Zrušenie doplatkov za lieky bolo schválené. Návrh hnutia SME RODINA podporila koalícia aj opozícia
09 | 02 | 2021 I Aneta Leitmanová

Minulý týždeň bol v parlamente jednohlasne prijatý návrh z dielne hnutia Sme rodina na zrušenie doplatkov za lieky pre vybrané, najohrozenejšie skupiny obyvateľstva.


 

Zrušenie doplatkov za lieky bol jedným z hlavných pilierov volebného programu hnutia. Sme rodina sa od začiatku svojho pôsobenia pozicionuje ako prosociálna strana, ktorá pomáha ľuďom, predovšetkým tým najslabším, ktorí si nedokážu pomôcť sami.

Takmer presne do roka a do dňa od parlamentných volieb bol jeden z kľúčových predvolebných bodov hnutia splnený. Šéf Sme rodina a predseda parlamentu Boris Kollár vyzdvihol, že ich návrh zrušiť doplatky za lieky získal v parlamente podporu od všetkých prítomných poslancov - koaličných aj opozičných.

Zrušenie doplatkov, alebo inak povedané, nulový limit spoluúčasti, bol schválený pre tých, ktorí patria k najohrozenejším skupinám v našej spoločnosti - pre dôchodcov, osoby s ťažkým zdravotným postihnutím a deti do šesť rokov. Zrušené budú doplatky nielen na lieky, ale aj na zdravotné pomôcky a dietetické potraviny. Pri deťoch sa dokonca nebude brať do úvahy ani príjem rodičov, opatrenie teda bude platiť pre všetky rodiny s deťmi do veku šesť rokov. Výhodou je aj to, že nulový limit pocítia ľudia priamo pri nákupe v lekárni, teda nebudú musieť čakať, kým im poisťovne doplatky spätne vrátia na účet. Opatrenie má byť uvedené do života veľmi rýchlo - platiť začne už o dva mesiace, od 1. apríla 2021.

Pri senioroch sa hnutie zameralo na to, aby boli doplatky zrušené predovšetkým pre sociálne najslabších a všetkých tých, ktorých dôchodok je nízky. Tu sa teda do úvahy bude brať výška príjmu a podľa nej sa určí, či budú doplatky nulové, alebo nie. Každopádne, opatrenie by malo mať pozitívny dopad až na 90 percent našich dôchodcov, do platnosti vstúpi od januára 2022.

 

Nie kovidový, ale potravinový semafór - Sme rodina chce pomôcť pri výbere kvalitných potravín
01 | 02 | 2021 | sefredaktor


„Spolu by zlepšenie a pozitívny dopad tohto opatrenia malo pocítiť až milión obyvateľov. Ich rodinný rozpočet sa vďaka zrušeniu doplatkov za lieky zvýši,“ povedal Boris Kollár.

Stále platí, a tak je to uvedené aj v Programovom vyhlásení vlády, že sa zrušia doplatky do výšky doplatku najlacnejšieho zameniteľného lieku. Ako uviedol predseda parlamentu, bol by najradšej, keby sa zrušenie doplatkov týkalo väčšej skupiny liekov a do budúcnosti by chcel za to zabojovať.

„Zrušenie doplatkov v dnešnej podobe nás bude stáť cca 37,5 milióna eur každý rok. Samozrejme, že by som chcel, aby sa zrušili doplatky na väčšie množstvo liekov, ale momentálne, keď sa nachádzame uprostred pandémie covidu, je aj toto víťazstvo. V budúcnosti by som s ministerstvom zdravotníctva chcel túto tému opäť otvoriť a určite chcem, aby sme ľuďom pomohli ešte viac a na doplatky vyhradili ešte vyššiu sumu. Ale som presvedčený, že už aj teraz pomôžeme, napríklad chronicky chorým a všetkým, na ktorých dnešná zhoršujúca sa ekonomická situácia ťažko vplýva,“ povedal Kollár.

Podľa Kollára sa chce hnutie teraz zamerať na plnenie ďalších svojich sľubov – exekučnú amnestiu a výstavbu štátnych nájomných bytov. Zostáva dúfať, že sa im bude dariť rovnako ako pri hladkom a bezproblémovom schválení a zavedení zrušenia doplatkov za lieky.

 

Hnutie SME RODINA: Ľudia budú mať problém splácať úvery, musíme im znova pomôcť
Hnutie SME RODINA tvrdí, že tisíce ľudí budú mať problém začať splácať svoje úvery po deväťmesačnom odklade zavedenom na jar. Upozornil na to poslanec hnutia Martin Borguľa v parlamentnej rozprave a ministra financií vyzval, aby domácnostiam a... Čítať ďalej
03 | 02 | 2021 | Aneta Leitmanová