné. To, čo pripravujeme, znamená rýchle a pružné povoľovanie stavieb, čo si žiadajú občania aj podnikateľský sektor. Bez podplácania a doprosovania“, povedal Š. Holý.

Podpredseda vlády Holý dokonca zašiel v komunikácii a obhajobe nového stavebného zákona ešte ďalej. „Verejne vyzývam ľudí, aby za vydanie stavebného povolenia už nikomu nezaplatili ani euro, pretože čoskoro príde nová stavebná legislatíva, ktorá eliminuje akúkoľvek nejednoznačnosť, a tým aj priestor pre korupčné správanie“, dodal Š. Holý.

 

 

 

Zrušenie doplatkov za lieky bolo schválené. Návrh hnutia SME RODINA podporila koalícia aj opozícia
Minulý týždeň bol v parlamente jednohlasne prijatý návrh z dielne hnutia Sme rodina na zrušenie doplatkov za lieky pre vybrané, najohrozenejšie skupiny obyvateľstva. Čítať ďalej
09 | 02 | 2021 | Aneta Leitmanová

Územné plány všetkým obciam

Novela okrem prinavrátenia stavebných úradov z obcí späť pod štát prinesie aj územné plány obciam, ktoré ich nemajú. Je to dôležitý predpoklad pre ďalší rozvoj obcí bez nutnosti posudzovať každú jednu stavbu osobitne. Taktiež zdigitalizuje všetky procesy, ktoré u nás ešte stále prebiehajú v papierovej forme a sprístupní tak kompletnú dokumentáciu stavebných projektov pre všetky orgány na jednom mieste.

„V neposlednom rade je zrýchlenie stavebných povolení a odbúranie byrokracie dôležité aj pre definitívne naštartovanie výstavby nájomných bytov s podporou štátu. Pandémia plány hnutia Sme rodina na výstavbu trochu zabrzdila, preto ma teraz teší, že sa novela blíži do finále, rovnako ako projekt prípravy nájomných bytov a že tak môže naše hnutie začať napĺňať aj tento svoj predvolebný sľub voličom“, dodal na záver podpredseda vlády.

Novele už dalo podporné stanovisko niekoľko profesijných a odborných organizácií, okrem iných Slovenská komora stavebných inžinierov, Slovenská komora architektov, Zväz projektantov Slovenska, Inštitút urbárneho rozvoja, Asociácia priemyselných zväzov, Slovenská obchodná a priemyselná komora, Zväz automobilového priemyslu SR, Republiková únia zamestnávateľov, SK8, Klub 500 a ďalší.

 

Hnutie SME RODINA: Ľudia budú mať problém splácať úvery, musíme im znova pomôcť
Hnutie SME RODINA tvrdí, že tisíce ľudí budú mať problém začať splácať svoje úvery po deväťmesačnom odklade zavedenom na jar. Upozornil na to poslanec hnutia Martin Borguľa v parlamentnej rozprave a ministra financií vyzval, aby domácnostiam a... Čítať ďalej
03 | 02 | 2021 | Aneta Leitmanová