Lekár sa pýta: Kam sa stratilo 938 pľúcnych ventilátorov, ktoré vlani v lete "zariadil" Matovič?
08 | 03 | 2021 I Ivan Brožík

Na Slovensku máme v týchto dňoch pripojených na pľúcnu ventiláciu cca 370 pacientov v ťažkom stave. kapacity sú nadoraz. Našich chorých nám prijímajú nemocnice v zahraničí, kde je priebeh pandémie a množstvá nakazených v oveľa horšom stave. Vlani v lete nám však premiér avizoval 938 ventilačných jednotiek.


"Pacienti nám umierajú na nedostatok pľúcnych ventilátorov, pritom máme mať stovky nevyužitých!!!" Konštatuje na sociálnej sieti opozičný politik, ale aj lekár a jeden z bývalých ministrov zdravotníctva Richard Raši.

Reprofoto status FB (@Richard Raši)


"Je to rok, čo sa objavil na Slovensku prvý prípad nákazy COVID-19. Bola to pre nás veľká neznáma, no lekári a analytici rýchlo zistili, že to, čo môže životy zachraňovať, sú umelé pľúcne ventilácie, ktoré pomáhajú prežiť pacientom s ťažkým priebehom. Mali sme ich na Slovensku asi tisíc, ale len polovica, teda asi 500 z nich bolo vhodných pre kovidových pacientov." Začína svoju veľmi konkrétnu otázku Richard Raši.
Máme ich, či nemáme?

Lekár prichádza s pozoruhodnou matematikou: "Vďaka tomu, že na Slovensku máme inovatívneho výrobcu moderných pľúcnych ventilácií, slovenská vláda už pod Matovičovým vedením nakúpila v apríli 300 pľúcnych ventilácií priamo od výrobcu a ďalších 138 od obchodníkov s tým, že do leta 2020 mali byť všetky aj dodané. Od leta 2020 teda máme k dispozícii 938 umelých pľúcnych ventilácií vhodných pre pacientov s koronavírusom."

"Prvá vlna zmizla, cez leto si premiér i minister zdravotníctva vybrali voľno a my sa už pol roka boríme s druhou, oveľa smrteľnejšou vlnou pandémie. Vlnou v ktorej už zomrelo viac ako 7500 ľudí, s vlnou, keď niekto zomiera približne každých 15-20 minút, s vlnou keď sa lekári musia rozhodovať, koho budú na umelej pľúcnej ventilácii zachraňovať, koho od nej odpoja a kto bude čakať, kým sa nejaká pľúcna ventilácia uvoľní. A možno sa jej nedočká, lebo skôr chorobe podľahne."

Raši: Pri Matovičovej bezočivosti neviete, či sa skôr smiať, či plakať
23 | 02 | 2021 | sefredaktor


Ako je to možné? Pýta sa Richard Raši. "Ako je možné, že máme k dispozícii minimálne 938 pľúcnych ventilácií vhodných pre pacientov s kovidom, reálne je pripojených na pľúcnu ventiláciu približne 360-370 pacientov a nemocnice hlásia, že už nemajú žiadne voľné pľúcne ventilácie? To naozaj? Máme k dispozícii 938 pľúcnych ventilácií a používame len približne 360? A aj keby sme započítali podľa vyjadrenia ministerstva zdravotníctva ďalších približne 235 pacientov , ktorí sú umelo ventilovaní s inou diagnózou (aj keď tí môžu byť ventilovaní ventilátormi, ktoré pre kovidových pacientov nie sú vhodné) stále zostáva nevyužitých minimálne 350 prístrojov. Raz toľko, ako ich dnes využívame!"

Takže pýtame sa všetci slovami Richarda Rašiho: "Kde tieto prístroje sú? Prečo musia pacienti na umelú ventiláciu čakať a umierať? Prečo nútime lekárov, rozhodovať o živote a smrti, prečo ich nenecháme liečiť? Prečo musí mesto Považská Bystrica do miestnej nemocnice ventilácie nakupovať, keď ich štát má dosť? A prečo musíme kvôli ich údajnému nedostatku prevážať kritických pacientov do Nemecka? Prečo?
Premiér Matovič, minister zdravotníctva a ani vláda na tieto otázky neodpovedajú. Nemajú čo odpovedať. Lebo jedinou relevantnou odpoveďou by bolo ich odstúpenie..."

Raši: Za tisíce mŕtvych je zodpovedná celá vládna koalícia
16 | 02 | 2021 | sefredaktor